Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАПАДНИ НИЛ "НАПАО" КОМАРЦЕ У БЕОГРАДУ: Заражене крвопије откривене у чак ШЕСТ општина - ево како да се заштитите!

11.08.2021. 20:43
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Zapadni Nil
Западни Нил / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

На местима где је откривен вирус, као и у складу са бројношћу комараца која се свакодневно прати, спроводи се план појачаног сузбијања одраслих јединки, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић

Вирус Западног Нила "напао" је комарце, као што смо данас објавили у 4 града у Србији - Београду, Панчеву, Пожаревцу и Старој Пазови, а градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић открио је сада да су заражене крвопије детектоване у шест општина у престоници.

Стручњак објашњава: Ово је важно да знате ПРЕ СВАКОГ ПУТОВАЊА! Не крећите на пут НЕСПРЕМНИ!

Стручњак објашњава: Ово је важно да знате ПРЕ СВАКОГ ПУТОВАЊА! Не крећите на пут НЕСПРЕМНИ!

ИСПРАВЉЕНА ВИШЕДЕЦЕНИЈСКА БЕСРАМНА ГРЕШКА ЗАБОРАВА: Усвојене иницијативе - ово су новине у Београду

ИСПРАВЉЕНА ВИШЕДЕЦЕНИЈСКА БЕСРАМНА ГРЕШКА ЗАБОРАВА: Усвојене иницијативе - ово су новине у Београду

МЕРЕЊА ПОКАЗАЛА КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ВАЗДУХА У БЕОГРАДУ: У ком делу града је загађен, а где је прихватљив

МЕРЕЊА ПОКАЗАЛА КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ВАЗДУХА У БЕОГРАДУ: У ком делу града је загађен, а где је прихватљив

- Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине при ЈКП „Градска чистоћа“ детектовала је вирус Западног Нила из више узорака на општини Палилула и на општини Чукарица. На основу података и анализе Завода за биоциде и медицинску екологију, вирус је детектован и на општинама Стари град, Звездара, Нови Београд код Старог Сајмишта, као и на општини Сурчин - навео је проф. др Радојичић.

Он подсећа да Завод за биоциде и медицинску екологију врши детекцију присуства овог вируса код комараца на целој територији Србије, према пројекту који финансира Министарство здравља.

- На тим местима због појаве вируса, као и у складу са бројношћу комараца која се свакодневно прати, спроводи се план појачаног сузбијања одраслих јединки комараца. Када се на неком локалитету детектује присуство вируса у комарцима, одмах шаљемо екипе које спроводе детаљнији третман тог локалитета, али и на ширем подручју од спорног локалитета - објаснио је градоначленик и апеловао на наше суграђане да не нападају екипе ЈКП "Градска чистоћа" које врше запрашивање комараца, што је у последњих недељу дана више пута био случај.

Zoran Radojičić
Зоран Радојичић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Комарци заражени Западним Нилом, најпре су почетком јула потврђени, управо у Београду.

Крајем прошле недеље, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да, нажалост, већ имамо два смртна исхода у хуманој популацији од последица грознице Западног Нила.

Како су данас у Институту "Батут" изјавили, осим та два случаја, за сада нема више дијагностикованог Западног Нила код људи у Србији.

- До 10. августа обољење од грознице Западног Нила је потврђено код прва два случаја. Обољење се код њих завршило фаталним исходом - кажу у Институту "Батут" за Telegraf.rs и додају да нема хоспитализованих пацијената због овог вируса.

Од последица ове болести, наиме, преминуле су једна мушка и једна женска особа, старости 63 и 50 година, из Јужнобачког и Сремског округа. Обоје су имали придружена хронична обољења.

Вирус преноси домаћи кулекс пипиенс комарац

Западни Нил, иначе, на људе преноси наш домаћи, кулекс пипиенс комарац. Прошле, 2020. године први пут после 8 година није забележен ниједан случај ове грознице код људи у Србији, иако су заражени комарци  били присутни у 11 градова, и иако је ова грозница у Европи потврђена код 308 особа.

Ова инфекција је званично први пут регистрована код грађана у Србији крајем јула 2012. године. Од 2012. до 2019. године у нашој земљи регистровано је укупно 1.016 случајева заразе и 98 смртних исхода, званични су подаци Института "Батут".

Beograd
Београд / Извор: Профимедиа

Ради се о вирусном обољењу које се преноси убодом зараженог комараца. Већина инфицираних особа, 80 одсто, нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа, око 20 одсто, симптоми подсећају на грип, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом (увећање лимфних чворова).

Код појединих особа, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију. Код њих се јавља главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија.

Смртност је већа код старијих особа, нарочито код особа изнад 75 година живота.

На срећу, западнонилски вирус не преноси се контактом међу људима, али може путем трансфузије крви, трансплантацијом органа, трансплацентарно са мајке на дете и дојењем. Особа се може заразити само ако је ујео заражени комарац, а симптоми болести се јављају за три до 14 дана после убода.

Препоруке Института "Батут" за заштиту од комараца

- користите репеленте на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном

- носите одећу дугих рукава и ногавица, светле боје. Најбоље је да буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу.

- избегавајте боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору

- користите заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета

- ако је могуће, боравите у климатизованим просторима, број инсеката у таквим условима значајно је смањен

- избегавајте подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре

- најмање једном недељно испразните воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки

- уклоните одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду