Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕКАЈУ НАС ЈОШ РИГОРОЗНИЈЕ КОНТРОЛЕ У САОБРАЋАЈУ? Поставља се 8.000 камера широм Србије - имаће могућност да сними чак и ОВО

29.03.2023. 16:15
Пише:
Србија Данас/Блиц
Policija
Полиција / Извор: Shutterstock

У МУП-у упозоравају да свака од 4.000 постављених камера широм земље има могућност да сними и телефонирање за воланом или невезивање појаса.

Саобраћајна полиција почела је да кажњава возаче због телефонирања за воланом или невезивања појаса на основу снимка камера које прецизно бележе чак и црте лица.

МИРНА НОЋ У БЕОГРАДУ: Нема повређених у удесима, али преко 100 интервенција

МИРНА НОЋ У БЕОГРАДУ: Нема повређених у удесима, али преко 100 интервенција

БАХАТИ СРПСКИ ТИНЕЈЏЕРИ РАЗБЕСНЕЛИ НАРОД: Због рачуна из ноћног изласка горе друштвене мреже - сви их осуђују (ВИДЕО)

БАХАТИ СРПСКИ ТИНЕЈЏЕРИ РАЗБЕСНЕЛИ НАРОД: Због рачуна из ноћног изласка горе друштвене мреже - сви их осуђују (ВИДЕО)

УЖАС У БЕОГРАДСКОЈ ШКОЛИ! Директорка позвала хитну помоћ због ученикових модрица - дечак (14) одмах превезен у Тиршову

УЖАС У БЕОГРАДСКОЈ ШКОЛИ! Директорка позвала хитну помоћ због ученикових модрица - дечак (14) одмах превезен у Тиршову

Један од првих "жртава" такве казнене политике је младић (34) са Новог Београда којег је саобраћајна полиција санкционисала пошто га је камера на углу улица Топлице Милана и Мокролушке снимила како телефонира за воланом.

Младић није ни знао да је кажњен због саобраћајног прекршаја све док му почетком марта није стигао позив МУП-а на кућну адресу.

- Када сам отворио коверту видео сам да добио позив да у року од осам дана одем у Одељење за саобраћајне прекршаје и прекршајни поступак МУП-а у Улици војводе Миленка и идентификујем лице које је у улици Топлице Милана телефонирало за воланом аутомобила чији сам власник. Навели су тачан датум и време прекршаја. Нисам могао да верујем за шта сам добио позив. Покушао сам да пронађем у телефону да ли сам у то време телефонирао, али нисам успео - прича за "Блиц" млади возач који је желео да остане анониман.

Казна 5.000 у року од 8 дана или чак 120.000 динара ако се не одазове позиву

У позиву му је достављена казна од 10.000 динара за телефонирање за воланом односно 5.000 динара уколико плати у року од осам дана.

saobraćajna policija
саобраћајна полиција / Извор: Профимедиа

Такође, му је запрећено да ће, уколико не плати казну или се не појави у року од осам дана у одељењу МУП-а, саобраћајна полиција покренути прекршајни поступак против њега на основу члана 247. Закона о безбедности у саобраћају. Према том члану, власник возила обавезан је да да потпуне информације о идентитету лица које је у тренутку прекршаја било за воланом.

Уколико то не учини, запрећена казна по закону је најмање 15 дана затвора или од 100.000 до 120.000 динара за физичко лице.

"На компјутеру сам видео тачно себе како телефонирам за воланом"

Када је човек отишао у одељење МУП-а имао је шта да види.

- Примила ме је једна жена и на компјутеру показала снимак камере на коме се тачно видим ја како телефонирам за воланом. Нисам имао ништа да кажем у своју одбрану. Нисам ни знао да ту постоје камере, а нисам могао ни да се сетим да сам у том тренутку ту телефонирао - прича нам младић.

Иначе, камера која га снимила налази се на самом крају улице Топлице Милана.

- Возио сам ауто-путем и искључио се у Топлице Милана, а онда на лакат кривини скренуо лево у Мокролушку улицу ка Плавом мосту. Камера ме је снимила пре скретања лево. Ту се налазе две камере за оба смера - наводи младић.

"Не изгледа ми као да је аутоматска камера"

Како каже, на основу снимка камере стекао је утисак да његов прекршај није аутоматски забележен.

- Делује ми као да је неко из центра МУП-а пратио или прегледао камеру која ме је снимила и на основу тога одлучио да ме санкционише. Не изгледа ми као да је камера аутоматски реаговала и забележила тренутак када сам телефонирао за воланом - прича младић.

Иначе, у Улици Топлице Милана у близини трокраке раскрснице са Мокролушком улицом налазе се укупно две камере за снимање саобраћаја односно за сваки смер по једна.

radar
радар / Извор: Профимедиа

МУП: Свака од 4.000 камера може да снима прекршаје

У МУП-у упозоравају да свака од 4.000 постављених камера широм земље има могућност да сними и телефонирање за воланом или невезивање појаса.

- Ипак, то не значи да свака од тих камера бележи тај прекршај. Ту треба изузети, рецимо, осам камера на пет раскрсница у Београду које аутоматски бележе искључиво пролазак кроз црвено светло - истичу у МУП-у.

Ускоро би саобраћајна полиција могла да буде још ригорознија у санкционисању прекршаја уз помоћ камера.

Још скоро 8.000 камера широм Србије

- Када се заврши реновирање зграде Управе саобраћајне полиције у Љермонтовљевој то ће бити центар одакле ће се уз помоћ камера пратити саобраћајни прекршаји и водити прекршајни поступци. У плану је да се постави још 7.900 камера широм земље. Рецимо, у Чачку и Новом Саду постоје камере за престројавање које не постоје у Београду - закључују у МУП-у.

Иначе, МУП шири и мрежу камера које аутоматски бележе саобраћајне прекршаје.