Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Човек који препознаје таленте: Николу генијалци обожавају, а он са њима ствара најлепшу будућност Београда!

29.09.2021. 11:36
Пише:
Србија Данас
Nikola Srzentić
Никола Срзентић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ БЕОГРАД

Малци генијалци су будућност Србије, а веома је важно њихову талентованост и знање препознати на време и усмерити га у одговарајућем правцу.

Београд је град који је изнедрио небројано велики број генијалаца и људи који су остали упамћени по својој генијалности и свему ономе што су урадили како за Београд, тако и за Србију. У данашња времена та традиција је настављена и свакога дана се у престоници сазна за још којег генијалца, за још које дете које креће на пут спознаје своје генијалности. 

Малци генијалци су будућност Србије, а веома је важно њихову талентованост и знање препознати на време и усмерити га у одговарајућем правцу. Нису сва деца иста у својој генијалности, али је свако од њих посебно и треба му се посветити и пружити му подршку да не одустане од онога што зна и уме већ да то развија. 

Генијална, креативна и маштовита Мара Раичковић: Град Београд крије таленат о којем се прича све до Индонезије (ФОТО/ВИДЕО)

Генијална, креативна и маштовита Мара Раичковић: Град Београд крије таленат о којем се прича све до Индонезије (ФОТО/ВИДЕО)

"ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА, МОРАТЕ ЈЕ УЧИТИ И ВОЛЕТИ" Упознајте Душана Јовића - младог генијалца и понос Београда (ВИДЕО)

"ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА, МОРАТЕ ЈЕ УЧИТИ И ВОЛЕТИ" Упознајте Душана Јовића - младог генијалца и понос Београда (ВИДЕО)

Денис Шаботић - име о којем ће се са поносом говорити: Упознајте малца генијалца који "шије" знањем из географије (ФОТО/ВИДЕО)

Денис Шаботић - име о којем ће се са поносом говорити: Упознајте малца генијалца који "шије" знањем из географије (ФОТО/ВИДЕО)

Генијалаца у Београду смо пронашли много, али већина њих нам је представила једног човека који је може се рећи покретни радар за таленте. Човек који година препознаје талентовану децу и са њима креће у авантуру звану „спознај своју генијалност и постани геније“. Реч је о Николи Срзентићу, господину којем је друга кућа Регионални центар за таленте Београд ИИ. Ту он окупља своје малце генијалце и са њима креће у авантуре мозгања и истраживања, а како су нам деца рекла то му баш иде од руке и управо је он омиљени међу особљем у Центру.

Рад центра за таленте  омогућава ученицима:

  • Обогаћивање знања
  • Израда истраживачких радова
  • Менторство
  • Упознавање друге даровите деце
  • Упознавање стручњака у областима које ученике занимају
  • Посете научним институцијама
  • Сагласно је са образовним потребама даровитих ученика
  • Домаћа и међународна такмичења
  • Бенефиције полазника центра за таленте

 

Није лако препознати таленат у детету, а још је тежи посао усмерити га, ипак Николи Срзентићу обоје иде лако и баш како треба. Онако како је најбоље за генијално дете. Николу Срзентића питали смо како он то препознаје талентовану децу, у чему је ту тајна, да ли можемо и ми да препознамо то тако лако као он. Наравно, није то баш тако лако како смо можда помислили у први мах. 

-Моје лично мишљење, поткрепљено дугогодишњим радом у Центру је да је свако дете талентовано у некој области, али да тај таленат треба на време открити и даље неговати.  Захваљујући тиму психолога са дугогодишњим искуством у раду са талентованим ученицима ангажованих за процес идентификације, тај први степеник у раду функционише беспрекорно. Морам напоменути да без обзира на резултате процеса идентификације, након којих психолози дају сугестију, у Центру се поштује жеља сваког појединца да сам одабере област рада. У дугогодишњем раду центра свакако као највећи успех сматрам то што је велика већина полазника пронашла себе, одабрала пут којим желе даље у живот, што поткрепљује пример да је пар момака ученика Електротехничке школе са успехом уписало и завршило Књижевност – наводи Срзентић.      

Како сам објашњава, идеја водиља му је одувек било то да сваком детету треба обезбедити услове за напредак и усавршавање у областима за коју се интересује и управо он и његове колеге у Центру то и раде. 

