Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шапић: Комунални милицајци мењаће име, радници свих предузећа имаће јединствене униформе

15.09.2022. 16:02
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Градоначелник је данас одржао прву редовну конференцију за медије

Градоначелник Београда Александар Шапић одржао је данас у подне прву редовну конференцију за новинаре.

Он је најпре изнео неке од најважнијих тема које су отворене у протеклом периоду.

Шапић је истакао да читава Европа улази у тежак период који није био очекиван и говорио је о предстојећем ребалансу буџета како би град у специфичним условима могао да функционише.

Mastercard је грађанима Србије омогућио ПОПУЛАРНО Google Pay бесконтактно плаћање – Ево како да га активирате

Mastercard је грађанима Србије омогућио ПОПУЛАРНО Google Pay бесконтактно плаћање – Ево како да га активирате

Александар Шапић: Београд кандидат за домаћина ЕКСПО 2027. године

Александар Шапић: Београд кандидат за домаћина ЕКСПО 2027. године

Градоначелник Шапић: Нова пракса радова ноћу за квалитетнији живот Београђана

Градоначелник Шапић: Нова пракса радова ноћу за квалитетнији живот Београђана

Шапић је истакао да се нада да ће зима проћи са што мање штете. Топлане раде на гас, али могу да користе и мазут, који је набављен. Градоначелник је истакао да је и држава много учинила да се обезбеди енергетска стабилност.

Што се тиче буџета, више новца биће опредељено за градске општине.

- Одговорним приступом смо успели да нађено новац и како бисмо помогли градским општинама. Покусаћемо да им анулирамо све нагомилане дугове, од којих су неки вишедеценијски - рекао је Шапић истичући да неће правити разлику међу београдским општинама.

Истакао је и да је потребни помоћи београдској деци, ђацима и запосленима у просвети, а размишља се о ваучерима какви су дељени до сада на Новом Београду.

Када је реч о финансијама, град ће настојати да не тражи новац од буџета републике.

Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Уређење приобаља

Средићемо приобаље, уредићемо београдска шеталишта, увешћемо ред међу београдске сплавове. ДОнећемо јасну одлуку о томе где који сплав може да буде, која му је величина... - истакао је Шапић.

Регулисаће се цене и лицитације, одвођење отпада, коришћење инфраструктуре, а то ће бити решено посебном градском Одлуком.

- Уколико не буду испунили услове, они ће сплавове морати да уклоне - казао је Шапић и истакао да ће то, уколико буде потребно, учинити град.

Шапић је најавио и реконструкцију Савског шеталишта.

Sava
Сава / Извор: Профимедиа

Унификација радника комуналних предузећа

Сви радници јавних комуналних предузећа имаће јединствену униформу са грбом града Београда и називом предузећа.

Ово је, казао је градоначелник, веома важно, како би грађани, али и надлежни могли јасно да виде које предузеће у ком делу града има раднике и које послове, као и на који начин, обављају.

Уређење улица

Велики број улица биће реконструисан, што када је реч о пресвлачењу асфалта, што када је реч о потпуној реконструкцији.

Кадгод то буде могуће, радови ће се обављати и ноћу.

Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Близу смо споразумног раскида уговора са КентКартом

Шапић је истакао да је Град близу споразумном раскиду уговора са Кенткартом (систем Београдске картице, познат под старим именом "бусплус").

- Чим будемо формирали наше предузеће за продају карата и контролу новац ће директно ићи на рачун тог предузећа - казао је.

Наводи да су разговори били коректни и да ће град, на крају, преузети и саму контролу, а да ће цео посао бити обављен вероватно и без плаћања пенала.

BusPlus
БусПлус / Извор: Србија Данас

Нови секретаријат обједињује инспекцијске службе, комунални милицајаци мењају име

Како је истакао Шапић, град планира да Секретаријат за инспекцијске послове, као и Секретаријат за послове комуналне полиције и део службе Беоинфо буде интегрисан у јединствени секретаријат за инспекцију, надзор, помоћ и комуникације.

- Службе које су неопходне да сарађују на дневном нивоу тако ће бити умрежене. Комунални милицајац треба да буде особа која ће пре свега да буде на улици, а ја не знам колико сте комуналних милицајаца видели на улици. Имамо много притужби на буку, кафане које могу да раде и које не могу да раде... - рекао је Шапић.

Инспектори ће бити увезани са људима који ће радити на улици и неће се више звати комунални милицајци.

Komunalna policija
Комунална полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Мој предлог је да се он зове београдсли лични - асистент, надзорник... Бели београдс лични човек који ће бити на услузи Београђанима, који ће бити ту кад деца долазе и одлазе из школе, који ће бити ту да понуди кјудима информације које су неопходне. Да том човеку можете да приђете у сваком тренутку и питате било шта у вези са градском управом. Он ће имати канал комуникације којим ће доћи до одговора. Он ће да прати кад се неки семафор поквари, кад се негде створи гужва, инцидент...

Биће отворени додатни пунктови у насељима. Постојаће мали монтажни објекти у којима ће милицајци бити стационирани, они ће више шетати градом, бити видљиви и доступни.

- Уколико будемо успели овај систем да имплементирамо верујем да Београд више неће бити исти град.

Таблети се више неће уручивати деци, јер их не користе

- Таблети нису били обезбеђени за сву децу. Не знамо по ком су принципу обезбеђивани. Ја сам обишао сва одељења деце која су добила таблете, ни у једном нисам затекао таблет, нити сам затекао наставника који је користио лаптоп - казао је Шапић.

Он је истакао да намерава да новац од таблета искористи за друге пројекте.

Стари савски мост

Стари савски мост би теоретски сутра могао да се прави, истакао је Шапић.

Savski most
Савски мост / Извор: Профимедиа

- Сачекаћемо још мало, да се пројекат тунела прилагоди мосту. Дубоко верујем да ће то бити један од највећих пројеката у граду Београду, ако не рачунамо Београд на води.

За 7-8 минута грађани насеља која се налазе уз обалу Дунава стизаће до Новог Београда, што ће потпуно променити саобраћајну слику.

Стари мост има симболику, али није познато где ће бити мост измештен. Реч је, казао је Шапић, о неусловном нацистичком мосту, једном од седамдесетак таквих какви су током рата били порушени. С друге стране, град ће се одужити хероју Миладину Зарићу, који је у време када је то био једини фунцкионални мост у Београду сачувао друмску везу између две обале.

Савски насип

- Ја сам рекао да ја као председник општине Нови Београд нисам могао да спречим подизање објеката, зато што су предавани захтеви за легализацију. А онда смо 2019. уклонили 20 објеката, сви који нису предали захтев за легализацију. Онда сам рекао да није исто уклањати и рушити кућу у којој неко живи. Они су у великој опасноти, никада неће моћи да легализују те куће, угрожени су и од водостаја реке. Они су угрожени, а не Савски насип. Куће се налазе уз обалу реке, а насип се налази 100 метара даље - казао је Шапић одговарајући на питања о Савском насипу.

Казао је да ће Савски насип да се решава на посебан начин.

- Имам и ту неку идеју, видећемо колико је она спроводива. Нови Београд није угрожен - казао је Шапић.