Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕЛЕПИ БЕОГРАД: Погледајте колико сличних споменика имамо са СВЕТСКИМ градовима, а један је ПОСЕБАН

09.10.2017. 12:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kip slobode
Кип слободе / Извор: СД/илустрација

Споменици широм Београда на јединствен начин подсећају на велике догађаје или личности које су урадиле значајне ствари за главни град или целу државу

Многи су копије познатих светских скулптура, али за неке ипак можемо поносно рећи да су оригинали које су плагирали други. Ево који споменици постоје код нас, а има их идентичних, или веома сличних, у другим државама, па чак и на другим континентима.

Уколико имате стан у Београда можете га издати, али ако урадите ово зарадићете и до ТРИ ПУТА ВИШЕ НОВЦА

Победник је изазвао скандал у Београду, али ОВАЈ СПОМЕНИК имао је ЈОШ ГОРУ СУДБИНУ (ФОТО)

"Рибаре" дели 400 километара

Један необичан споменик више од века краси елитне делове и Београда и Загреба, градова који су током историје често обнављали и раскидали везе. Почетком 20. века, вајар Симеон Роксандић направио је споменик који је умногоме обележио његову каријеру. Скулптура "Рибар" представља снажну, атлетску мушку фигуру у борби са змијом, и била је намењена великој "Балканској изложби", организованој у Лондону.

Све је урађено како треба, да би након изложбе Роксандићу било јављено да је брод који је из Лондона превозио скулптуру потонуо, а да је његово дело неповратно изгубљено. Пошто је имао сачуван гипсани калуп из којег је излио бронзану скулптуру, он је сачинио новог "Рибара".

Без ОВОГА не идите пред матичара: Документа и таксе које су вам потребне за венчање у Београду

Ribari
Рибари / Извор: СД/илустрација

Међутим, убрзо се испоставило да је због дезинформације Роксандић напрасно имао два "Рибара". Београдска општина откупила је једног 1912. и поставила га у Великој алеји на Калемегдану.

Загребачка општина после Првог светског рата свој примерак поставља на Гричу, место које данас носи име Језуитски трг. Будући да су одливене са истог калупа, ниједна се не сматра оригиналом, нити копијом. На делу Калемегдана где се налазила скулптура, сваке недеље су се одржавале музичке свечаности између два рата. Ту се налазио музички павиљон где су даме и млада господа играли валцере под будним оком родитеља.

Буди успомене: Ево како је било у Београду шездесетих! (ВИДЕО)

Башчаршија у дну Скадарлије

Осим што је чувена по боемским причама, проводу, музици, храни и пићу, Скадарлија је препознатљива и по чесми постављеној на самом дну улице. У питању је пријатељски поклон који је стигао из Сарајева 1989. као својеврсна реплика Себиљ чесме у сарајевској Башчаршији.

Традиционално су се ове јавне чесме, које порекло воде из арапског света, градиле на градским трговима да би путници могли да се освеже, а код нас су усвојене у доба Османлија.

Skadarlija
Скадарлија / Извор: СД/илустрација

Оригинал у Сарајеву саграђен је 1753. године, да би три године након што је овај поклон дат Београду, Сарајево било опкољено, а Себиљ оштећен. Касније је чесма обновљена, а још један примерак поклоњен је и Новом Пазару.

Пришао је девојци у кафићу с најглупљом фором, а о њеном одговору прича цео Београд

Кип слободе у Немањиној 11

На списку њујоршких туристичких атракција Кип слободе (од 1886. године) заузима једно од главних места, али вероватно многи Београђани нису знали да не морају да иду чак до Њујорка како би видели ову скулптуру. Или барем веома сличну.

Једна таква, додуше много мања, може се видети на згради Владе Србије у Немањиној 11, или једноставно завирите у свој џеп, јер се управо она налази утиснута на новим личним картама.

Kip slobode
Кип слободе / Извор: СД/илустрација

У питању је рад вајара Ђорђа Јовановића, нешто измењена скулптура Велике Србије, коју је Јовановић израдио још 1901. године. Статуа представља персонификацију Југославије/Србије, приказану у виду девојке са венцем на глави, која у десној руци држи високо подигнуту бакљу, а левом придржава штит, на којем је у плитком рељефу представљен српски грб.

Мистерија најстарије куће у Београду: Као гаранцију ћутања, градитељ платио ГЛАВОМ (ФОТО)

Једна чесма у три града

По идејним цртежима из осамдесетих година прошлог века, наш познати архитекта Бранислав Јовин је на раскрсници улица Цара Лазара, Вука Караџића и Грачаничке предвидео постављање чесме. Ипак, пошто до извођења радова на чесми није дошло одмах, већ 30 година касније, архитекта је своје идеје чесми разрађивао у Херцег Новом (2001) и Требињу (2002).

Наставком изградње пешачке зоне у Београду, поново је постала актуелне локација код "Црвеног певца", али архитекта Јовин није желео да разради ново решење, већ је готово "плагирана" требињска чесма.

česma
чесма / Извор: СД/илустрација

Ова београдска улица крије СТРАШНУ тајну: Младић чије име носи је ЖИВ СПАЉЕН

Осврћући се на коментаре да је чесма код "Црвеног петла" копија оне у Требињу, градски урбаниста Милутин Фолић је навео да је Јовин дозволио да се требињска чесма уради по узору на ову београдску која тада још није била постављена.