Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Раде пуном паром током целе године: Све проблеме у новогодишњој ноћи можете пријавити ЊИМА

31.12.2017. 18:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nova Godina
Нова Година / Извор: Србија Данас

Немају празнике

Сем дежурних градских служби, којима новогодишња ноћ по правилу донесе пуне руке посла, овог пута радну атмосферу уочи дочека очекују и професионални управници зграда у Београду.

Док се грађани престонице полако привикавају на новину да се на челу њихових зграда од сада налазе управници, ови други лагано се припремају за "остајање у приправности" током најлуђе ноћи, када се очекује више позива незадовољних или забринутих комшија.

Beograd
Београд / Извор: Србија Данас

Шта више, због атмосфере која прати новогодишњи дочек, а која се може отргнути контроли, поједини су решили да 2018. годину дочекају у кругу колега.

- На питање шта очекујем од Нове године најбоље показује чињеница да ћу је дочекати у фирми, заједно са колегама управницима. Из досадашњег радног искуства могу вам рећи да се станари жале на разне, понекад и мало комичне ствари, и то током целе године – каже професионални управник и председник београдског одбора Удружења професионалних управника Србије, Станимир Спасић.

Како каже, Београђани се најчешће јављају због ремећења кућног реда и оштећења заједничког простора. Ипак, понекад се деси да му се неко обрати и са нешто необичнијим прохтевима.

Zgrada
Зграда / Извор: Профимедиа/илустрација

- Једна старија станарка ми се обратила жалбом да јој ноћу непозната особа звони на врата, потом ме је обавестила и да јој је из новчаника нестала одређена свота новца, али да не може сину то да пријави, јер он "никако не сме да сазна". Чак је и предлагала да се новчаник да на анализу и проверу отисака… Има свега заиста, очекујем да ће бити пријава и за Нову годину, али надам се не превише, јер се људи тада обично забораве, имају више разумевања за понекад можда неприкладно понашање својих комшија – објашњава Спасић.

Према речима управника, највише се очекује приговора на буку.

Ова београдска кућа вечерас је била ЦЕНТАР СВЕТА: Сви се сјатили у Гостиварску улицу да гледају стварање новогодишње магије (ВИДЕО)

- Ми, који се бавимо вођењем и управљањем зграда нешто дуже од колега који су се линценицирањем пре пар месеци први пут упустили у овај посао, знамо да за нас "не постоје" ни викенд, ни црвено слово, па ни Нова година. Конкретно, у тој "најлуђој ноћи" највећи проблем представља гласна музика, али људи често прогледају кроз прсте. Ретко када неко од станара најави журку у стану, па замоли за разумевање, јер рачуна да се то за 31. децембар подразумева - причају управници.

Nova godina u Beogradu
Нова година у Београду / Извор: Србија Данас

Они додају се ретко дешава да негде искрсне већи проблем, те неко буде повређен. Ипак, чак и да се у таквим случајевима станари сами организују и позову надлежне органе, присуство управника је обавезно.

- Ако инспекција, полиција, ватрогасци и друге службе долазе на позив станара, ми као управници дужни смо да такође изађемо на терен. То се наравно дешава у екстремнијим случајевима, ако дође до пуцњаве, необазривог бацања петарди, ако неко од станара буде повређен или због каквог другог вида понашања које угрожава безбедност грађана - објашњава управник Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда.

Снимак украшеног Београда који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Посебних прописаних надлежности, резервисаних само за новогодишњу ноћ, нема, те је свака активност између станара и управника ствар договора.

- Управници су на располагању 24 сата дневно, а све обавезе које их очекују у празничним данима ствар су договора са комшијама. Будући да је систем увођења професионалних управника тек заживео не можемо говорити каква је ситуација била претходних година. Управник је ту да буде домаћин и менаџер зграде - кажу у удружењу "Професионални управници Србије".

Без поскупљења за празнике

Како причају саговорници, рад током новогодишњих и божићних празника неће значити и скупљу тарифу.

- Цена услуга управника је фиксна, донесена одлуком станара. Власници станова у више наврата су питали да ли би у децембру требало да очекују "поскупљење", али до тога неће доћи - истиче Бановачки.

"Нисмо водоинсталатери и електричари"

Управници такође наглашавају да станари понекад имају нереална очекивања.

- Поједини грађани подразумевају да бисмо ми морали да будемо стручњаци за решавање свих проблема у згради, али морају да схвате да ми нисмо ни електричари, ни водоисталатери. Ми смо ту само посредници, људи задужени за комуникацију, за управљање. Очекују да их ми избавимо из лифта који се заглавио, да ми наредимо другима да стишају музику, да легитимишемо људе и слично. Ми немамо тих ингеренција и увек то и наглашавамо. Иначе, лифтови су посебан проблем у зградама, јер мајстори неретко не излазе на терен, а станари за то окривљују нас - жале се управници.

На једног управника и до 70 зграда

И поред свих обавеза која их очекују како у новогодишњој ноћи, тако и осталих дана, већина професионалних управника сагласна да је оптималан број зграда којима треба да руководи један човек између 25 и 30. Ипак, има и оних који наводе и знатно већу бројку.

Трг отвореног срца у Земуну: Деца ће имати прилику да уживају у престави "Тајанствени Деда Мраз"

- Управљао сам и са преко 30 зграда у исто време, али ако је неко задужен само за блоковске зграде, које имају сличне прохтеве и близу су онда може без проблема да води и 70 објеката одједном - закључује Спасић.