Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕТЕ ПРИМИТИ ЧЕТВРТУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Весић је управо примио (ФОТО)

25.07.2022. 12:33
Пише:
Србија Данас
Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/весицг

Бивши заменик градоначелника Београда примио још једну дозу вакцине против ковида.

Бивши заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је примио четврту дозу вакцине против корона вируса који ових дана поново узима маха међу грађанима наше земље.

УВЕДЕНА НОВА МЕРА ЗБОГ ПОРАСТА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ: Грађани Србије од данас морају да поштују ОВУ ОДЛУКУ

УВЕДЕНА НОВА МЕРА ЗБОГ ПОРАСТА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ: Грађани Србије од данас морају да поштују ОВУ ОДЛУКУ

ЗАМАРАЊЕ, КРАТАК ДАХ, МАЛАКСАЛОСТ: Докторка открива СИМПТОМЕ ОШТЕЋЕНОГ СРЦА након корона вируса!

ЗАМАРАЊЕ, КРАТАК ДАХ, МАЛАКСАЛОСТ: Докторка открива СИМПТОМЕ ОШТЕЋЕНОГ СРЦА након корона вируса!

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ И КОРОНА ВИРУС ИМАЈУ ЈЕДНУ ЗАЈЕДНИЧКУ ТАЧКУ: Огласили се стручњаци - прети ли нам нови карантин и оштра контрола на границама?

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ И КОРОНА ВИРУС ИМАЈУ ЈЕДНУ ЗАЈЕДНИЧКУ ТАЧКУ: Огласили се стручњаци - прети ли нам нови карантин и оштра контрола на границама?

Након вакцинације, Горан Весић објавио је фотографију на свом Инстаграм профилу као позив грађанима да се заштите и приме додатну дозу вакцине против корона вируса.

- Четврта доза. И то је тако... - написао је Весић у опису испод фотографије.

Подсетимо, доктор Иво Удовичић открио је шта нас очекује на јесен, шта га брине, а шта види као једину светлу тачку у овом неочекиваном летњем таласу короне.

Већ смо попунили пола капацитета болнице, а тек нам следи пик таласа са 10.000 до 15.000 зараженихкорона вирусом на дневном нивоу. Брине ме да ли ће болнице Карабурма и Батајница бити довољне да збринемо пацијенте из Београда у овом летњем периоду, а сигуран сам да на јесен нећемо и да ће неки већи клиничко-болнички центри морати да уђу у ковид систем. У болници су искључиво угрожене категорије - старији и с придруженим болестима који нису примили четврту дозу вакцине иако им је јасно препоручена. Имунитет траје око три месеца, па иако имају три дозе, сада као да нису ни вакцинисани - рекао је пуковник доц. др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма.

Колико има пацијената?

- Пре таласа били смо на свега седам пацијената, а сада их је већ 47. Иако смо приближно на 50 одсто капацитета болнице, ово је у односу на број ангажованог особља максимална попуњеност. Нисмо очекивали овај летњи талас и оволико велики број пријема, људи су нам на годишњим одморима, многи користе и старе које нису могли раније. И инсистирам да им не прекидамо одмор, трећу годину здравствени радници подносе огроман терет, а још нас чека и јесен с пуном болницом - наводи он. 

Какав је профил садашњег ковид пацијента?

- Пре таласа и док је био низак интензитет епидемије, пацијенти су били старости од 80 до 90 година, а сада се та граница мало спушта, долазе и млађи од 70, док најмлађи има 57 година, али и оперисану малигну болест. Садашњи пацијенти имају године и придружене болести, углавном су слабо покретни, тешки плућни, срчани, бубрежни, онколошки болесници. И сви с тешким клиничким сликама ковида. Већина је на кисеонику, чија је потрошња, истина, сада мања, али сви имају обострану упалу плућа, и и даље умиру. У интензивној је увек 10 одсто пацијената (током делта соја било је и до 20 одсто), па их је сада четири, од којих три на респиратору. Много је пацијената из других болница - каже др Удовичић.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Епидемиолози тек за две недеље очекују пик, а већ имамо више од 4.000 новозаражених за дан.

- Мислили смо да ће овај талас кренути у другој половини августа, а поранио је месец дана у целом свету, па и код нас. Пик ће се осетити када будемо имали између 10.000 и 15.000 заражених на дневном нивоу. Стићи ће и јесен, услови погодују вирусу, па можда нећемо ни имати заравњење и пад броја заражених. Можда ће овај талас практично да се настави на јесењи, па тамо до Нове године, када ће бројеви да падају, па у јануару поново да расту - сматра др Удовичић.

И увек званичне бројке множимо бар са пет да бисмо видели стварни број новозаражених?

- И увек бројке множимо са пет. Међутим, нама је битан број хоспитализованих у ковид болницама и број оних који се заразе у болницама. И на то морамо да се фокусирамо, да спречимо заражавање у болницама. И да у пику таласа избегавамо да идемо код старијих, морамо их чувати - каже он. 

Корона и следеће године?

Када смо улазили у причу с короном, знали смо да ће да траје четири године. Сигуран сам да ће епидемија трајати и следеће године, а којим интензитетом - не знам. Имаћемо опет циклично таласе, најмање два. Велики проблем је што вирус заиста ненормално мутира, кад год мислимо да смо створили имунитет, он се промени. Имамо сада већ не знам колико типова омикрона и свака следећа варијанта избегава наш имуносистем. Најугроженију популацију вакцинисати и три пута годишње ако треба, јер имунитет траје око три месеца. Вакцина није ефикасна као што је била, али све студије показују да и даље штити од тежег облика болести, смртног исхода и постковида - каже др Удовичић.