Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГРОМНЕ ГУЖВЕ УОЧИ ПОСЛЕДЊЕГ ВИКЕНДА У ГОДИНИ! Гараже у престоници пребукиране - у тржним центрима све врви од купаца

24.12.2021. 14:19
Пише:
Србија Данас/Блиц
Beograd
Београд / Извор: Србија Данас

У тржним центрима у Београду очекују нас огромне гужве. Слична ситуација је и са јавним гаражама

Пред нама је последњи викенд у 2021. години, па како је већина нас навикла да све завршава у последњем тренутку, у тржним центрима у Београду очекују нас огромне гужве. Слична ситуација је и са јавним гаражама где се већ сада тражи једно место више а саобраћај... тек је пола два, а гужве у саобраћају су већ огромне!

ЧЕТИРИ САОБРАЋАЈКЕ У БЕОГРАДУ: Има повређених, хитна интервенисала 93 пута

ЧЕТИРИ САОБРАЋАЈКЕ У БЕОГРАДУ: Има повређених, хитна интервенисала 93 пута

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД НЕБОЈШИНЕ КУЛЕ: Ауто изазвао ланчани судар, полиција на терену

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД НЕБОЈШИНЕ КУЛЕ: Ауто изазвао ланчани судар, полиција на терену

БЕОГРАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: У овим улицама се данас обављају радови

БЕОГРАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: У овим улицама се данас обављају радови

Као и увек, највеће закрчење је на мостовима - огромне колоне возиле су на Мосту Газела у правцу ка граду, као и на Бранковом мосту. Булевар Војводе Мишића је у тоталном колапсу, а возила миле на аутопуту на Новом Београду и то тренутно из смера цента града даље ка Новом Београду.

"Чепови" се формирају и у централним градским улицама - у Таковској и Дечанској улици, односно на Тргу Николе Пашића и у Булевару краља Александра ближезгради Скупштине Србије.

Саобраћај је појачан и на Аутокоманди у свим правцима, као и на кружном току Славија и у делу Булавара краља Александра код Вуковог споменика.

Шопинг месец

Празнична еуфорија већ је захватила тржне центре у престоници па су гужве увелико почеле, а како кажу из већих центара, децембар је дефинитивно ударни месец у години што се шопинга тиче.

- Сезона је у јеку, а децембар месец је најпосећенији, нарочито од половине месеца када почиње сезона попуста, па тако и ове године ништа није другачије, наравно ако изузмемо 2020. када су владале оштре мере против ковида. Последња недеља је дефинитивно једна од најпрометнијих, нарочито викенд који следи - каже ПР тржног центра "Ушће" Невена Мартиновић и додаје да су највеће гужве примећене у продавницама са дечјим асортиманом.

Ситуација је слична и у осталим шопинг центрима, али се, како каже Александар Бојић, менаџер "Стадиона", дефинитивно променила у односу на сезону 2019/2020 јер је "пандемија променила навике потрошача".

- Сви бисмо волели да се врате оне гужве какве смо имали пред дочек 2020. године, али пандемија је утицала на навике потрошача, па је посећеност пала за неких 20% у односу на ту годину - закључује Бојић, менаџер овог тржног центра.

"Нема импулсивне куповине"

Према његовим речима, посећеност није једина последица, па се тако и задржавање људи тржном центру значајно смањило.

- Оно што је још битније од посећености јесте краће задржавање људи у тржном центру. С обзиром на то да потрошачи овде проводе знатно мање времена него раније, дођу и купе само оно што им је потребно, па импулсивне куповине више нема - додаје Бојић.

Он истиче и да су људи постали знатно осетљивији на цене, а разлог је и поскупљење основних намирница. То, како каже, примећује управо анализирајући брендове који имају ниже цене где се промет одржао, што није случај са другим брендовима.

С обзиром на то да се, без обзира на све отежавајуће околности, гужве свакако најављују, а да је већина нас склона да све завршава у задњи час, па тако и куповину новогодишњих поклона за своје најдраже, за викенд нас сигурно очекује колапс.

"У гаражама се тражи место више"

Како нас је искуство научило Београд ће сигуно посетити и странци, а за празнике долазе и наши људи који раде у иностранству да празнике дочекају у домовини. Све ово засигурно указује и на проблеме са налажењем гаражног места, па смо тим поводом контактирали и ЈКП "Паркинг сервис".

- Најоптерећеније гараже су свакако оне у централним деловима града попут оних код Пионирског парка, у Масериковој, на Зеленом и Обилићевом венцу. Оне јесу највеће, али је и фреквенција саобраћаја највећа. Што се паркиралишта тиче, то су "Политика", "Славија" и "Вишка", а слично је и у гаражи "Ботаничка башта" и на паркиралиштима "Нови Београд" и "Цветкова пијаца" - истичу из овог предузећа.

Они додају и да су ноћу највеће гужве у Доњем граду, док је викендом најфреквентиније на Калемегдану и Капетанији.

- Све гараже, како јавне тако и оне са резервисаним местима комплетно су реконструисане и сада се у њима тражи место више. Ускоро це почети изградња подземне гараже Пинки са 150 паркинг места, као и гараже у Скерлићевој улици, чиме це центар града добити нових 350 паркинг места - закључују они.

Од петка па даље за дане викенда, рачунајте и на гужве у саобраћају. Петак поподне је иначе дан када је закрчење највеће, а поготово сада пред Нову годину када су куповине у пуном јеку.