Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПИТАЊЕ ОКО ВАКЦИНАЦИЈЕ КОЈЕ МУЧИ ВЕЋИНУ: Ево када можете да примите бустер дозу након прележане короне

16.11.2021. 18:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vakcinacija
Вакцинација / Извор: Профимедиа

Да ли и када примити трећу дозу вакцине против ковида – питање је које мучи све вакцинисане који су се заразили непосредно пре него што је требало да добију бустер.

Шта више, многи су од различитих лекара добијали разноврсне одговоре, а у Градском заводу за јавно здравље истичу да би трећу дозу вакцине требало примити месец дана или три месеца после прележаног вируса у зависности од тога да ли је током заразе дошло до упале плућа.

Гастроентеролог објашњава: Ако имате проблема са НАДИМАЊЕМ, ово је решење!

Гастроентеролог објашњава: Ако имате проблема са НАДИМАЊЕМ, ово је решење!

ЗБОГ ЊИХ ЈЕ СРБИЈА ПЛАКАЛА! Марија и Лазар су због короне остали сами и без прихода - НАПОКОН ЛЕПЕ ВЕСТИ за њих

ЗБОГ ЊИХ ЈЕ СРБИЈА ПЛАКАЛА! Марија и Лазар су због короне остали сами и без прихода - НАПОКОН ЛЕПЕ ВЕСТИ за њих

СРАМОТА У БЕОГРАДУ! Погледајте шта је жена украла усред бела дана (ВИДЕО)

СРАМОТА У БЕОГРАДУ! Погледајте шта је жена украла усред бела дана (ВИДЕО)

Корона бројке у Србији су након скоро четири месеца почеле коначно да падају захваљујући, између осталог, и ковид пропусницама односно порасту вакцинације. Епидемиолози и лекари позивају и даље грађане да се вакцинишу, а готово подједнако као прве две дозе значајна је и трећа доза вакцине у борби против пандемије.

Према последњим подацима, прву дозу вакцине у Србији примило је око 3,2 милиона грађана док је трећом дозом цепљено више од 1.140.000 људи.

Национални стручни комитет за имунизацију недавно предложио је да се скрати период између друге и треће дозе па да се такозвана бустер доза прими четири месеца након Синофармове две дозе односно пет месеци после Фајзера, Спутњика или Астра Зенеке. То значи да би око два милиона грађана требало да прими такозвану бустер дозу како би ојачали и имунитет и додатно допринели борби против пандемије.

С друге стране, нажалост није мали број ни оних који су се заразили између друге или треће дозе. Срећом, већина њих је прошла са лакшом клиничком сликом што лекари и епидемиолози приписују дејству вакцине. Због тога се многи који су након две дозе вакцине и прележаног ковида питају да ли и када требало да приме бустер дозу.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Занимљиво да су у почетку кружиле различите информације у вези са вакцинацијом трећом дозом након оздрављења после короне па се тако у различитим институцијама препоручивало да се бустер доза прими у распону од једног до шест месеци.

Ком лекару веровати?

Такву недоумицу имала је је једна Београђанка којој су савети неколико лекара више одмогли него помогли.

- Примила сам другу дозу вакцине у априлу ове године, а заразила се короном у октобру, тачно две недеље пре планиране треће дозе. Када сам питала лекаре када да примим трећу дозу добила сам четири различита одговора. Докторка у Дому здравља ми је рекла да примим после два месеца, а друга у приватној клиници на коју сам ишла на преглед саветовала је да чекам најмање шест месеци, а да пре тога измерим антитела. Мојој мајци, која је исто била заражена око шест месеци након друге дозе саветовано је да без вађења антитела прими трећу дозу за три месеца. И, кога слушати? Након свега тога сам одлучила да не примам трећу дозу пре јануара, али да свакако измерим ниво антитела, како бих видела колико је пао - каже А.Д. (35).

Њена суграђанка добила је у Дому здравља “Палилула” потпуно другачији одговор.

- Рекли су ми да би требало да примим трећу дозу најраније месец дана односно најкасније два месеца након прележаног вируса пошто је Национални стручни комитет за имунизацију препоручио да се у краћем периоду прима трећа доза – наглашава старија жена.

GZZJ: Трећа доза три месеца након прележане короне

Ако је нека градска институција позвана да одговори на то питање то је Градски завод за јавно здравље.

- Ко се зарази након друге дозе вакцине требало би да прими трећу дозу три до четири месеца након прележаног вируса. С друге стране, ако сте се заразили након прве дозе требало би се вакцинисати другом дозом минимум месец дана после оздрављења од вируса јер је имунитет код њих свакако слабији него након две дозе – објашњавају у овом заводу.

Ипак, и трећа доза се може примити месец дана након прележаног вируса ако је клиничка слика била блага.

- Ако нисте имали упалу плућа онда можете да примите трећу дозу месец дана након прележаног ковида, а ако сте имали зпалу плућа онда је препорука да примите бустер три месеца након прележане короне - објашњавају у овој институцији.

Израел најбољи пример значаја треће дозе

Колико је значајна трећа доза вакцине најбоље се види на примеру Израела где је скоро половина становника већ примила такозвани бустер и тако после турболентног лета имају знатно мирнију ситуацију са испод 500 заражених дневно и једноцифреним бројем умрлих.

Подсећања ради, након успешне имунизације са две дозе "Фајзера" почетком године Израел се летос сусрео поново са великим таласом заражених, али захваљући високој имунизацији, већој од 60 одсто, број хоспитализованих и умрлих дневно од ковида није био ни приближан бројкама у претходним таласима пре вакцинације