Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Власници пуштају псе у паркове са децом иако љубимци имају своје: Казне за то у Београду су ПАПРЕНЕ!

18.04.2021. 20:32
Пише:
СрбијаДанас/Телеграф
dete sa psom
дете са псом / Извор: Профимедиа

У Београду постоји 21 парк за псе, за власнике паса, који своје љубимце изводе на јавне површине града без повоца, а ако су у питању опасни пси и без заштитне корпе, предвиђена је казна у износу од 20.000 динара

На Ташмајдану постоји посебан парк за псе, али се неретко дешава да кућни љубимци без повоца и корпе трче по делу који је намењен за децу. Оваквих ситуација има широм Београда, иако постоји 21 парк за псе на десет општина главног града.

ХАОС У ВИНЧИ! Возач "рено клиом" излетео са коловоза и улетео у двориште куће! (ФОТО)

ХАОС У ВИНЧИ! Возач "рено клиом" излетео са коловоза и улетео у двориште куће! (ФОТО)

БЕОГРАД ЋЕ БИТИ ЈОШ ЛЕПШИ! До краја године почиње изградња метроа, новог савског моста и Линијског парка

БЕОГРАД ЋЕ БИТИ ЈОШ ЛЕПШИ! До краја године почиње изградња метроа, новог савског моста и Линијског парка

СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: У Београду дато 938.006 доза вакцина против короне

СРБИЈА НА ДОБРОМ ПУТУ ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: У Београду дато 938.006 доза вакцина против короне

- Често се дешава да у парку за децу на Ташмајдану власници паса пусте своје љубимце да ту трче иако они ту имају парк који је направљен баш за њих. Моје дете се небројано пута уплашило кад су јој у сусрет трчали велики пси без корпе - испричала је С.Р. (30) мајка четворогодишње девојчице.

Напоменула је да је неколико пута објашњавала власницима паса да то није дозвољено.

- Ти разговори су се углавном завршавали тако што су ме нападали јер су "њихови пси добри и никог не дирају". Није реч само о томе да ли ће они неког да повреде. Моје дете се плаши кучића и заиста нећу да размишљам да ли ће да се испрепада - истакла је наша саговорница.

pas
пас / Извор: Профимедиа

 

Власници пуштају љубимце ван парка за псе

Како нам је објаснила често се пита зашто људи не користе паркове који постоје за псе. Иста ситуација дешава се и у Шумицама, како нам је испричала Б.С. (28) мајка шестогодишњег дечака.

- У Шумицама постоји парк за псе и парк за децу. Међутим, власници паса пуштају своје љубимце да трче и да се играју у делу где су деца. И то се често дешава да раде власници великих кучића. Како би реаговали кад би родитељи у парк за псе одвели децу? - казала је Б.С.

У Београду постоји 21 парк за псе

На територији десет градских општина, налази се 21 парк за псе који су у систему одржавања ЈКП "Зеленило-Београд".

- Паркови за псе се налазе на: општини Стари град у Улици Мике Аласа број 45, у Улици Копитарева градина од 1 до 5, на општини Палилула, иза Хале Пионир, у Улици Чарли Чаплина, у парку Ташмајдан, у Булевару краља Александра, на општини Врачар у Чубурском парку, Улица Цара Николаја II и Карађорђевом парку, у Улици Булевар ослобођења, на општини Звездара, ВИ београдска гимназија, у Улици Милана Ракића, на општини Савски венац, парк Милутина Миланковића и Лепи изглед - Три кључа у Улици Кнеза Милоша.

На општини Раковица у Гочкој улици и Кнеза Вишеслава број 63, на општини Чукарица у парку Баново Брдо у Улици Стеве Тодоровића, у парку Беле воде и у Улици Кнеза Вишеслава код ВМЦ-а, на општини Нови Београд, у Булевару Зорана Ђинђића број 53, у Улици Шпанских бораца број 72, у Булевару Михаила Пупина број 11 - 15, у Булевару уметности број 7 - 11, на општини Земун у Земунском парку и у Улици Јована Стојисављевића, у парку шума Шумице у Улици Војводе Тозе - навели су за Telegraf.rs из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

Парк за псе је површина која служи за неограничено кретање паса.

- Паркови за псе су простори који су формирани за слободно кретање паса, што искључује употребу повоца. Када је реч о заштитној корпи, она је обавезна за псе који се сматрају "опасним псима" - објаснили су из наведеног Секретаријата.

pas
пас / Извор: Профимедиа

 

Кад и где пси смеју да се крећу без повоца ван паркова који су намењени њима?

Власници паса, као и они који их шетају, дужни су да љубимце изводе на повоцу.

- Пас се може пуштати са поводника да се слободно креће само у парку и на другој јавној зеленој површини и то у времену од 22:00 сата до 09:00 сати следећег дана, у периоду летњег рачунања времена, односно у времену од 20:00 сати до 10:00 сати следећег дана, у периоду зимског рачунања времена (с тим да се у непосредној близини школе поменути временски период ограничава до 07:30 часова следећег дана, без обзира на период рачунања времена, осим за време школског распуста и нерадних дана).

Забрањено је пуштати пса са поводника да се слободно креће у делу парка и друге јавне зелене површине у коме се налази уређено дечије игралиште, а опасни пси се на поменутим површинама могу изводити од стране пунолетног лица које је дужно да пса изводи на поводнику и са заштитном корпом на њушци - навели су за Telegraf.rs из Секретаријата за послове комуналне милиције.

Казне за непоштовање прописаних забрана

За непоштовање прописаних забрана и дужности држаоца животиње комунални инспектор, односно комунални милиционар издаје прекршајни налог којим се изриче новчана казна у износу утврђеном казненим одредбама Одлуке о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града Београда.

pas
пас / Извор: Профимедиа

 

- Извођење паса на јавне површине града Београда је регулисано "Одлуком о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града Београда". За власнике паса, који своје љубимце изводе на јавне површине града без повоца, а ако су у питању опасни пси и без заштитне корпе, предвиђена је казна у износу од 20.000 динара - објаснили су за Telegraf.rs из Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

Пас, бесан, агресиван, крволочан, ротвајлер, напад, ујед пса
Фото илустрација: Shutterstock

Заштитну корпу на њушци, приликом извођења на јавне површине града, морају да носе пси који спадају у категорију "опасних паса".

Под опасним псом се сматра било која јединка те врсте, изузев службеног пса, која је без очигледног повода напала човека или другог пса и нанела му телесне повреде или смрт, јединка која је узгајана, односно дресирана за борбе паса или нађена у организованој борби са другим псом, јединка намењена за чување имовине или као телесни чувар, расе пит бул теријер или мешанац те расе, који не потиче из контролисаног узгоја, као и  расе бул теријер, стафорд теријер, амерички стафорд теријер и мини бул теријер или мешанац тих раса, наведено је на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину.