Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ПРАГУ НОВОГ ТАЛАСА! Број заражених у Београду сигнал за УЗБУНУ? Струку забрињава број НЕВАКЦИНИСАНИХ

28.12.2021. 09:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nemačka korona
Немачка корона / Извор: Профимедиа

Ако нас је нешто корона научила то је да се епидемијски таласи враћају након отприлике два месеца пада и стагнације.

После скоро два месеца пада, број заражених од короне, нажалост, поново је почео да расте у Србији што се највише примећује у Београду где се дневно бележи трећина од укупног броја инфицираних у нашој земљи. Сличан тренд забележен је на почетку претходних таласа, али и у Лондону и Мадриду пре него што је у овим државама масовна зараза букнула под утицајем омикрона.

МИРНА НОЋ ЗА ХИТНУ ПОМОЋ: Без много интервенција, највише посла око алкохолисаних особа

МИРНА НОЋ ЗА ХИТНУ ПОМОЋ: Без много интервенција, највише посла око алкохолисаних особа

ДВЕ ОСОБЕ ПОВРЕЂЕНЕ НОЋАС У БЕОГРАДУ НАКОН УДЕСА: Бурна ноћ у престоници, преко 100 интервенција Хитне помоћи

ДВЕ ОСОБЕ ПОВРЕЂЕНЕ НОЋАС У БЕОГРАДУ НАКОН УДЕСА: Бурна ноћ у престоници, преко 100 интервенција Хитне помоћи

НА МРЕЖАМА ОСВАНУО ХИТ СНИМАК! Достављач хране ВОЗИО НА ЈЕДНОМ ТОЧКУ у самом центру Београда (ВИДЕО)

НА МРЕЖАМА ОСВАНУО ХИТ СНИМАК! Достављач хране ВОЗИО НА ЈЕДНОМ ТОЧКУ у самом центру Београда (ВИДЕО)

Ако нас је нешто корона научила то је да се епидемијски таласи враћају након отприлике два месеца пада и стагнације. Нажалост, тренутна епидемиолошка ситуација најављује да се нови талас ускоро може очекивати. Наиме, у суботу је било око седам одсто више заражених него прошле суботе, а тренутно је у Београду забележено 36 одсто свих инфицираних у Србији.

Поређења ради, у периоду стабилне епидемиолошке ситуације број заражених у Београду чини између 20 и 25 одсто укупног броја инфицираних у нашој земљи. Када се тај проценат повећа изнад 30 одсто по правилу почиње нови талас короне. Нажалост, сада у престоници имамо такву ситуацију.

Кон: Успоравање пада броја заражених видљиво

На то је указао епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

- Ми видимо да је успоравање падања броја новозаражених већ видљиво. Полако креће пораст у Београду, овај град чини 36 посто од свих новозаражених, што је типично за велики град. У наредним данима ће се догађати, имамо прославе и долазак наших људи, на границама су већ гужве, улазиће људи, са некима ће ући и вирус, са некима и омикрон, а вероватно и вирус грипа - рекао је Кон.

Пет уместо четири доктора у ковид амбуланти

Да се у Београду полако повећава број заражених приметно је и на самом терену. Директор ковид амбуланте Савски венац Зоран Бекић истиче да се осећа благи пораст броја заражених, али како каже, ситуација још није алармантна.

- За разлику од претходних недеља сада нам је током дана потребно пет, а не четири доктора. Примера ради, до скоро смо имали 127-128 заражених дневно, а сада имамо 150-155 пацијената. Доктор у смени прегледа око 35 пацијената – објашњава Бекић.

Саговорник наглашава да се највише јављају млађи и пацијенти средњих година.

- Углавном су то људи који су радно активни што није ни чудно ако се има у виду да је више од 70 одсто вакцинисаних међу старијима од 70 година. С друге стране, имунизовано је свега 29,85 одсто младих од 18 до 30 година и 44,75 процената грађана узраста од 30 до 45 година – подвлачи Бекић који је и координатор вакциналног пукта на Сајму.

Руски рулет са здрављем игра 3,3 милиона становника

Како каже, посебно забрињава велики број невакцинисаних пунолетних грађана у Србији пре него што омикрон сој постане доминантан.

- Ниједну дозу вакцине није примило 2,3 милиона пунолетних грађана док од 3,1 милиона становника који су примили прву дозу више од 950.000 није примило ни трећу дозу. То значи да је 3,3 милиона пунолетних грађана без имунитета и они практично играју руски рулет са здрављем пред почетак новог таласа под утицајем омикрона – апострофира Бекић и додаје да у ковид амбулантама не могу да одреде ко је којим сојем инфициран.

Иначе, тренутни талас короне који обара све негативне рекорде у Великој Британији и Шпанији почео је, управо, у највећим градовима, у Лондону и Мадриду да би кроз неколико дана до драматичног пораста броја инфицираних дошло широм Велике Британије и Шпаније. У овим земљама је тренутно доминантан омикрон сој.

Када је реч о Србији, сваки претходни талас почињао је, најпре, у Београду где је увек било од 30 до чак 70 одсто укупног заражених да би стагнација и спуштање епидемиолошке криве почело када број иницираних у престоници падне на 20-25 одсто укупног броја.

Подсећања ради, Београд има 25 одсто становника Србије.

Стагнира и вакцинација

Ако број заражених благо расте, број вакцинисаних на дневном новоу, нажалост, стагнира већ дуже време.

- У последњих шест дана дневно се вакцинише између 10.000 и 20.000 људи што је знатно мање него, рецимо, у фебруару када се у једном дану вакцинисало и по 82.000 грађана. Чим је дошло до затишја, опустили смо се, а долази нови сој који се знатно брже преноси. Вакцина је и даље једино право оружје у борби против короне – подсећа Бекић.