Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА БЕОГРАД: Данас ће бити усвојен РЕКОРДАН БУЏЕТ од 1,2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

29.11.2019. 14:45
Пише:
Танјуг
Beograd
Београд / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У буџету је неколико стотина предлога грађана.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је данас историјски дан за Београд јер ће Скупштина града усвојити највећи буџет у историји Београда, чија је вредност 1,2 милијарди евра.

- Нацрт буџета града Београда је усвојен 15. октобра, а потом се од 24. октобра до 10. новембра налазио на сајту Скупштине града Београда тако да су сви грађани могли да дају своје предлоге што је више од 3.000 њих учинило - рекао је Весић и додао да се у буџету града за 2020. годину нашло неколико стотина предлога грађана.

Стигле лепе вести: Данас се повећава НАКНАДА ЗА ПОРОДИЉЕ!

Стигле лепе вести: Данас се повећава НАКНАДА ЗА ПОРОДИЉЕ!

ПАНИКА У БЕОГРАДУ: ЗАПАЛИО СЕ АУТО паркиран испред куће, пролазници у чуду! (ФОТО)

ПАНИКА У БЕОГРАДУ: ЗАПАЛИО СЕ АУТО паркиран испред куће, пролазници у чуду! (ФОТО)

Књигама против вршњачког насиља: Градска општина Земун брине о својим ђацима

Књигама против вршњачког насиља: Градска општина Земун брине о својим ђацима

Весић се захвалио грађанима који су слали предлоге за буџет града Београда.

Истакао је да је градски буџет за 2020. годину највећи у историји града и прецизирао да, заједно са буџетима градских општина, износи више од 143 милијарди динара или 1.205 милијарди евра.

Весић је објаснио да је буџет града Београда за 2020. годину виши за 9,6 одсто или за 12.5 милијарди динара у односу на 2019. годину и подсетио да је градски буџет 2013. године износио око 565 милиона евра.

Рекао је да је буџетом предвиђен буџетски дефицит од 3,4 милијарди динара, што износи 3,37 одсто буџета, као и да је потпуно покривен суфицитом који ће бити пренет из 2019. године, тако да дефицита суштински нема.

- Највеће повећање је од пореза на доходак грађана за 8,3 одсто, односно за 3,4 милијарди динара у односу на 2019. годину и више за 27,7 одсто, односно за 9,7 милијарди динара у односу на 2013. годину - прецизирао је Весић.

То повећање прихода, појаснио је, директно је последица повећања зарада у Београду, као и броја запослених.

- Приходи од пореза на имовину биће већи за 4,5 одсто, то јест за 700 милиона динара у односу на 2019. годину и више за 194 одсто, то јест за 10,8 милијарди динара у односу на 2013. годину - рекао је Весић.

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Навео је да ће увећање прихода од пореза на имовину бити за 4,1 одсто што је, каже, директна последица чињенице да Град Београд већ трећу годину заредом издаје грађевинске дозвола за више од милион квадрата, па се основица увећава.

- Приходи од добити јавних предузећа биће већи за 15,2 одсто, то јест за 740 милиона динара у односу на 2019. годину и више за 5,25 милијарди динара у односу на 2013. годину - рекао је заменик градоначелника.

Објаснио је да ће Београд наредне године узети два нова кредита и то 31 милион евра за куповину нових зглобних аутобуса за ГСП и 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава.

- Укупан дуг града на крају наредне године износиће 353 милиона евра, што је 41,75 одсто у односу на текући планирани приход, а мање од 50 одсто колико дозвољава Закон о јавном дугу. Укупан дуг Града Београда 2013. године у односу на текући планирани приход износио је 104 одсто и град је био пред банкротом - рекао је Весић.

Поред тога, додао је, током 2020. године Град ће вратити 28,4 милиона евра старих дугова.

- То је најбољи доказ одговорне фискалне политике коју водимо захваљујући којој је америчка кредитна агенција ''Мудис'' дала Београду одличан кредитни рејтинг Ба3 - рекао је заменик градоначелника.

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Он је навео да ће током 2020. године највише средстава буџета града бити потрошено за делатност друмског и железничког саобраћаја и то за функционисање јавног превоза путника у граду, набавку возила за превоз путника у јавном саобраћају и за улагања у путну инфраструктуру, и то у износу од 53,5 милијарди динара.

- Ове године купили смо 244 нова соло аутобуса у градском превозу. Буџетом за наредну годину предвиђена је куповина 100 зглобних аутобуса, 40 нових тролејбуса и 10 електро аутобуса - навео је Весић.

Додао је да ће после нове куповине просечна старост возила у градском превозу бити мања од пет година што се, истакао је, никада није догодило у историји нашег градског превозника.

- У области предшколског образовања и васпитања, и то за функционисање установа, субвенције приватним вртићима, текуће и капитално одржавање и изградњу 17 нових вртића, а све у циљу повећања капацитета ради пријема што већег броја деце предшколског узраста, планирана су средства у износу од 18 милијареди динара што у односу на извршење у 2013. години (10.244.141.641 динар) представља увећање од 75,75 одсто - прецизирао је Весић.

Навео је да су за основно и средње образовање у 2020. години планирани расходи и издаци у износу од 7,6 милијарди динара, док су исти у 2013. години извршени са 4,2 милијарди динара што је, додао је, пораст од 81,23 одсто.

- За комуналну делатност и развој заједнице што су послови везани за одржавање чистоће на површинама јавне намене, одржавање зелених површина, фасада, водоводног и канализационог система, расвете и изградњу станова у 2020. години планирана су средства укупно у износу од 19,8 милијарди динара или за 115,86 одсто више у односу на 2013. годину када је за ове намене потрошено 9,2 милијарда динара - рекао је Весић.

Објављен КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ за новогодишњу ноћ: У престоници ПРОСЛАВА ТРАЈЕ ДВА ДАНА, а ЕВО КО ЋЕ СВЕ НАСТУПИТИ

Објављен КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ за новогодишњу ноћ: У престоници ПРОСЛАВА ТРАЈЕ ДВА ДАНА, а ЕВО КО ЋЕ СВЕ НАСТУПИТИ

НАЗИВ Улице Емила Першке биће хитно ПРОМЕЊЕН!

НАЗИВ Улице Емила Першке биће хитно ПРОМЕЊЕН!

ОВАКВОГ ''ПОБЕДНИКА'' ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Ево како тече рестаурација симбола Београда! (ВИДЕО)

ОВАКВОГ ''ПОБЕДНИКА'' ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Ево како тече рестаурација симбола Београда! (ВИДЕО)

ЗА ГИНИСА: Београдски лекари у исто време породили жену и извадили јој ТУМОР ОД 11 КИЛОГРАМА!

ЗА ГИНИСА: Београдски лекари у исто време породили жену и извадили јој ТУМОР ОД 11 КИЛОГРАМА!

Приликом рестаурације ОТКРИВЕНА ГРЕШКА НА "ПОБЕДНИКУ" коју нико није приметио 91 годину (ФОТО)

Приликом рестаурације ОТКРИВЕНА ГРЕШКА НА "ПОБЕДНИКУ" коју нико није приметио 91 годину (ФОТО)