Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ И СТРАХУ" Екипе ЈКП "Градска чистоћа" свакодневно раде на сузбијању комараца који преносе вирус Западног Нила (ВИДЕО)

06.07.2021. 14:17
Пише:
Србија Данас
komarci
комарци / Извор: Профимедиа/илустрација

Комарци заражени вирусом Западног Нила пронађени су и потврђени на територији општине Палилуле.

Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" током анализе изловљених комараца са територије града Београда детектовала је вирус Западног Нила, те се суграђанима саветује повећан опрез.

Комарци заражени вирусом Западног Нила пронађени су и потврђени на територији градске општине Палилула. Како је саопштила директорка Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" др Оливера Вукићевић Радић, осим на Палилули, комараца највише има на територијама општина Звездара, Вождовац и Земун.

ТО НА АДИ НИЈЕ БИО СОМ - НИКАКО СЕ НЕ КУПАЈТЕ НОЋУ: Обрт у ПРИЧИ о немани - Стручњаци УПОЗОРАВАЈУ

ТО НА АДИ НИЈЕ БИО СОМ - НИКАКО СЕ НЕ КУПАЈТЕ НОЋУ: Обрт у ПРИЧИ о немани - Стручњаци УПОЗОРАВАЈУ

ОГРОМНА НЕМАН ИЗВАЂЕНА ИЗ АДЕ: Купаче препао ПОВРЕЂЕНИ СОМ, а оно што је УЛОВЉЕНО у језеру је још ЈЕЗИВИЈЕ

ОГРОМНА НЕМАН ИЗВАЂЕНА ИЗ АДЕ: Купаче препао ПОВРЕЂЕНИ СОМ, а оно што је УЛОВЉЕНО у језеру је још ЈЕЗИВИЈЕ

ГРАЂАНИ ПАЖЊА - НАЈБИТНИЈА ЈЕ ЗАШТИТА! Др Ракић открила да ли у Београду има заражених вирусом Западног Нила

ГРАЂАНИ ПАЖЊА - НАЈБИТНИЈА ЈЕ ЗАШТИТА! Др Ракић открила да ли у Београду има заражених вирусом Западног Нила

- Сектор екологије и унапређења животне средине добио је од града 22 возила, ове године купљено је још 10 возила тако да ЈКП "Градска чистоћа" има 32 возила, имамо још 7 возила за мониторинг и поседујемо опрему, односно уређаје са земље који се користе за сузбијање комараца. Што се тиче послова и сузбијања одраслих ларви комараца, до сада је урађено 84.000 хектара на београдским општинама и 5.190 хектара на територији општине Обреновац у периоду од маја до јула месеца - објашњава др Вукићевић Радић и додаје да што се тиче сузбијања ларви комараца које је започето крајем фебруара, почетком марта, урађено је 7.800 хектара. 

- Пратимо ситуацију на терену, сваког дана радимо мониторинге комараца, мониторинг се ради и на ларвама и на одраслим формама и сваки дан се ради на сузбијању ларви комараца - објашњава др Вукићевић Радић и додаје да је ситуација на терену сада задовољавајућа.

dr Olivera Radić
др Оливера Радић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Нестају речни, а све више се појављују кућни комарци који носе вирус Западног Нила. Кућни комарци који живе у септичким јамама су сада највећи проблем - каже Вукићевић Радић и додаје:

- Повећана је бројност на територији општине Земун, Палилула на левој обали Дунава, проблеми се јављају и у Гроцкој, јављају се полако на Звездари и Вождовцу.

Докторка Вукићевић Радић да када се детектује вирус Западнох Нила на територији једне општине, онда се делови те општине посматрају, и на њима се ради чешће, води се рачуна где је детекција присутна.

- Лева обала Дунава је већ јуче урађена, за данас имамо у плану следеће терене, тако да имамо у плану да регулишемо све те делове где је детекција примећена - говори др Оливера Вукићевић Радић.

 

 

На питање да ли суграђани треба да брину и буду у страху од комараца који преносе вирус Западног Нила, Милица Рајковић из ЈКП "Градска чистоћа" говори да наши суграђани не треба да брину зато што су екипе ЈКП "Градска чистоћа" стално на терену и да је све под контролом, а суграђанима се саветује употреба репелената током боравка у природи.

- Наше екипе за мониторинг су свакодневно на терену па се самим тим и прати бројност комараца на 24 локације на територији града Београда - објашњава Милица Рајковић и додаје да лабораторије, када је реч о вирусу Западног Нила, врше свакодневну анализу комараца прикупљених са територије општине Београд.

- Анализе се раде помоћу "рилтајм" ПЦР методом и методологијом преузетом од стране референтне националне лабораторије користећи те специфичне прајмере тзв. секвенце који детектују само вирус Западног Нила - говори Рајковић и додаје да не може доћи до грешке, те напомиње да смо прошле године резултате, односно узорке слали у лабораторију у Краљево која је потврдила резултате добијене у Београду, што ће урадити и ове године како би испитали да ли се ради о "Линији 1" или "Линији 2" вируса Западног Нила с обзиром на то да на нашој територији није потврђен вирус из "Линије 1", мада због повећаних температура и промене климатских услова које се дешавају очекујемо појаву и вируса "Линије 1".

Milica Rakić
Милица Ракић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Вирус Западног Нила има више линија, односно више генетичких промена у свом РНК геному тако да може бити у различитим формама, односно веће или мање вируленције, може бити агресивнији или мање агресиван по околину - објашњава Рајковић.

Она наводи да нема потребе за паником, установљено је присуство вируса Западног Нила, али то није алармантно из разлога што су екипе свакодневно на терену, а број комараца одржава се на нивоу који је пожељан.

- Не идемо на то да уништимо све комарце, целу врсту. Вирус циркулише не само Београдом, већ на територији целе Србије тако да нема потребе да избегавамо било који део града. Не треба да бринемо, 80 одсто случајева вируса Западног Нила је асимптоматско па самим тим нема потребе да се људи боје, а тек у 19 одсто случајева се појаве симптоми попут главобоље, мучнине, малаксалости, а само један одсто заражених може бити са опаснијим исходом - објаснила је Милица Рајковић из ЈКП "Градска чистоћа".