Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈКП "Градске пијаце" организовале манифестацију у част домаћица: Међународни дан жена са села - вечне хероине вештих руку

15.10.2021. 21:01
Пише:
Србија Данас
Međunarodni dan žena
Међународни дан жена / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Данашњи дан, 15. октобар, мора се издвојити као један од најзначајнијих дана још од 2008. године, дан када славимо наше хероје, наше мајке, баке и све домаћице.

Октобар, месец када све мирише на зимницу, на јесен, на домаће слатко, ајвар, џемове и остале џаконије. Месец који мирише на дом, месец који пуцкета као тек заложени огрев, месец који најављује празнике, топао дом и породична окупљања, месец који са собом носи велике борце, жене, мајке, баке, месец који са собом носи симбол великих хероја - жена.

Данашњи дан, 15. октобар, мора се издвојити као један од најзначајнијих дана још од 2008. године, дан када славимо наше хероје, наше мајке, баке и све домаћице. Месец када славимо Међународни дан жена са села. Тим поводом, ЈКП "Градске пијаце" у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Удружењем за туризам Привредне коморе Србије, "Београдом на води" и ТЦ "Галерија" организовале су догађај на ком је акценат био на промоцији женског предузетништва из руралних области и приказани укуси традиционалних српских производа.

Поред саме манифестације и обележавања Међународног дана жена са села, Национална асоцијација за очување  старих и уметничких заната "Наше руке" организовала је и бесплатне радионице за најмлађе посетиоце. Малишани су имали прилику да се упознају са старим занатима и опробају у радионицама као што су: опанчарство, калиграфија, вез, грнчарство.    

Циљ ове манифестације пре свега заснива се на промоцији рада и значаја жена са села које се баве старим занатима, пољопривредом и прерадом пољопривредних производа. Београдске пијаце као места сигурног и директног пласмана за многе пољопривреднике из целе Србије, предстваљају и чуваре традиције и села, где су посетиоци имали прилику да се боље упознају са традиционалним српским рукотворинама и са изврсним специјалитетима које су спремиле чланице женских удружења.   

- ЈКП "Градске пијаце" један је од битних учесника на овој манифестацији с обзиром на то да смо, гледано из угла нашег становништва, главни снабдевачи становника града Београда, а из угла закупаца, ЈКП "Градске пијаце" су место директног и сигурног пласмана. Наши закупци су пољопривредници и пољопривреднице из целе Србије, а Међународни дан жена са села треба да скрене пажњу и значај рада свих жена које живе и раде на селу, пре свега зато што тај рад на прву лопту није видљив, али је изузетно важан. Многе од њих баве се пољопривредом, привредом, прерадом, очувањем разних старинских заната и слично. Самим тим можемо рећи и да су ЈКП "Градске пијаце" чувари традиције тим што модернизујемо услове на пијацама, подижемо ниво пијачних услуга, све то прилагођавамо савременом начину живота, али врло битан моменат је тај што све време водимо рачуна да се традиционалан начин израде очува - наводи Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце" и додаје:

- На овој манифестацији ЈКП "Градске пијаце" учествују са закупцима, некима од њих, који су продавци на београдским пијацама, учествујемо и са излагачима са бројних манифестација које организујемо, али морамо да поменемо да су данас са нама и жене из Националне асоцијације за очување старих и уметничких заната "Наше руке" тако да постоје и радионице, као и садржаји који су намењени најмлађим посетиоцима овог догађаја како би се они, кроз радионице, упознали са старим занатима попут калиграфије, веза, грнчарства, опанчарства и са свим старим занатима које чувају жене са села, а што је још важније, оне то узгајају и прерађују у пољопривредне производе које заједно са својим породицама пласирају управо на београдским пијацама - рекла је Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце".

Поводом обележавања Међународног дана жена са села обратила се државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Благојевић која је истакла да је данас дан од великог значаја имајући у виду да више од половине глобалног становништва чине жене.

