Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Музичко и културно благо Африке: Разноврсност и богатство у Музеју афричке уметности у Београду

29.11.2023. 14:42
Пише:
Србија Данас
Muzej afričke umetnosti
Музеј афричке уметности / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

Музеј афричке уметности у Београду, основан 1977. године под покровитељством Скупштине града Београда, представља значајно културно наслеђе. Ауторски тим који стоји иза дизајна витрина и ентеријера чине Архитекти Савет и Слободан Машић, док је концепт сталне поставке осмислила етнолошкиња Јелена Аранђеловић-Лазић.

БЕОГРАД ДАНАС: Дом највеличанственијих створења на планети и једна од најлепших оаза мира у самом центру града - Бео Зоо Врт Foto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Дом највеличанственијих створења на планети и једна од најлепших оаза мира у самом центру града - Бео Зоо Врт

БЕОГРАД ДАНАС: Најновији бисер инфраструктуре и симбол воље и слоге српског народа - Обилазница око БеоградаFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Најновији бисер инфраструктуре и симбол воље и слоге српског народа - Обилазница око Београда

БЕОГРАД ДАНАС: Између традиције и иновације, град културе, историје и ноћног живота, који никад не спаваFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Између традиције и иновације, град културе, историје и ноћног живота, који никад не спава

Музеј афричке уметности у Београду је први и једини музеј у региону посвећен искључиво културама и уметностима афричког континента. Стална поставка музеја обухвата значајне примерке западноафричке уметности, а формирана је из збирке оснивача Веде Загорац и др Здравка Печара.

Muzej afričke umetnosti
Музеј афричке уметности / Извор: Фото: Приватна архива

Осим сталне поставке, музеј кроз текуће изложбе истражује традиционално афричко стваралаштво и представља различите културалне области Африке, укључујући Етиопију, Магреб, и друге делове континента.

Издавачка делатност музеја је такође значајан аспект, а обухвата публиковање каталога изложби, монографија, текстова и студија африканиста, као и часопис "Африка: студије уметности и културе". Новост у издавачкој делатности је и е-Издања, која прате актуелне теме из области африканистике и музеологије.

Muzej afričke umetnosti
Музеј афричке уметности / Извор: Фото: Приватна архива

Гостујуће изложбе представљају још један аспект рада музеја, као и програми као што су Афро фестивал, АФРАМ и Обојени свет. Ови програми, кроз различите активности као што су предавања, филмске пројекције, радионице и концерти, на популаран начин приближавају богатство и креативност афричких култура.

Током четрдесет година постојања, музеј је значајно допринео ширењу и неговању културних веза, као и промовисању принципа мултикултуралности и културне разноликости. Позивајући на значај афричког и неевропског културног наслеђа, музеј у Београду оставља трајан утисак на почитавање и разумевање богатства афричке уметности и културе.

Изложени експонати су организовани по географским и етничким целинама, стварајући својеврсну афричку сценографију. Едукативне легенде и фотографије прате сваки предмет, пружајући посетиоцима информације о пореклу, етничкој припадности и функцији. Овај приступ омогућава сагледавање предмета и с етнолошког и уметничког аспекта, што је било у складу с модерном излагачком политиком тог времена.

Музеј је основан захваљујући залагању др Здравка Печара, југословенског амбасадора у седам афричких држава, и његове супруге Веде Загорац, који су током две деценије боравка у Западној Африци стекли дубоко разумевање афричке историје, културе и уметности. Њихова колекција, која обухвата вредне примерке афричке уметности, дарована је граду Београду, а део и даље остаје у приватном власништву породице Печар.

Музејска збирка се континуирано обогаћује откупима и поклонима, укључујући и целе збирке. Данас садржи неколико хиљада аутентичних предмета традиционалне уметности пореклом из земаља западне, централне и источне Африке.

Овакав приступ презентацији омогућава посетиоцима да сагледају не само основну намену предмета већ и да их перципирају и с естетског и уметничког становишта, представљајући комбинацију уметничког и етнографског приступа у музеолошкој пракси излагања ваневропске уметности и културе.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.