Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАДА ЈЕ НАСИЉЕ ПОСТАЛО "КЛАСИЧНА ТУЧА", "ДИСЦИПЛИНОВАЊЕ", "САМООДБРАНА"? Гнусни коментари испод снимка пребијања девојке

19.07.2021. 14:19
Пише:
Србија Данас
Novi Beograd
Нови Београд / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/мој_бео_град

Брутално пребијање девојке људи су окарактерисали као "класичну тучу", "дисциплиновање", па чак и самоодбрану

Нови снимак насиља на улици потресао је јавност. У Улици др Ивана Рибара на Новом Београду, мушкарац је мучки пребио девојку. Не само да су присутни стајали и посматрали, већ је и интернет поново, као и сваки претходни пут када се догодило нешто слично, препун оправдања за насилника и тражења кривца у жртви.

КАКАВ ШОКАНТНИ ОБРТ НАСИЉА НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Пребијеној жени кривична пријава, насилнику само прекршајна, познато шта се дешава

КАКАВ ШОКАНТНИ ОБРТ НАСИЉА НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Пребијеној жени кривична пријава, насилнику само прекршајна, познато шта се дешава

"Манијак СИЛУЈЕ девојке у подземном пролазу на Теразијама": Друштвеним мрежама се шири УПОЗОРЕЊЕ (ФОТО)

"Манијак СИЛУЈЕ девојке у подземном пролазу на Теразијама": Друштвеним мрежама се шири УПОЗОРЕЊЕ (ФОТО)

ПАДАЈУ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ ХАОСА НА ВРАЧАРУ: Инвеститор ће морати да обештети станаре због рушења зграде

ПАДАЈУ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ ХАОСА НА ВРАЧАРУ: Инвеститор ће морати да обештети станаре због рушења зграде

Такав случај је и са коментарима испод ове вести, од којих тек неколицина оштро осуђује брутално пребијање девојке, док остали траже "олакшавајуће околности".

"Класична улична туча, какав насилник", један је од коментара.

Било каква улична туча није нешто што је нормално, нити би као такво требало да буде представљено. А шутирање девојке у браду, ударање песницама у главу, док она покушава да се заштити, далеко је од "класичне уличне туче".

"Она је прва почела"

Полемика се повела и о томе ко је кога први напао, те се тиме правда нокаутирање девојке од стране мушкарца.

"Дисциплине мора бити", "Како сејемо, тако и жањемо", "Зашто жене бирају насилнике, па после кукају? Је л' то неки фетиш?", коментари су који упућују на то да је жртва сама крива за оно што јој се догодило.

Уколико је било коме "потребна дисциплина", било да је та особа мушко или женско, није на неком другом да их дисциплинује песницама и ногама. Све док мушкарци "дисциплинују" жене јер се не понашају по њиховим зацртаним правилима, наставиће се серија насиља над женама и насиља у породици, које може да резултира и горе него што је овог пута био случај.

Тешко да ће иједна жена са намером да одабере мушкарца који је туче. Насилници су довољно добри манипулатори да у старту готово увек делују као савршене особе. Касније се открива њихова права природа, а жене насиље неретко трпе због страха да ће претрпети још веће последице уколико насиље пријаве.

"Дао јој је све, она има другог"

Наравно, увек има и оних који на основу једног снимка сами креирају наратив о томе шта је позадинска прича догађаја.

"Превара", "Све је то Viber, Фејсбук... Дао јој све у животу, а она има другог или се дописује", "То ће сутра да буде мајка и домаћица! Зар не видите да је себи изабрала алфа мужјака ком ће да изроди најмање троје деце? Док је таквих све више и више, нема секирације за опстанак нације".

"Нокаутирао је у самоодбрани"

Ипак, најгнуснији коментари из категорије "жртва је крива" су они који говоре о томе како је овај чин насиља оправдан јер се "момак бранио".

"Он се, колико видим, брани", "Она кидише, он јој враћа. Тако то иде", "Лепо се види како жена напада човека и тек тада је овај патосира. До тада ју је гурао и шамарао, то јест смиривао", "То што он ради је самоодбрана. Никада мушкарац неће напасти жену ако није угрожен, то једноставно стоји у ДНК", најгори су коментари које смо прочитали.

Не само што се мушкарцу даје за право да жену "преваспитава", већ је, том логиком, оправдано жену "патосирати" уколико се свађа с мушкарцем или му се супротстави. Неким људима је очигледно нормално да се на "кидисање", свађу, или како год то желели да назовете, одговара ударцима ногама у главу и нокаутирањем жене.

Такође, према ставовима појединаца који су остављали такве коментаре, оправдано је и нормално особу смиривати гурањем и шамарима. Па ако не упале, следи "патосирање".

Што се тиче последњег коментара, довољно је погледати снимак напада како би се видело колико је мушкарац у овом случају био угрожен, да би морао да се "брани" на такав начин. Са друге стране, тврдњу да мушкарцима "насиље није у ДНК" нажалост оповргавају бројни случајеви насиља у породици и насиља над женама, као и најгоре ситуације у којим су женама насилници одузели животе.

Обоје добили пријаве

Како се незванично писаложена је након инцидента добила кривичну пријаву, мушкарац прво прекршајну за ремећење јавног реда и мира, а сада ће се утврдити и на који начин ће се још теретити насилник.

Када је полиција дошла њих двоје су се, наводно, тукли међусобно и били су под дејством алкохола.

Такође, незванично, полиција их је одвела на трежњење од 12 сати, а жена је у полицији правила проблеме и против ње је поднета кривична пријава због ометања службненог лица у вршењу службене дужности.

Ипак, дежурни тужилац Трећег основног тужилаштва у Београду препознао је проблем и наложио полицији да прикупи потребне информације и утврди шта се тачно догодило. Након тога ће бити утврђено на који начин ће се теретити осумњичен мушкарац - да ли за насилничко понашање, насиље у породици или неко друго кривично дело.