Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДАНАС: Пионирски парк - Зелени рај усред Београда с богатом историјом, природом и културом

01.11.2023. 14:35
Пише:
Србија Данас
Pionirski park
Пионирски парк / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

Пионирски парк, смештен између Булевара краља Александра, Улица краља Милана, Кнеза Милоша и Драгослава Јовановића, представља централни београдски парк простирући се на површини од 3ха 60а 13м².

УНИВЕРЗИТЕТСКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ Колевка изванредне медицинске неге и здравствене заштите!klinicki centar

УНИВЕРЗИТЕТСКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР СРБИЈЕ Колевка изванредне медицинске неге и здравствене заштите!

БЕОГРАД ДАНАС: Ноћ за памћење - легендарни балкон и дочек кошаркаша са Светског првенства у МанилиFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Ноћ за памћење - легендарни балкон и дочек кошаркаша са Светског првенства у Манили

БЕОГРАД ДАНАС: Највећа спортска манифестација у Србији - Београдски маратонFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Највећа спортска манифестација у Србији - Београдски маратон

Овај парк, некада познат као Дворска башта, сада чини заштићену околину непроменљивих културних добара - зграда Старог двора, данас Скупштине града Београда, и Новог двора, сада седишта председника Републике Србије.

Pionirski park
Пионирски парк / Извор: Фото: Приватна архива

Својеврсна историја парка почиње 1842. године када је Александар Карађорђевић ступио на престо и држава је одлучила купити кућу са баштом на Теразијама. Ова кућа је постала стари двор, али је након убиства краља Александра Обреновића срушена. Како би се формирала резиденција новог кнеза Србије, Александра Карађорђевића, 1882. године изграђен је нови двор, двор краља Милана, који данас познајемо као Стари двор. Изградња Новог краљевског двора, дома краља Александра И Карађорђевића, започета је 1911. године према пројекту архитекте Стојана Titelbacha и завршена 1922. године.

Pionirski park
Пионирски парк / Извор: Фото: Приватна архива

Након Другог светског рата, 1945. године, уклоњен је камени зид који је окруживао дворску башту, чиме је настао Пионирски парк. Парк је добио име по чесми посвећеној пионирима, изграђеној 1952. године.

Данас, Пионирски парк чини јединствену урбанистичко-архитектонску целину с изузетним естетским и амбијенталним вредностима. Парк се састоји од различито обликованих подцелина, а простор дуж Улице кнеза Милоша представља највећи и најквалитетнији део парка. Овај простор је уређен у пејзажном стилу с висококвалитетним стаблима.

Pionirski park
Пионирски парк / Извор: Фото: Приватна архива

У Пионирском парку се налази и подземна гаража на три нивоа, отворена 2005. године, с 467 паркинг места, укључујући место за инвалиде и породична паркинг места за труднице.

Пионирски парк, у срцу Београда, крије богатство историје и природе. Некада познат као Дворска башта, овај парк је био место образовања и инспирације за нашег нобеловца Иву Андрића.

У околини улице Краља Милана, посебно место је посвећено Андрићевом делу и названо је Андрићев венац. Ово шеталиште, реконструисано с посебним почитовањем према великом писцу, пружа посетиоцима могућност да уживају у атмосфери која је инспирисала Иву Андрића.

Сам парк, са површином од 3 хектара, обухвата различите облике природе и културе. Дуж Улице кнеза Милоша пружа се највећи и најквалитетнији део парка, обележен висококвалитетним стаблима и пејзажним стилом.

Подземна гаража отворена 2005. године, са 467 паркинг места, укључујући места за инвалиде и породична паркинг места за труднице, доприноси функционалности парка и омогућава лак приступ.

Осим природних богатстава, Пионирски парк се поноси и споменицима и садницама које додају додатну вредност. Кроз различите године, различите јавне личности и спортисти допринели су богатству парка засађујући специјалне саднице.

С обзиром на свој значај у одржавању природних и културних вредности, Пионирски парк заштићен је законом као споменик природе. Овај заштићени простор нуди улазак у хармонични свет зеленог оазиса, идеалног за шетање, рекреацију и уживање у природи у средини урбаног окружења.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.