Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Од "Тиршове 2", преко Националног стадиона, па све до БИО4 кампуса: Ово су пројекти који ће променити изглед Београда у 2024. години! (ФОТО)

01.01.2024. 21:28
Пише:
Србија Данас/24седам
Beograd
Београд / Извор: Фото: Shutterstock

Београд су у 2023. години обележили велики пројекти, од којих су неки већ завршени, док се на другима и даље ради, и они значајно мењају данашњу слику престонице.

Главни град Србије из дана у дан иде у корак са европским престоницама, мења се готово свакодневно, а на столу градских челника налазе се списи са бројним пројектима. 

Неки су завршени, попут реконструкције на стотине улица широм Београда, уређења Сава центра, Београђанке и зграде БИГЗ-а, отвореног бувљака на Миљаковцу... 

Такође, битно је напоменути да неимари и дан-данас вредно раде на изградњи других великих пројеката који ће утицати на урбанистичку слику српске престонице. 

Национални стадион у Сурчину 

Национални стадион капацитета 55.000 гледалаца биће смештен у близини ауто-пута "Милош Велики" и пута Београд - Сурчин. 

Изградња објекта који ће, како је најављено, носити име "Србија", коштаће око 257 милиона евра, а отварање се очекује 2025. године.

Nacionalni stadion
Национални стадион / Извор: Фото: Министарство финансија

"Тиршова 2"

Изградња нове Универзитетске дечје болнице "Тиршова 2" на 57.000 квадратних метара почела је пре две године, а завршетак радова се очекује до 2025.

Нова дечја клиника налазиће се у оквиру Клиничког центра Србије, у делу дуж ауто-пута и у непосредној близини постојеће зграде ове специјализоване институције.

Недавно је измењени пројекат "Тиршове 2" био на јавном увиду којим је предвиђено повећање броја кревета и смањење соба.

Вредност ове инвестиције је 117 милиона евра.

БИО4 кампус 

БИО4 је скраћено име за четири кључне области: биомедицина, биоинформатика, биотехнологија и биодиверзитет. Овај кампус биће изграђен у непосредној близини Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" и новог седишта Агенције за лекове и медицинска средстава (АЛИМС) у Београду, са којима ће чинити јединствену биомедицинску целину.

Радови на изградњи БИО4 кампуса већ су почели, а завршетак прве фазе величине око 110.000 квадратних метара са око 1.500 паркинг-места планиран је у првој половини 2025. године.

Bio4
Био4 / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Srbijastvara

Национални одбојкашки центар на Новом Београду

Радови на градњи Националног одбојкашког центра увелико су почели и вредни су 3,15 милијарди динара. 

Комплекс је пројектован као свеобухватни центар који ће поред терена за тренинг имати у свом склопу и теретане, хотел за боравак спортиста, медицинске капацитете, канцеларијски простор итд. Корисници будућег националног одбојкашког центра биће све градске и државне одбојкашке организације, укључујући одбојкашке савезе, удружења одбојкашких тренера и судија, као и све српске клубове и репрезентативне тимове.

Овај центар ће се градити две године. 

Отворен бувљак на Миљаковцу

Бувљак на Миљаковцу је отворен почетком децембра 2023. године и простире се на 12.000 квадрата, од чега је око 4.000 квадрата пијачног платоа наткривено. 

Овај отворени бувљак има око 230 тезги, више од 60 локала и 130 паркинг-места. 

Miljakovac
Миљаковац / Извор: Фото: Град Београд

Ложионица

Ложионица некадашње београдске железничке станице, која је стационирана испод Мостарске петље, код Савске улице, ускоро ће постати центар нове креативне индустрије.

Пројекат креативно-иновативног мултифункционалног центра "Ложионица" има циљ да кроз синергију старог и новог допринесе природном, друштвеном и семантичком оздрављењу простора некадашње окретнице, ложионице и водоторња Железничке станице Београд и њеног непосредног окружења, као и да предметну локацију стратешки позиционира као симболично место савременог прогреса у домену креативних индустрија и шире.

Тунел од Економског факултета до Булевара деспота Стефана

Почетком децембра 2023. потписан је уговор за изградњу тунела који ће се простирати од Економског факултета до Булевара деспота Стефана. 

Градски челници овај пројекат називају још и "мали метро", и тиме ће бити спојена два најудаљенија дела града. 

Нова аутобуска станица 

Нова аутобуска станица своја врата за путнике могла би да отвори већ у јануару 2024. године. 

Ипак, станична зграда сигурно неће бити готова у наредне две године, али ће путници карте куповати у монтажном објекту.

Нова станица за аутобусе који возе на међуградским релацијама добиће 65 перона који се простиру на парцели већој од девет хектара.

Прва линија БГ метроа 

Београђани би прву линију метроа требало да добију до 2028. године, а према тендерској документацији, предвиђено је да она има 14 станица: Железник, Макиш, Жарково, Беле воде, Трговачка, Пожешка, Парк Баново брдо, Ада Циганлија, Сајам, Газела, Савски трг, Трг републике, Скадарлија и Дунав.

Када је друга линија у питању - од Миријева до Земуна, она ће бити дуга 19,2 километра и овде неће бити ниједног дела изнад земље. Плитко испод земље метро ће ићи на траси од 9,4 километра, а дубоко 9,8 километара.

Трећа линија метроа требало би да споји Нови Београд са Бањицом. 

Идеја је да прође кроз центар града испод Трга републике и Дома Народне скупштине, али и да споји будућу нову аутобуску станицу у Блоку 42 и Железничку станицу "Београд - центар". 

Требало би да буде дуга 20,8 километара и да има 21 станицу.

Србија Данас/24седам