Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Мали о предстојећим изборима: Београд бира између напретка и богаћења тајкуна

13.10.2017. 14:07
Пише:
Србија Данас/Вечерње новости
Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Goll

Градоначелник у интервјуу говорио о конкуренцији, резултатима, жртвама, надама...

- Избори у Београду су близу, са мојом оставком или без ње. Кључни су за грађане престонице, односно за њен даљи развој, и свакако ће се догодити у наредних неколико месеци. Бираће се између напретка, инвестиција, запошљавања или прошлости, када су се богатили тајкуни.

Весић о смањењу прихода града: Наводи Савета за борбу против корупције су НЕТАЧНИ

Опозиција уочи избора у ПОТПУНОМ РАСУЛУ: Јанковић спрема бојкот, Шутановац се кандидује?!

То, у интервјуу за "Новости", поручује Синиша Мали, градоначелник Београда. Он тврди да врх СНС-а уочи изборне битке за главни град није донео одлуку о томе да ли ће наступати у коалицији или самостално, као и да још није пресечено ко ће бити њихов кандидат за градоначелника.

- О свему томе одлуку ће донети страначки органи. Али је најбитније да ми радимо као тим - каже први човек Београда.

Sinisa Mali
Синиса Мали / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

* С којим ћете конкретним резултатима изаћи пред грађане?

- Београд је крајем 2013. био пред банкротом. За претходне три и по године, наш рад се види кроз изградњу 113 километара канализације, 283 километара водовода, 260 топловода, четири нова дома здравља, а асфалтирано је 550 километара путева и улица. "Семафор" јасно показује да је 2013. у Београду било 109.000 незапослених, а данас их има 89.392. Широм престонице активно је више од 1.000 градилишта. Уложили смо више од милијарду динара у здравствене установе. Свака породиља добија по 10.000 динара. Листа чекања за вртиће се константно смањује. Приходи од туризма никада нису били већи. Само у првих осам месеци ове године, Београд су посетила 562.992 странца, што је за 20 одсто више него лане, када их је било 469.449.

* Може ли повратак Драгана Ђиласа, о коме се увелико спекулише, да хомогенизује опозицију на једној изборној листи? Плашите ли га се као противника?

Београђани, ово је данас омиљено место за изласке, а не знате какву КРВАВУ ТАЈНУ крије (ФОТО)

- Он је већ показао да му је једини интерес богаћење - њега и његових сарадника. О тој заједничкој листи опозиције медији пишу већ месецима, а пишу и о константним сукобима у тој истој опозицији. Они се баве празним причама, лажним обећањима, замајавањем грађана. Да ли ће опозиција наступити на једној или више листа, за нас је мање важно. Грађане занимају резултати. За толике године владавине Ђилас је урадио само једну фасаду, реплику Теразија, коју је ветар одувао, а која је грађане коштала 600.000 евра. А ми смо ове године обновили 200 зграда.

Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

* Мислите ли да бисте, да није било афере "Савамала", поново били кандидат за градоначелника?

- Због тога смо моја породица и ја прошли медијски линч. Тужилаштво је изрекло свој став у вези с тим случајем, и заиста не бих ишао даље од тога. Мене нема у тим извештајима. Чињеница је да из неког разлога ја јесам поднео највећи терет. Да би минимизирали резултате градске власти, разапињали су ме по медијима. Осим "Савамале", ту је лажна афера "24 стана у Бугарској", диплома... Ја се само надам да ће у овом случају правда бити задовољена.

Дирекција за грађевинско земљиште: Дуг од 33 милијарди смо наследили у периоду од 2004-2013

* Има ли СНС адуте у граду?

- СНС има много квалитетних људи, и ко год буде био кандидат за градоначелника, биће, сигуран сам, пре свега посвећен граду и грађанима, а то је оно што је најважније. О Београду бринемо као о својој кући, а о Београђанима као о својим укућанима. Ми смо од главног града Србије направили највеће градилиште у овом делу Европе. Зидају се "Београд на води" и неколико нових стамбених четврти, довели смо "Меиту", "Икеу", "Хилтон"... Укупан систем јавних предузећа је 2013. имао губитак од две милијарде динара. Добит тих предузећа прошле године је била скоро десет милијарди динара. Широм престонице имамо више од 1.000 градилишта, старе руиниране просторе претварамо у фабрике, тржне центре и стамбене блокове. На име заосталих дуговања за социјалне категорије становништва, кориснике једнократне помоћи, породиље и труднице затекли смо минус од 5,3 милијарде динара, што је тада износило 46.387.800 евра. Овај дуг је у потпуности измирен без задуживања.

* Да ли ћете, ипак, бити на листи одборника?

У протекле три године реконструисана сва гробља на територији Београда

- О томе ће одлуку донети странка.

Стрпљење због гужви

Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Србија Данас

* У Београду се саобраћај изузетно отежано одвија због реконструкције четири фреквентне локације. Да ли је морало баш све у исто време да се ради?

- Више пута сам замолио грађане за стрпљење. Гужве јесу веће, али радови теку предвиђеном динамиком и нема кашњења. Славија ће бити пуштена у саобраћај до краја октобра. Ускоро ће радови бити завршени, а тада ћемо имати реконструисан Булевар ослобођења, Славију, Рузвелтову, Бранков мост, све оно на шта се чека деценијама. Знам да су грађани нестрпљиви, али све што радимо, радимо за њих, да имамо лепше улице, булеваре, тргове...