Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Моја земунска картица" - Обуке за рад на рачунару за пензионере, незапослена лица и социјално угрожена лица

14.07.2017. 13:45
Пише:
ПР
Moja zemunska kartica
Моја земунска картица / Извор: Фото: ПР

Додела сертификата за полазнике основне обуке за рад на рачунару реализована је 13.07.2017. године

Обука је реализована у реновираном објекту ГО Земун, у најсавременијим условима, климатизованом простору, на лап топовима уз приступ интернету, и у терминима за које су се грађани сами определили. 

БЕСПЛАТНА ШКОЛА ПЛИВАЊА ЗА ДЕЦУ и ПЕНЗИОНЕРЕ: Још једна акција у склопу пројекта Моја земунска картица

Реализација пројекта "Бесплатна обука за рад на рачунару за пензионере, незапослене и социјално угрожена лица са територије Градске општине Земун" је трајала од 20. маја до 10. јула 2017. године. 

Већина огласа за посао захтева познавање рада на рачунару те је за незапослена лица од великог значаја да сертификат о новостеченом знању уврсте у своју биографију. Пензионери захваљујући новостеченој вештини могу да се укључе у друштвене мреже, комуницирају брзо и јефтино са најмилијима, информишу се и купују преко интернета. Такође, они који су имали жељу да стекну основна знања, а немају рачунар добили су прилику да науче да се њиме служе и користе га у многим установама где је отворен приступ рачунарима. 

Moja zemunska kartica
Моја земунска картица / Извор: Фото: ПР

Општина је желела да помогне онима који из различитих разлога нису били у могућности да стекну ову данас преко потребну вештину. 

- Обука је спроведена у реновираном, савремено опремљеном простору и потрудили смо се да обезбедимо услове да реализација обуке буде у пријатним условима и да полазници имају најквалитетнију опрему – лап топове, приступ интернету и стручног и искусног предавача - кажу из Општине Земун и додају:

- Уважавајући интересовања и потребе наших суграђана, општина Земун је покренула бесплатну обуку за рад на рачунару. Познавање рада на рачунару је у данашње време од изузетне важности за укључивање у друштвене токове, информисање, комуникацију, запошљавање и обављање свих врста послова.

Како је интересовање за обуку за рад на рачунару било велико, Општина Земун ће покренути нови програм обуке за рад на рачунару, у оквиру кога ће нови полазници моћи да стекну основна знања а они који су завршили основну обуку да стекну нова знања. 

Обука се одвијала у три групе по двадесет полазника (укупно шездесет), суботом у периоду од 10.00 до 15.00 часова, у просторијама Канцеларије за младе у Косовској 9. Како нису сви полазици били у могућности да похађају сваки од часова у одређеним терминима, постојала је флексибилност у избору времена доласка и примани су сви заинтересовани грађани који су желели да се прикључе. 

Moja zemunska kartica
Моја земунска картица / Извор: Фото: ПР

- Основна обука за рад на рачунару је обухватала основе Мајкрсофт програма, ворд, ексел, интернет, веб меил, скајп. Међутим, трудили смо се да се прилагодимо потребама полазника па је програм проширен напреднијим нивоом обуке у екселу због потреба незапослених. Такође, уведени су термини радним данима поподне, а све у циљу да се грађанима изађе у сусрет у њиховој потребиза информатичком обуком - наводе из општине.

Долазност полазника и редовност похађања обуке полазника била је врло висока. 

Полазници су у анкети спроведеној на завршетку обуке изразили задовољство због могућности да стекну неопходна знања и жељу да се у септембру настави програм. Већина жели да настави обуку, утврди стечена знања и прошири их укроз нове, тематске програме.  

Укупно 60 полазника је стекло право на сертификат, а обука је промовисана преко званичног сајта ГО Земун и фејсбук стране и профила "Моја земунска картица".

Такође контактирана је Национална служба за запошљавање – филијала Земун која је информисала оодговарајући број незапослених лица о обуци, а информисана су и сва удружења пензинера са територије ГО Земун и замољена да својим члановима пренесу унформацију.

У чекаоници шалтер сале, као и осталим чекаоницама у ГО Земун и испред сале Канцеларије за младе у Косовској 9 постављен је плакат са информацијама не само о школи рачунара већ и о осталим бесплатним програмима.

Сем обуке за рад на рачунару реализују се и други беспалтни програми којима општина жели да малишанима Земуна, пензионерима и младима пружи бројне могућности за рекреацију. 

Moja zemunska kartica
Моја земунска картица / Извор: Фото: ПР

- Већ другу годину заредом деци Земуна смо омогућићили беплатну школу пливања . Због великог интересовања ове године смо повећали број полазника са 100 на 140 и проширили узраст деце које могу да уче пливање – сада деца усзраста од 6-16 година могу да уче да пливају на реновираном базену Пинки. (4 тромесечне обуке за по 35 деце) - кажу из општине.

Градска општина Земун, кроз пројекат  "Моја земунска картица", обезбеђује програм бепсплатног рекреативног пливања за пензионере Земуна. На располагању је 250 карата месечно за 50 пензионере Земуна. Програм је почео у марту, а пензионери су могућности да изаберу неки од термина који су им на располагању сваког дана у току недеље. 

Већ скоро годину дана, од септембра 2016. године спроводи се програм бесплатног рекреативног играња стоног тениса за који су заинтересовани пертежно млади Земуна. Општина Земун је кроз пројекат "Моја земунска картица” у сарадњи са КСЦ ”Пинки” обезбедила грађанима Земуна 50 ваучера месечно за рекреативно играње стоног тениса.

За време манифестације "Лето на Гардошу" власници "Моје земунске картице" имају могућност  да бесплатно присуствују конертима и представама (петком и суботом по десет грађана може добити бесплатну карту) а пензионери могу да преузму бесплатне карте у Туристичком центру Земун. Више информација о пројеткту Земунска картица можете.

Видео прилог о додели сертификата можете погледати КЛИКОМ ОВДЕ!