Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Проблеми су само пристизали, а сада имамо лепшу и хуманију будућност": Доктор у служби грађана препородио Врачар (ФОТО)

26.07.2019. 14:50
Пише:
Србија Данас
Milan Nedeljković
Милан Недељковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник општине Врачар Милан Недељковић говори за портал СрбијаДанас о пројектима који су завршени на тој општини и плановима који ће остварити у будућности

Са којим проблемима сте се сусрели на Врачару када сте преузели власт? Шта је најтеже било решити?

На функцију председника Градске општине Врачар изабран сам почетком јула 2016. године. На ту функцију ступио сам из сасвим другог окружења и правила рада, јер сам интервентни кардиолог, што подразумева промтно деловање, а поступање и функционисање администрације се одвија по другим прописима и процедурама, које врло често траже стрпљење и време. Сваки дан доносио је нове информације и сазнања. Наравно моји сарадници и ја срели смо се да невероватним проблемима, при чему је један сустизао други. Над чувеном установом културе, једним од симбола Врачара "Божидар Аџија", био је покренут поступак ликвидације, који ни до данас није окончан. Општина, као оснивач Јавног предузећа пословни простор, показала је тоталну небригу, јер је дозволила да ненаплаћена потраживања по основу издавања пословног простора, на најатрактивнијим локацијама на територији Општине Врачар буду више од 780.000.000 динара. Имајући у виду да је Општина Врачар једна од централних и најурбанија општина на територији Града Београда у којој је највиша просечна зарада у Републици Србији, са високим процентом становника са високим нивоом образовања, захтеви и очекивања грађана од нове коалиције на власти су били велики. Грађани су се масовно жалили на проблем комуналног реда и чистоће, као и проблем паркирања. Знатан број деце остао је неуписан у Предшколску установу "Врачар".

Које пројекте сте до сада остварили и на који пројекат сте најпоноснији?

Непосредно уз Каленићеву пијацу налазио се мали "Тржни центар" у Вишкој улици, са више од двадесет локала – привремених објеката, које је као ругло требало уклонити, поштујући строгу правну процедуру. На истом месту данас се налази мала зелена оаза са клупама, на којима уживају Врачарци или одмарају, чекајући градски превоз. Такође, сложено је било након више од десет година, решити имовинске односе у Улици Боре Станковића, срушити старе објекте и тиме створити услове да се комплетно реконструише поменута улица и прошири порта Храма Светог Саве. Реконструисана је ОШ "Краљ Петар Други Карађорђевић", средствима Града Београда и Градске општине Врачар. Изменама одговарајуће Градске одлуке обезбеђено је 192 нова паркинг места, уклањањем башти угоститељских објеката. У 124 зграде, на основу захтева станара изведени су различити радови (замена улазних врата, инсталације, кречење, интерфон, поштански сандучићи). То су само неки од проблема које смо морали решити, а могао бих да их наведем безброј. 

Milan Nedeljković
Милан Недељковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На који начин општина Врачар помаже својим суграђанима, поготово младима и најстаријим становницима ове општине?

Приоритет руководства од 2016. године био је и остао, брига о најмлађим Врачарцима, па су за предшколце, ученике основних и средњих школа настављене неке активности и увеедене нове: редовно су дељени бесплатни новогодишњи пакетићи за децу узраста до седам година, 1000 деце је добило аутоседишта када су напунила годину дана, а родитељи су едуковани како да их правилно користе, школски прибор је обезбеђен за ђаке прваке, награђане су најбољи врачарски ђаци добитници дипломе "Вук Караџић" и ђаци генерације у основним, средњим и музичким школама, за децу свих узраста обезбеђене су бесплатне школе пливања у Спортском центру "Врачар". Нови програм, који је Општина развила у сарадњи са Физио-центром Врачар, намењен је најмлађима - "Вртић-спортић", који подразумева прегледе физијатара и корективне вежбе у свим објектима Предшколске установе "Врачар". Нови програм је и "Врачар без непливача", којим су обухваћена деца предшколског узраста и има за циљ да свако дете, пре посласка у школу, научи да плива. Нисмо запоставили ни омладину са Врачара па је у прошлој години у објетку Установе "Божидарац" отворен омладински клуб и нове просторије Канцеларије за младе у потпуно реновираном простору од близу 200 квадрата, у којој сви млади Врачарци могу да раде на реализацији идеја за укупно побољшање положаја младих на нашој општини. Млади тим Канцеларије за младе бави се реализацијом пројеката и активности из свих сфера интересовања младих. До сада смо успешно реализовали десетине пројеката, а посебно смо поносни на спортско-хуманитарни турнир традиционални Трофеј Врачара, који се одржава у Чубурском парку. 

Milan Nedeljković, predsednik opštine Vračar
Милан Недељковић, председник општине Врачар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Наравно нисмо заборавили ни наше најстарије суграђане. Наставили смо са старим и увели и нове програме за више од седамнаест хиљада пензионера, који чине скоро трећину од укупног броја становника, па с разлогом руководство Општине посебну пажњу посвећује најстаријим суграђанима. Континуинирано у последње три године организовали смо бројне једнодневне и вишедвневне излете за наше сениоре широм Републике Србије. Објекат који је био у власништву Општине у Улици Проте Матеје 36 уступљен је Граду Београду, комплетно је реновиран и претворен у Клуб пензионера и у њему се организују најразличитије активности намењене сениорима. Такође, за њих су организовани бесплатни програми у Спортском центру Врачар, као и бесплатне услуге врачарског мајстора. Такође, намера је да се старији суграђани, штои више укључе у свакодневни друштвени живот, како би осетили припадност заједници и ослонац у локалној власти у нашој општини. 

Како функционише сарадња општине Врачар и Града Београда, који су заједнички стратешки пројекти? 

Сарадња са надлежним органима Града Београда и јавним предузећима, чији је оснивач Град је на изузетном нивоу. Резултат те сарадње је: завршена прва фаза реконструкције Каленићеве пијаце, на тргу Славија је постављена нова "Музичка фонтана", уређене су површине Трг Моме Капора, парк на Славији "Митићева рупа" и парк у Хаџи Рувимовој, неколико урбаних џепова, паркић у Рајићевој улици добио је нове реквизите за најмлађе становнике, обновљена је једна од најважнијих београдских фонтана, која се налази испред Храма Светог Саве и око које се окупљају родитељи са малом децом и пензионери, замена комплетне спољне столарије на Спортском центру Врачар у вредности око 15.600.000 динара, комплетно су реконструисане улице: Булевар ослобођења, Сазонова, Кнегиње Зорке, Церска, Јована Рајића, а потом Дубљанска и Светозара Глигорића. 

Milan Nedeljković
Милан Недељковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Који су наредни пројекти које ћете спроводити како бисте унапредили живот грађана?

 Оно на шта сам посебно поносан је одлука руководства наше Општине, уз сагласност надлежних градских органа је да анекс управне зграде Општине уступимо "Предшколској установи Врачар" у циљу реконструкције и адаптације за потребе ове установе. Убрзати активности, како би се овај објекат ставио у функцију најкасније до краја ове године и тиме обезбедило око нових 350 места за најмлађе становнике Врачара. Такође, важна информација је да ће се средствима Канцеларије за јавна улагања, на пснову Закључка Владе Србије изврштити комплетна реконструкција и и адаптација ОШ "Свети Сава" и ОШ "Владислав Рибникар". Свестан чињенице да овако озбиљни радови веома отежавају реализацију наставе у наведеним школама, овим путем апелујем на разумевање и стрпљење родитеља, јер ће у практично новим школама бити неупоредиво хуманији и лепши услови за одвијање васпитно-образовног процеса на радост родитеља и основаца са нашег Врачара. Имајући у виду врло ограничене надлежности градских општина, који ће бити знатно прошитене изменама и допунама Статута града Београда, које ће, надам се сутра бити усвојене на седници Скупштине града. Тиме ће бити проширене надлежности и наше општине чиме ће бити створени услови да реализујемо неке пројекте за које до сада нисмо имали надлежност, а то је пре свега, уређење фасада за које су становници Врачара јако заинтересовани. Такође, нова надлежност Општине биче легализација објеката до 400 метара квадратних, што ће бити посебан задатак за нас, јер ће кроз ту процедуру грађани пре свега решавати животно питање, легализацију објеката у којима живе, а добићемо и нове надлежности у социјалној сфери. У складу са нашим надлежностима помагали смо у текућем одржавању основним школама и Предшколској установи. Пре свега, поносан сам на оне пројекте које смо реализовали у сарадњи са градом Београдом, о чему ћемо посебно разговарати. 

Да ли сте задовољни напретком општине на чијем сте челу и која је кључна промена коју сте увели доласком на ту функцију?

Поред свега наведеног, а што је за циљ имало лепши и хуманији живот грађана Врачара трудили смо се да исти оплеменимо одржавањем редовних здравствених трибина на којима најеминентнији професори из разних области медицине држе веома занимљива предавања, о проблемима које грађане највише интересују. Приближили смо  грађанима доступност услуга из надлежности Општине, кроз ефикасније организовање Услужног центра. Увели смо редовна дружења са сениорима који живе на Врачару. Такође, имамо пригодне бесплатне спортске програме за све узрасте становника, у Спортском центру Врачар. Ученицима ОШ "Душан Дугалић", обезбеђујемо бесплатан превоз од куће до школе и од школе до куће. Особама са инвалидитетом пружамо бесплатне услуге. Кроз пројекат "Еко патроле" обезбеђујемо да Врачар буде чистији. За будуће родитеље организујемо школу родитељства "Бебирон". Покренули смо низ нових културних догађаја. Божићно сеоце, У сусрет лету, Летњи биоскоп код Храма Свети Сава, низ манифестација за децу поводом Ускрса и Божића и низ других активности. Од септембра 2016. године у СРОЦ-у Врачар, захваљујући нашој прослављеној селекторки женске кошаркашке државне репрезентације Марине Маљковић организована је бесплатна школа кошарке за девојчице основног школског узраста "Покрет за женску кошарку Марина Маљковић" од тада бесплатну школу кошарке похађа 136 девојчица. Посебно истичем да сам углавном средом непосредно, уз учешће сарадника, примао грађане и покушавао увек када је то било могуће да решим преоблеме због којих су ми се обраћали.

Milan Nedeljković
Милан Недељковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Вучић завршио је кампању "Будућност Србије", можете ли нам рећи шта је будућност општине Врачар?

Као председник и становник Општине Врачар желим да створимо још лепше и хуманије услове живота за све становнике. Желим срећне и задовољне младе људе и њихову децу, сигурност за најстарије суграђане који ће солидно живети од својих пензија. Очекујем да завршимо комплетну реконструкцију Каленићеве пијаце, решимо дефинитивно проблем паркирања и хигијене на улицама, да уредимо све урбане џепове, зелене површине, пролазе између зграда, обновимо све улице. Очекујем да у сарадњи са градом Београдом комплетно реновирамо Спортски центар Врачар и у 2020. години угасимо највећег загађивача на територији наше Општине котларницу из које се греје овај објекат. Такође, сагледаћемо могућност са градским институцијама да се на територији наше Општине, тачније у Јужном булевару, у најскоријој будућности саграде нови спортски садржаји са отвореним базеном и мултифункционалном спортском двораном, јер то је жеља великог броја наших суграђана. 

Очекујем да ће у блиској будућности бити дефинитивно завршено осликавање Храма Светог Саве, који представља симбол Врачара и најпосећенију туристичку дестинацију у Београду. Ова светиња доприноси развоју духовности Врачара и њених грађана јер неговање правих вредности и очување  традиције јача дух заједништва и припадност шлокалној заједници у којој живимо. Чувањем културно-верског наслеђа стварају се услови за духовни развој и бољу будућност нових генерација.