Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шапић на обележавању 109. годишњице Колубарске битке: Обавеза нам је да учимо из наше прошлости

15.12.2023. 13:42
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Град Београд

На обележавању стогодишњице Колубарске битке, представници власти и друштва одали су почаст храбрим српским војницима, истичући значај националног јединства, оданости отаџбини и очувања традиција које су кључне за опстанак у тешким временима.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је данас централној државној церемонији обележавања 109. годишњице Колубарске битке у Првом светском рату и том приликом у име Града Београда положио венац у крипти Храма Светог мученика Димитрија.

ХАОС НА БЕГРАДСКИМ УЛИЦАМА! Ноћна драма: Мушкарац преживео ЈЕЗИВУ САОБРАЋАЈКУ! Хитна помоћ интервенисала оволико пута!Hitna pomoć

ХАОС НА БЕГРАДСКИМ УЛИЦАМА! Ноћна драма: Мушкарац преживео ЈЕЗИВУ САОБРАЋАЈКУ! Хитна помоћ интервенисала оволико пута!

БРИГА О ЉУДИМА ЈЕ НАЈВАЖНИЈА СТВАР: Шапић - Без њих нема ни града, Београд је један од најсигурнијих градоваAleksandar Å apić

БРИГА О ЉУДИМА ЈЕ НАЈВАЖНИЈА СТВАР: Шапић - Без њих нема ни града, Београд је један од најсигурнијих градова

Шапић обишао нови "бувљак" на Миљаковцу: Модерни простор урађен по свим светским стандардима (ФОТО)Aleksandar Å apić

Шапић обишао нови "бувљак" на Миљаковцу: Модерни простор урађен по свим светским стандардима (ФОТО)

Он је истакао да је ово посебно место нарочито ако се узме у обзир моменат у коме се налазимо ми као земља, али и читав свет.

Ми смо на месту где су заједно сахрањени српски војници и наши тадашњи непријатељи, аустроугарски војници. Ово место је важно зато што показује све оно што неки покушавају, а то је да нас етикетирају и обележе као народ који нема части, да смо геноцидан народ и да не заслужујемо минимално поштовање. Сам чин на овом месту показује управо обрнуто, да је српски народ увек био достојанствен, одважан и хуман јер је поштовао чак и своје непријатеље – рекао је Шапић.

ceremonija
церемонија / Извор: Фото: Град Београд

Он је нагласио да је зато важно да се сетимо наших ђедова и прађедова и жртве коју су они поднели да бисмо ми данас живели у земљи у каквој живимо као и да би Европа данас била онаква каква јесте.

– Подсетићу да се данас стално понавља питање да ли нас неко хоће да пусти у Европу, а заборавља се да је Европа овде где данас стојимо. Европа смо ми и наши преци који су је крвљу бранили и одбранили, прво од Османлија, а касније од Немаца и нациста. И зато нити хоћу нити желим да прихватим да постоји било који Немац, Француз, Енглез или Белгијанац који је већи Европљанин од нас који смо данас испред овог светог места. Не треба да дозволимо да нам они од којих смо бранили Европу данас постављају услове да ли ће да нам дају печат по коме ћемо ми да се зовемо Европљани или не. Зато је наша обавеза  још већа, да учимо из наше прошлости, да нам се неке грешке не понављају и да покушамо да нађемо минимум националног јединства – рекао је Шапић.

Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Град Београд

Он је нагласио да је тешко данас у овим временима бити јединствен када се системски разара свака пора друштва почевши од цркве, породице, и свих оних ствари које су нас очувале кроз историју.

 – Зато чувајмо нашу Српску православну цркву, чувајмо нашу породицу, наше друштво, једни друге, помажимо своје пријатеље, комшије и суграђане. То је једини начин да у овим тешким временима, најтежим од Другог светског рата,  опстанемо, да се сачувамо као и да омогућимо нашим потомцима да живе у једној нормалној земљи и друштву. Зато желим још једном да се поклоним свим великим српским војсковођама и војницима, али и тадашњем руководству које је донело нимало лаку одлуку о повлачењу како би се у кратком периоду вратили и били кључни фактор победе у Првом светском рату. Нека им је вечна слава, нека почивају у миру, а ми никада  да не заборавимо цену коју су платили наши преци за слободу – истакао је Шапић.

Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Град Београд

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић је истакао да се на данашњи дан обележава победа обичног српског војника, домаћина, сељака који је маестрално вођен од стране војводе Живојина Мишића на самом почетку Првог светског рата.

– Данас одајемо почаст српском војнику, који је, иако изморен од глади и болести, у изузетно тешком временском периоду успео да бројнијег и надмоћнијег непријатеља победи својом вољом, карактером и жељом за слободом и потисне га ван граница наше Србије. Колубарска битка и чин наших предака један је од блиставијих тренутака у историји Србије и наше војске – рекао је Стевић.

Kolubarska bitka
Колубарска битка / Извор: Фото: Град Београд

Помоћница министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић је рекла да је важно да се, не само данас већ сваког дана сетимо јунаштва свих учесника Колубарске битке, мудрости војводе Мишића, јунаштва младих 1300 каплара.

–  Они представљају аманет будућим генерацијама и пример како се воли и брани отаџбина, Република Србија. Данас је стасала једна нова генерација која Србију воли највише и која је жели да је чува. Зато данас због свих који се сећају јунака Колубарске битке Србија мора да настави напред – рекла је она.

Почаст страдалима у једној од највећих битака у Првом светском рату одали су и представници ресорних министарстава, Војске Србије, представници дипломатског кора, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.