- Основна идеја је да се обезбеде максимални услови за напредак и усавршавање сваког појединца у научним областима за које показују посебно интересовање. Талентованој и надареној школској популацији се не посвећује довољна пажња, школа као образовна институција није у могућности да им посвети посебну пажњу, велики број нас је сведок једне изреке у школама „Он је одличан ученик избориће се самостално, ајде да више пажње посветимо оним мало лошијим ученицима“. Са друге стране родитељи из више разлога нису увек у могућности да посвете време за рад са таквом децом, којима је то изузетно потребно.  И управо из тих разлога је Центар место где се они осећају сигурно, уважено, опуштено и где они постижу изузетне резултате али и оно што је најважније проналазе себе.Јер како би психолози рекли два најтежа избора у животу су : „пронаћи жељено занимање у складу са својим способностима“ и „пронаћи адекватног парнера са којим ћемо имати висок степен слагања, поштовања и разумевања“. Изузетно је важно осигурати ефектну едукативну подршку надареним ученицима – објашњава Никола Срзентић.

 REGIONALNI CENTAR ZA TALENTE BEOGRAD
РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ БЕОГРАД / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ БЕОГРАД

Ђаци који су полазници Центра испричали су нам да највише воле да долазе на часове и друже се и слушају приче Николе Срзентића. Омиљен је међу децом, а они његове савете слушају као да су им их дали сами родитељи. Са осмехом на лицу деца кажу да професора Срзентића највише воле од свих. 
- Изузетно задовољство и част је радити са младим талентима. Њима није потребно много, довољно им је да имају подршку и разумевање. Центар на годишњем нивоу ангажује више од сто научних радника са факултета, лабораторија и научних институција да раде са полазницима, већина ангажованих научних радника је дуги низ година у процесу рада са талентима и они дају немерљив допринос напретку и успесима полазника Центра. Сви у Центру  се трудимо да „чујемо“ потребе сваког појединца, да ускладимо програме рада са новим технологијама, да их кроз међународна такмичења и манифестације приближимо вршњацима из других држава, да упореде своје ставове упознају различите културе, развију нове идеје... Наравно да није све увек идеално и да се праве грешке, али увек тежимо да се успостави компромис и да се проблеми реше на безболан начин – каже Срзентић и додаје:

-Полазници Центра су скуп деце са посебним интерсовањима, са истакнутом жељом и вољом за стицањем нових знања. Сваки тренутак проведен у таквом окружењу је изузетно користан за сваког појединца, а размена искустава, идеја, сазнања, резултата у истраживањима даје додатан мотив сваком детету да напредује. Атмосфера у Центру је радна, без великих пресија и оно што је најважније уважава се мишљење сваког појединца што најбоље потврђује изјава полазника „ Центар је место на коме можеш да кажеш шта мислиш, а да те људи не гледају запањено”.

Веома је тешко задобити дечије поверење, а осим широког знања неопходно је имати и добре психолошке способности. Такође, рад са децом изискује огромну посвећеност и пожртвовање, а како деца кажу њихов ментор Никола Срзентић све то има у изобиљу. 

Nikola Srzentić
Никола Срзентић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА ТАЛЕНТЕ БЕОГРАД

-Управо деца-полазници Центра су ти који дају немерљиву енергију, њихова жеља за стицањем нових знања, жеља за успесима на такмичењима, бриљантне идеје које по сваку цену желе да реализују, њихова љубопитљивост са безброј питања су водиља за рад са талентованом и надареном школском популацијом. Свакако је веома важно да је стечено узајамно поверење да су млади сигурни да ће остварити своје зацртане циљеве, јер је лако одбити некога од рада али врло тешко је одбијеног повратити у колосек, са једне стране и са друге стране наше поверење да ће полазници својим резултатима вратити све уложено у њихов напредак.    

Из године у годину све је више младих који желе да своју генијалност развијају у Центру за таленте, а управо тамо их чека ризница знања и талената. Нови другари и добра атмосфера, а Никола Срзентић им шаље поруку: 

-Полазницима Центра је добро позната крилатица коју им на сваком виђењу понављам, а која је свакако порука свим младим људима „За сваки успех у било којој области неопходна су три услова и то : први упорност, други упорност и трећи упорност“.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.