Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Почели радови на изградњи надвожњака у Батајници: Унапређење квалитета железничког саобраћаја

27.03.2021. 15:47
Пише:
Србија Данас
Nadvožnjak u Batajnici
Надвожњак у Батајници / Извор: Фото: ГО Земун

Градска општина Земун је по налогу Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда у кратком року урадила 44 решења за експропријацију на предметној локацији

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и замеником градоначелника Београда Гораном Весићем обишао је 27. марта радове на изградњи надвожњака преко пруге у Батајници.

ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ ЗА СВЕ: Весић шокиран редовима на Копаонику поручио да Београђани неће бити таоци (ФОТО)

ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ ЗА СВЕ: Весић шокиран редовима на Копаонику поручио да Београђани неће бити таоци (ФОТО)

БЕОГРАЂАНИ, ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Вечерас ће бити замрачени Бранков и мост на Ади, Палата Албанија, и друга здања од значаја

БЕОГРАЂАНИ, ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Вечерас ће бити замрачени Бранков и мост на Ади, Палата Албанија, и друга здања од значаја

МОРА ДА ЈЕ БИО ДОБАР ПРОВОД: Хит-фотка из ГСП, погледајте шта је остало иза једне даме! (ФОТО)

МОРА ДА ЈЕ БИО ДОБАР ПРОВОД: Хит-фотка из ГСП, погледајте шта је остало иза једне даме! (ФОТО)

Градска општина Земун је по налогу Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда у кратком року урадила 44 решења за експропријацију на предметној локацији. Пројектом је предвиђена изградња бетонског надвожњака дужине око 285 метара и ширине 12,5 метара. Тај надвожњак ће премостити прелаз преко четири колосека брзе пруге и прелаз преко саобраћајница у насељу.

- Изградња надвожњака у Батајници није само важна због будуће брзе пруге и унапређења квалитета железничког саобраћаја, већ и због тога што ће то представљати сигурносни бенефит и одлично решење које ће умногоме грађанима омогућити безбеднији пружни прелаз и окружење - рекао је председник Ковачевић и додао да је:

- Градска општина Земун у сарадњи са ВП 'Галовица' покренула радове да се прочисте канали који дуго година нису у овом крају чишћени. С друге стране, у току је пројектовање ћуприја у овом делу Шангајске улице. Те ћуприје нису у функцији, тако да ћемо и тај проблем решити како се површинске и подземне воде не би подливале под куће. Иницирали смо продужетак Белегишке улице која би се простирала уз интермодални терминал, и грађани Шангаја би том улицом били везани са новом Батајничком петљом, која треба да се отвори у априлу и скратили пут до центра насеља. Дужина те саобраћајнице је 2,9 километара тако да ћемо врло брзо покренути радове'.

Министар Момировић је истакао да су сви капитални пројекти које је покренуо председник Републике Србије Александар Вучић од изузетног значаја за Србију. 

- Ако се не фокусирамо на човека, на место становања, попут Батајнице, нисмо много урадили. Са овим инвестицијама подићи ћемо ниво живота људима, а некретнине ће достићи већу цену. Нећемо пустити у саобраћај ову пругу док не завршимо надвожњак, јер не желимо да мучимо наш народ овде. Ово су наши грађани. Људи треба да буду уверени да Батајница иде напред. Сви добијамо, а највише грађани Батајнице - рекао је министар Момировић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Надвожњак ће се налазити око 400 метара северно од постојећег пружног прелаза. Заједно са надвожњаком, овим пројектом обухваћена је и реконструкција и изградња више од 1400 метара околних саобраћајница. Изградњом надвожњака смањиће се број несрећа и инцидената на пружним прелазима на овој деоници, а и биће остварен пун проток како за железнички, тако и за друмски саобраћај.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је издвојено више од шест милиона евра за изградњу овог пружног прелаза, који ће бити изграђен до краја године. Занимљиво је истаћи да ће пружни прелаз имати бициклистичку и пешачку стазу и лифтове, а биће урађене и приступне саобраћајнице. 

Пројекат се реализује под покровитељством Града Београда и један је од важнијих инвестиционих пројеката за Градску општину Земун. 
Ради се и пут Земун Поље-Угриновци, у дужини од 9 километара, који треба да обезбеди паралелну везу, чиме се решава један од саобраћајних проблема које има ово земунско насеље. 

Председник Општине Гаврило Ковачевић и заменик градоначелника Горан Весић искористили су ову посету Батајници да разговарају са грађанима о свим оним пројектима који су планирани за ово земунско насеље, од изградње канализације, реконструкције водоводне мреже, ревитализације и изградње саобраћајница, до капиталне инвестиције, изградње фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, што је предуслов за решавање комуналне инфраструктуре са изградњом још једног колектора, чиме ће у потпуности бити решен канализациони слив на територији ГО Земун.

Почетку радова на надвожњаку у насељу Шангај присуствовали су и заменик председника ГО Земун Жарко Дроњак, чланови Већа Вукашин Бојовић и Бошко Радовановић, помоћник председника Милан Милисављевић, саветник Игор Вукчевић, као и представници Дирекције за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда.