Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОСЈАЧКЕ ПРИЧЕ: Иста девојка ми је сваки дан тражила 50 дин за карту, једном сам је пратио...

10.02.2017. 06:11
Пише:
Н. Аралица
Prosjaci
Просјаци / Извор: Профимедиа

- Радим у једној књижари близу Кнез Михаилове и свакодневно пролазим туда, па сам више пута био жртва те девојке, не знам ни како бих је назвао, просјакиња, која не личи на просјакињу, која ми каже да је остала без динара и да мора хитно да се врати у Нови Сад- прича за наш портал један Београђанин.

Према проценама стручњака у Београду се више од 1.200 људи бави просјачењем. То је превазишло оквире појединачних случајева и прерасло у праву "индустрију", у којој се годишње само у главном граду Србије заради неколико милиона евра.

Организовани криминал није једини проблем, већ и преваре, глума и коришћење туђе жеље да се помогне у невољи.

Иста прича, иста девојка, исто питање...

Тако је у Београду позната девојка из Кнез Михаилове која свакодневно тражи између двадесет и педесет динара за аутобуску карту до Новог Сада.

- Радим у једној књижари близу Кнез Михаилове и свакодневно пролазим туда, па сам више пута био жртва те девојке, не знам ни како бих је назвао, просјакиња, која не личи на просјакињу, која ми каже да је остала без динара и да мора хитно да се врати у Нови Сад- прича за наш портал један Београђанин (33) који је желео да остане анониман, и наставља: Дао сам јој једном, сутрадан, опет она, опет иста прича. Одбио сам и продужио. Међутим, када ме је трећи пут стартовала, решио сам да јој дам новац, и кренуо сам за њом. Нажалост, она је замакла у један од пролаза који повезују Кнез Михаилову и Чика Љубину и нестала. Оно што ми је јасно је да се у том правцу не налази аутобуска станица.

КО КУПУЈЕ У СЕЦОНД ХАНД-у: Људи стегну срце и дођу овде, али не знају праву истину!

prosjakinja
просјакиња / Извор: Профимедиа

Просјаци или простаци

Дубоко укорењено православље које укључује милосрђе иде на руку просјацима који од свог заната зарађују и више него фино, па њихове зараде неретко прерасту наднице радника који су цео дан затрпани послом.

Иако је углавном реч о људима који ће само замолити да им дате новац, треба поменути и оне који прете и насрћу на вас уколико их одбијете. Тако да није ретко да се сусретнете са неким ко ће због тога што сте одбили да му уделите милостињу, почети да вас куне као да сте му криви за сву несрећу у животу. Такође, аутобуским превозима хара човек у зрелим годинама који прети да ће вас пљунути уколико одбијете да му дате неки динар.

СРПСКА ТУГА: Радници у Идеи не могу да купе ни кифлу за топли оброк, али то није све! (ФОТО)

Стручњаци који се баве овим проблемом сматрају да су око 90 одсто просјака професионалци, док се остатак тиме бави из преке нужде. Туристе који посећују Београд не изненађују толико слике прљавих људи у дроњцима, тога има у свим светским метрополама, колико сви могући разлози да им се удели милостиња.

Клетве као добар дан

"Дабогда те здравље служило, деца ти порасла, дај неки динар да прехраним ову моју нејач.... Помози куме, болесна ми сестра, требају ми паре за операцију, ево папири, ево докторов печат, ај дај нешто да ми будеш леп цео живот", често се чује по главним улицама српских градова.

ШОКОВИ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ! Када видите шта је ова Београђанка унела у аутобус, остаћете без речи! (ФОТО)

Драгана Старчевић из Одељења за јавни ред и мир Полицијске управе за Град Београд, за Србију Данас говори којим се методама служе “лажни” просјаци на улицама, колико зарађују, али и како се београдска полиција против њих бори.

"Највећи број оних који просе нису такозвани “лажни” просјаци, већ се заиста ради о лицима која, због тешке материјалне ситуације или немогућности да зараде новац, до њега долазе тражењем милостиње. Наравно, одређени број лица фингира неку болест или инвалидитет и на тај начин тражи милостињу, најчешће од случајних пролазника и од људи који седе по кафићима", каже она.

ДОБИЈАЈУ НОВЕ НАЗИВЕ! Нема више Гоце Делчеве и Похорске улице!

Могу се видети и код верских објеката или на саобраћајним раскрсницама, где је велика фреквенција возила, па је и могућност зараде на тај начин већа - објашњава Старчевићева, и додаје:

"Међу њима има доста оних који фингирају инвалидитет, тако што скривају неки екстремитет или глуме неку болест, носе лажне ортопедске протезе или се представљају као глувонеме особе и носе картоне или летке на којима пише да им је потребна помоћ. Дешава се, такође, да се “маскирају” да буду што прљавији, са исцепаном гардаребом како би изгледали што јадније. Све то траје за време њиховог “радног времена”, а ако бисте после видели некога од њих, изгледао би сасвим нормално", додаје она.

Породични бизнис или организовани криминал

Prosjaci
Просјаци / Извор: Профимедиа

Одавно се може чути прича о “организованом просјачењу”, односно наводима да иза свих просјака стоје њихове богате газде, за које они раде на најудранијим тачкама у граду. Ипак, саговорница Србије Данас каже да ове претпоставке нису баш сасвим тачне.

"Оно што се често дешава јесте појава људи који просе породично. Деца се од најранијих година изводе на улицу и просе заједно са својим родитељима и рођацима. Онда се дешава да их, пошто они обично имају више деце, родитељи распоређују на одређена места, па се људима чини да је реч о организованим групама. То не можемо подвести под организовану групу са обзиром на то да је у питању практично “породични” посао", објашњава Старчевићева.

ВЕЋИНА ГРАЂАНА ОВО НЕ ЗНА: Како да идете на приватне прегледе бесплатно?

Када полицајци из Одељења за јавни ред и мир затекну некога у просјачењу, поступак је следећи: након легитимације, лице одводе у службене просторије на званични разговор и након састављања изјаве, предају га судији за прекршаје. Казна за кршење члана 12 Закона о јавном реду и миру је до 20 хиљада динара или казна затвора до 30 дана.

Ако за тренутак занемаримо закон, можемо ипак да кажемо да је просјачење као феномен врло лоша појава, јер значи да живимо у незавидној економској ситуацији, а да су просјаци постали само још један више тип превараната који нас варају на сваком кораку.