Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У БЛОКУ 70: Кинези у сузама испред тржног центра, покушавали на све начине да спасу робу - познат и узрок пожара?! Полиција врши увиђај (ФОТО/ВИДЕО)

24.01.2024. 09:49 12:48
Пише:
Србија Данас
Požar u bloku 70
Пожар у блоку 70 / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поново је јутрос избио пожар у кинеском тржном центру у Блоку 70, који је горео и 2021. године.

Пожар у кинеском тржном центру у Блоку 70 поново је избио јутрос у 3 минута пре 7 часова.

Грејалица узрок пожара?

Ватрена стихија гутала је све пред собом, а како се може чути на лицу места сумња се да је радник из једне продавнице по доласку на посао укључио грејалицу након чега је избио пожар.

Међу Кинезима могу се чути приче да је пожар кренуо из једне продавнице, након чега се проширио на још три локала. Наводно, због количине робе која је лако запаљива није прошло много када је ватрена стихија кренула да се шири.

- Ту су неисправне инсталације и због њих се пожар лако проширио - каже један Кинез.

Више о томе кликом на овај ЛИНК.

Полиција врши увиђај

Пожар који је јутрос избио у Кинеском тржном центру у блоку 70 на Новом Београду је локализован. Хеликоптери више не надлећу место буктиње, док је велики број ватрогасаца и полиције даље присутан.

Како сазнајемо, велике полицијске снаге су на терену и управо почињу са вршењем увиђаја.

Дошле су колеге из криминалистичке полиције, већ ће започети рад на увиђају. Свакако, чим буде безбедно знаће се узрок - рекао је Лука Чаушић, ВД помоћник министра и начелник сектора за ванредне ситуације. 

Локализован пожар

Како сазнајемо, пожар је локализован. Хеликоптери више не надлећу место буктиње, док је велики број ватрогасаца и даље присутан.

Узрок пожара још увек није познат. 

Последња информација са терена: Нема повређених и настрадалих!
Зграда евакуисана, радници покушавали да уђу у објекат

Кинези пакују и износе све што могу да сачувају и извуку из великог пожара који је јутрос захватио кинески тржни центар у Блоку 70.

Како јавља наш репортер са лица места, испред тржног центра су потресни призори. Радници желе на све начине да уђу у објекат и спасу шта могу, међутим полиција им то не дозвољава и сви су хитно евакуисани.

Požar u bloku 70
Пожар у блоку 70 / Извор: Фото: Србија Данас/И.Ј.

Три хеликоптера из ваздуха гаси пожар, дим је све већи. Гашење отежава ветар. Пристиже још 18 ватрогасних возила.

Чаушић: Прогнозе нису добре

Лука Чаушић, начелник сектора за вандредне ситуације, укључио се испред кинеског тржног центар и открио више информација јавности.

- Ватрогасно-спасилачка бригада Београд добила је у 6:57 пријаву о пожару. За свега 2 до 3 минута смо стигли на лице места из Ватрогасно-спасилачке станице Нови Београд. Пожар је већ био у развијеној фази. Тренутно је 62 ватрогасца спасиоца, са 17 возила и тај број људи се повећава из минута у минут. Дакле, све расположиво људство је упућено ка овом пожару, водећи наравно рачуна да се може десити и пожар на другим деловима територије града Београда. Такође, ту су присутни полицијски службеници, полицијске управе за град Београд, припадници градских служби, водовод нам је такође упутио додатне цистерне - рекао је Чаушић и додао:

- Ово је један веома тежак пожар и пре две године када је део горио, ми смо успели да спасимо више од половине тада, али овакви центри су пуни изузетно горивих материја, развијају се високе температуре. Ми сад, фактички са задње стране покушавамо да спасимо нешто овим људима. Међутим, толико је висока температура, јако је тешко прогнозирати у којем правцу ће да иде овај пожар. Оно што је најбитније, за сад немамо информације да има повређених лица.

Исповест радника 

Многи су се окупили на месту страшног пожара у Блоку 70 и у чуду и неверици посматрају како ватрена стихија гута чувени тржни центар.

- Ово је језиво, никад нисам видео овкаву ватру у свом животу - испричао је један Кинез који се налази на месту страшног пожара у Блоку 70.

Више о томе кликом ОВДЕ.

Пожар се шири на друге објекте

Ватра сада још јаче куља и шири се и на друге објекте, а чују се и експлозије.

Ватрогасци који су на терену дају све од себе да обуздају ватру. Оближње зграде као да нестају у диму кој се ненормално шири.

Požar u bloku 70
Пожар у блоку 70 / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Одјекују и експлозије, а полиција евкуише све у кругу због опасности од плинских боца. На све стране чују се сирене.

На терену и хеликоптери

ПОред Х145 на терену се могу видети и противпожарни хеликоптер Камов, као и Бел 212.

Од пожара у Блоку 70, у Кинеском тржном центру изнад блока 70 и Новог Београда диго се огроман облак дима.

 

МУП је дојаву о пожару добио у 6.57.

На лице места је послато укупно 46 ватрогасаца-спасилаца, са 13 возила и то са Новог Београда, Земуна, Кошутњака, Вождовца, Звездаре.

Србија Данас