- У Републици Србији свега 12 одсто жена су носиоци пољопривредног газдинства, зато сматрамо да је веома важно да на овај начин оснажимо жене да се удруже и што више активирају у својим срединама. Веома је важно што смо се данас окупили овде да обележимо и прославимо овај важан празник, јер жене са села, поред тога што раде врло тешке пољопривредне послове, оне врло успешно воде и своја сеоска домаћинства и у исто време брину о својој породици и деци. Заиста је време и врло је важно да се њихова улога коначно призна, да она буде што видљивија. Министарство је расписало конкурс који се посебно односи на рурални туризам који је отворен до 17. децембра ове године, на коме ће се доделити средства свим женама које се баве руралним туризмом. Суштина је да се из дана у дан мења начин на који посматрамо жене у привреди, помажемо им финансијски, обезбеђујемо им садржај и инфраструктуру како би задржали што више младих на селу, а тако и жене у својим сеоским срединама, али се трудимо и да их мотивишемо да буду што активније и да се што више оснаже и аплицирају за субвенције које им се нуде - рекла је државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Благојевић.

Привредна комора Србије активно ради на повезивању жена са села са асоцијацима и удружењима, како у држави тако и у инострантву, како би се проширио предузетнички дух и развио рурални туризам. 

- Привредна комора Србије је до сада организовала, сваке године, едукативне радионице управо за жене које имају своја домаћинства и баве се храном и самом производњом хране локалног карактера који су управо једна од врло битних туристичких атракција. Жене у туризму су јако битне првенствено што сама креативност и емоција потиче управо од њих, а ми желимо да то и задржимо, зато овај дан посвећујемо свим девојчицама, женама, бакама и свим женама на селу, да им се захвалимо што чувају старе занате и оно што је најбитније, што чувају старе рецепте. На манифестацији учествује 15 асоцијација, а свака од њих је довела различит број учесника и производа које представљају, што укупно чини око 30 жена које представљају своје производе, а све оне су донеле и производе својих комшиница и колегиница из села - рекла је Тијана Маљковић из Удружења за туризам Привредне коморе Србије. 

Радост на лицима учесница ове манифестације није могла да се сакрије, а веште руке услуживале су сваког купца и објашњавале шта су то жене хероји који чувају нашу традицију припремиле за њих и у част Међународног дана жена са села. 

- Данас, 15. октобар, је датум који смо ми у Ваљеву већ обележили два пута, ове године смо мислили да то по традицији буде опет у Ваљеву, али нас је Министарство пољопривреде са којим врло добро сарађујемо, позвало на данашњу изложбу и да овај дан прославимо овде. Ту су жене из Ваљевске каменице, ту је и пољопривредно газдинство Тешановић из општине Мионица које редовно прати наша дружења и излагање, затим удружење из Сечине са природним препаратима и то је био наш мали избор за данас. Надам се да ћемо следеће године бити још масовнији у посети и да ћемо додатно показати сву снагу и виталност жена у пољопривреди. Жене у пољопривреди немају радни дан, немају одмор, немају радно време, оне су брижне мајке, брину и о старијима и о млађима, и о домаћинству и о животињама, биљкама... Зато овај дан треба посветити женама са села, и поштовати их - прича Љубица из Уније жена пољопривредница Србије. 

Да стари занати нису заборављени и да их веште руке још увек чувају, негују и преносе са колена на колено потврђује и Нада Марковић из Степојевца која већ дуго година ради на ручном везу, како на традиционалан, тако и на модеран начин.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Својим радом трошим вишак времена у пензији и то ме чини јако срећном. Међународни дан жена са села и ова манифестација ми пуно значе. Имам разне иницијативе да се село оживи и рачунам да та средина може да се рекултивише, обнови и учини занимљивом. Ми у Колубари имамо велики простор и то треба обновити, и на томе сам почела да радим, па ћемо видети шта ће даље бити. Треба ми доста времена да извезем одређене симболе и украсе, за пешкир ми треба једно пет дана, некад и дан ако има мање мотива. За везене прслуке ми треба пет, шест дана, некад и десет дана, или чак и две недеље, ако не и више. Треба времена, рада и труда за шта год да раде жене са села, али нам подршка пуно значи. Ја сам ишла на хемиотерапије, а овај рад ме је обновио. Имала сам разоноду и моје мотиве које је требало одрадити, а онда се сва брига заборави, зато ми ова манифестација и подршка министарства пуно значи - говори кроз осмех Нада Марковић из Степојевца код Лазаревца.