Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зашто Београд треба да буде домаћин: Празан град је кулиса за неми филм, град су људи

21.07.2017. 14:46
Пише:
Танјуг
RIK
РИК / Извор: Профимедиа

"Београд је био ту и пре нас, и биће и после нас"

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да жели да Београд буде "град за људе", сматра да онај који га води пре свега треба да буде домаћин, а конкретно завршетак изградње канализационе мрезе у наредних десетак година, пројекат вредан милијарду евра види као један од најважнијих за грађане Београда.

Синиша Мали сменио директорку Центра за социјални рад у Београду!

- Без људи, сан не вреди. Празан град није ништа друго него кулиса за неми филм, без садржаја, радње, и било каквог краја. Град, су људи, људи који га граде, мисле о њему, који су његов садржај и чине га свакога дана великим. Зато када ме не неко пита да опишем у једној реченици какав Београд желим, ја кажем да желим ''град за људе'' - рекао је Весић.

Како је нагласио, жели град који је хуманизован, који води рачуна да живот становника буде комфоран, а то значи шеталишта и пешачке зоне, дечија игралишта близу зграда где људи живе, бициклистичке стазе, добар јавни превоз чији је део и метро, уређене музеје, обданишта и школе. Према његовим речима онај ко води град мора да једноставно буде домаћин.

Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Србија Данас

- Да ради, да прича са људима и слуша њихове захтеве, али и да чини оно што им се, на први мах, не свиђа, да их тера да раде, да закера ако нису довољно ефикасни, да захтева резултат, сваког дана, да руши све препреке пред собом...То не важи само за градове. Уосталом, погледајте најуспешнијег политичара у новојој српској историји Александра Вучића. Он је прави домаћин читаве земље - казао је Весић у интервју Експресу.

Говорећи о отпорима променама Весић је рекао да су Београд на води, па и Савамала најбољи пример.

Познати енглески глумац обишао Београд на води (ФОТО)

- Цену за тај покушај, увођења реда, уређивања града, његовог привођења намени, оплемењивања, плаћа, на жалост, ни крив ни дужан Синиша Мали. А када погледаш, већ данас, како изгледа тај део града, не можеш а да се не запиташ - коме смета све то. Коме није стало до нових садржаја у граду, до силаска на реке, нових зграда, сређивања инфраструктуре, великих пројеката, хиљаде радних места које они стварају, већег протока капитала, инвестиција које привлаче нове инвестиције или оживљавања туристичког потенцијала. Све је то Београд на води - додао је.

Он је навео да је то пројекат за будућност о коме ће се за сто година причати као о тренутку у коме је Београд постао европска метропола 21. века. Он је додао да се годинама води читава хајка на човека који је све то покренуо, на Александра Вучића.

- Прво сам мислио да је то неразумевање противника. Јер зашто би неко био против тога да се очисти и уреди преко сто хектара земљишта у центру Београда поред реке... Касније сам схватио да је у питању фрустрација. Јер ти исти људи, који нападају Вучића због овога су имали 2003. године свој пројекат “Мехетн на Балкану”. А свако ко је био у Њујорку зна да су симбол Мехетна високе зграде. Само, проблем је у нечему другом. Они су имали само жељу, а нису имали ни знање, ни воље, а ни способности да га спроведу. А ми јесмо. Е, у томе је разлика између нас и њих - додао је.

Бескућник са Петловог брда посрамио Београђане ЈЕДНОМ поруком коју је окачио на дрво (ФОТО)

Како је рекао најважнији пројекти су завршетак изградње канализационе мреже у наредних десет година, јер данас трећина Београда нема канализацију и изградња пет фабрика за прераду отпадних вода, јер данас нажалост сва канализација иде директно у Саву и Дунав.

- Вредност овог пројекта је око милијарду евра. Успешно смо привели крају међународни поступак за јавно - приватно партнерство за депонију комуналног отпада у Винчи и прошле недеље добили понуду франуско - јапанског конзорцијума вредну 347 милиона евра. То је највећа инвестиција у Београд после Београда на води и једна од највећих у Србији - кзао је Весић.

Сада ће депонија бити санирана, затворена, биће решен еколошки проблем а настаће погони рециклажне индустрије са више од 300 радних места, указаоје градски менаџер.

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Београђанин си ако научиш да поштујеш и волиш свој град. Ако га чуваш, штитиш, не прљаш, пазиш на њега. И то не сме да има никакве везе са политиком. Београд је био ту и пре нас, и биће и после нас. Велик управо онолико колико смо сви ми велики и колико може да прими нових људи, јер се мегалополиси стално шире. А величина се, и то знам, видео сам на примерима стварно великих људи, и сама учи. Непрестано. У томе је и сва њена тајна. Баш као и тајна великих градова - поручио је Весић.