Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Денис Шаботић - име о којем ће се са поносом говорити: Упознајте малца генијалца који "шије" знањем из географије (ФОТО/ВИДЕО)

30.08.2021. 14:57
Пише:
Србија Данас
Denis Šabotić
Денис Шаботић / Извор: Фото: Приватна архива

Денис објашњава да је на такмичењима најзанимљивије и да је управо на тим скуповима упознао и остале другаре из Центра за младе таленте

Млади, а талентовани, пуни живота, осмеха, игре, воле да проводе време шетајући улицама Београда, уче, читају, коментаришу, размењују мишљења, осмехе, радости, тугу и успехе.

Поносни су и свесни онога што је јесу, а опет, скромни, крхки, жељни новог знања, учења и узбудљивих путовања путем којим су кренули... Да, причамо о малцима генијалцима, поносу и дики како Београда, тако и целе Србије, причамо о дечацима и девојчицама из Регионалног центра за младе таленте у Београду.

"Бити свој - то је суштина сваког успеха" Упознајте малца генијалца - Богдана који историју држи у "малом прсту" (ВИДЕО)

"Бити свој - то је суштина сваког успеха" Упознајте малца генијалца - Богдана који историју држи у "малом прсту" (ВИДЕО)

ЗАПАМТИТЕ ИВУ МИНИЋ: Она је понос и дика своје генерације младих генијалаца Београда (ВИДЕО)

ЗАПАМТИТЕ ИВУ МИНИЋ: Она је понос и дика своје генерације младих генијалаца Београда (ВИДЕО)

"ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА, МОРАТЕ ЈЕ УЧИТИ И ВОЛЕТИ" Упознајте Душана Јовића - младог генијалца и понос Београда (ВИДЕО)

"ИСТОРИЈА ЈЕ УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА, МОРАТЕ ЈЕ УЧИТИ И ВОЛЕТИ" Упознајте Душана Јовића - младог генијалца и понос Београда (ВИДЕО)

Премда су млади, и можда још увек не знају шта је оно што их занима и чиме би у будућности желели да се баве, ови млади научници наше престонице већ сада могу да вам јасно и гласно кажу, да, баш овим желим да се бавим и стварам велика дела и успехе. 

Један од њих је управо Денис Шаботић и са нама је поделио своје искуство из Центра за таленте, испричао какво је дружење у оквиру Центра, причао је о својим победама, наградама, истраживачком раду и плановима за будућност и верујемо да ће њоме подстаћи многе друге, младе, скривене таленте у Београду да се пријаве у Центар и окушају своју срећу и постигну велике и задивљујуће резултате.

Слободно можемо рећи, младић, Денис Шаботић ове године је завршио први разред Пете гимназије у Београду и започиње ново поглавље и нову школску годину спреман да у њој оствари и постигне још веће циљеве и успехе. Члан је Центра за младе таленте од осмог разреда основне школе, а школске 2020/2021. године остварио је највише успеха до сада.

Овај младић, стасом, гласом, али и поносом на свој рад и дело похвалио се да је година иза њега била најнапреднија до сада и објашњава да му је главна преокупација и главно занимање, оно што највише воли да учи и ради, што се тиче школских предмета географија, у њу се "заљубио" од првог момента када је исту почео да учи и истражује.

Denis Šabotić
Денис Шаботић / Извор: Фото: Приватна архива

- Географију сам заволео још од петог, шестог разреда. Од првог момента када смо је добили у школи као предмет, а већ од седмог разреда ишао сам на прва такмичења - објашњава млади Денис и додаје да му и поред географије успешно иду и остале науке, како природне, тако и друштвене, али и језици, међутим, љубав према географији и жељи да у њој буде што успешнији ништа не може да претекне, колико год неки други предмет био занимљивији, географија остаје на првом месту и објашњава да му је жеља да се у будућности бави неком од географских дисциплина.

Овај паметан, леп и млад момак члан је Центра за младе таленте у Београду од осмог разреда у основној школи, где је отишао и учланио се након што је имао прилике да похађа летњу научну школу у Истраживачкој станици Петница где му се свидео сам приступ и научни рад, због чега касније постаје члан Центра за младе таленте у Београду.

- У Центру за младе таленте одабрао сам географију за предмет којим желим да се бавим, и од тада пишем истраживачке радове из географије - говори Денис, малац генијалац који поносно говори о својим успесима и спрема се за нове.

- Када је реч о успесима, и такмичењима у истраживачким радовима, највећи успех остварио сам у првој години средње школе када сам писао рад из географије, односно из области заштите животне средине. Од велике помоћи био ми је и ментор из Центра за младе таленте који ми је помагао, давао разне инструкције које су ми биле од великог значаја и подржао моју идеју, односно сам "костур" мог рада - наглашава Денис, малац генијалац и шеснаестогодишњак коме је географија не само "јача страна" већ и ужа специјалност.

Денис објашњава да је на такмичењима најзанимљивије и да је управо на тим скуповима упознао и остале другаре из Центра за младе таленте, као и саме чари које ова установа пружа.

Када је реч о успесима на које је Денис, малац генијалац, изразито поносан, он издваја постигнућа из прве године средње школе где је са истраживачким радом на тему заштита животне средине освојио три награде, трећу награду на Републичком такмичењу на тему истраживачких радова, прву награду на Републичкој смотри истраживачких радова и другу награду на Интернационалној конференцији младих научника друштвених наука, као и овогодишње друго место на Европској географској олимпијади.

- То ми је највећи, односно најдражи успех јер се сва моја интересовања управо базирају на географији - наводи и објашњава Денис.

У слободно време Денис воли да се бави спортом, најчешће кошарком и фудбалом, да слаже Рубикову коцку, и да тренира пливање, али и да проводи време са породицом и пријатељима који су и више него поносни на њега, његов рад и успех.

- Много ми значи и чини срећним то што су и они поносни, и што и њима значе моји успеси. То ми само даје ветар у леђа и мотивише да у будућности остварим још више успеха и учиним их још поноснијима - рекао је Денис Шаботић, младић који обећава!

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.