Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шапић: Српски народ сада треба да покаже јединство, стрпљење и максималан разум, то нам је кроз историју дугорочно увек био спас

23.05.2024. 12:33
Aleksandar Šapić
Александар Шапић / Извор: Србија Данас

Нагласио да је наше руководство урадило све што је било у њеној могућности

Моменат је да покажемо јединство, стрпљење и максималан разум не само у нашој земљи већ у читавом региону, и да пробамо да извучемо нешто добро. Када год смо имали проблеме, када смо улазили у ратове, а били јединствени, скоро никад нисмо претрпели пораз. Овакве ситуације су увек уједињавале српски народ и то нам је дугорочно увек био спас. Сви наши озбиљни порази су били изнутра када се стварало нејединство, изјавио је говорећи о резолуцији о Сребреници председник Привременог органа Александар Шапић за ТВ Курир.

Он је нагласио да је наше руководство урадило све што је било у њеној могућности и додао да је ситуација у региону далеко од нормалне и оваква резолуција само може да унесе страховит раздор.  

– Када се оваква резолуција једном усвоји то ће бити терет за нове генерације јер она више не може да се повуче. Након тога почиње нова ера, нова етапа где српски народ, без кога нема мира ни стабилности у овом делу Европе, треба да покаже посебно јединство и да сви схвате да, или ће се са нама договарати, или ћемо ући у једну дестабилизацију која никоме неће одговарати. И зато је непримерено и неумесно да се у оваквој ситуацији инсистира на неким локалним темама и зато су ови избори далеко од локалних  – рекао је Шапић.

Он је додао да је разочаран што око ових националних ствари није постигнуто јединство међу свим странкама.

– Ми можемо да имамо различите погледе на неке ствари и то је легитимно, али сам веровао да ћемо по питању кључних националних ствари имати заједнички став. Сви ови догађаји код нас и у свету су један веома опасан моменат и зато инсистирам на томе да Београд треба да има српског градоначелника и српску власт. Утицај градоначелника престонице са јасним ставом није безначајан на наше друштво. Коме смета то што себе називам српским градоначелником нек не гласа за мене, јер једно је када међу нама постоје политичке разлике и различити ставови по многим питањима, то поштујем, али сасвим је друго непоштовање сопственог народа – порука је Александра Шапића.

Шапић је демантовао тврдње опозиције да је Град Београд у дугу и нагласио да тек почетком јуна може да се закључи како се завршила претходна година.

– До јуна се обрачунава квартал по квартал, а последњи пресек је био са септембром прошле године. Они су извукли стање са септембром прошле године, објавили га сада и рекли да могу да претпоставе да ће у завршном рачуну у јуну бити дуга не узимајући уопште у обзир ова последња три месеца када је наплата највећег броја потраживања Града. Они сада, зато што су избори за пет дана, не могу да сачекају завршни рачун јер ће им после бити касно да причају неистине и манипулишу. Тако су причали и да ће трамвај да кошта седам милиона евра, а кад се на крају испостави да ће бити међу најјефтинијима у овом делу Европе онда ће да се праве луди – рекао је Шапић.

Он је подсетио да се често, са истих страна оптужује и да је трошио новац за бесплатне ваучере, смањио цену карата за јавни превоз, бесплатне уџбенике, карте за базен и друге погодности за суграђане.

– Па јесам, дао сам. Мој задатак је да приходе града враћам грађанима јер је то новац који је од њих скупљен и имам право да питам где је тих 150 милиона евра које сам утрошио на социјалне програме некада раније трошено? Набавку кетриџа, ресторане, аутомобиле? Док сам ја на овом месту наставићу да трошим новац у социјалне програме, а они нека наставе да обрачунавају и даље, јер ако грађани плаћају порезе мора им се и вратити – рекао је Шапић.

Говорећи о планираној пешачкој зони код Калемегдана, Шапић је подсетио да се ради о идеји из 80-тих година прошлог века, када је рађена реконструкција Кнез Михаилове улице.

– Тренутни саобраћај на том делу је непримерен граду данашњих габарита и нико неће бити угрожен. Са једне стране направићемо „шатл” из Цара Душана који ће возити до Калемегдана,  са друге стране имате степенице којима сте, кад изађете из трамваја за два-три минута горе, избацићемо семафор који стално прави велику гужву, појачаћемо обилазницу око тврђаве додајући још једну траку. Тако ћемо заштити тврђаву, парк, добићемо пешачку зону и здравији ваздух, биће мање гужве а саобраћај ће бити боље организован. Очекујем да тај будући трг буде један од најлепших у граду, биће ту и башти и коначно ћемо спојити правац од Победника до Теразијске чесме – истакао је Шапић.

Он је најавио да од јуна почиње изградња  веома важне саобраћајнице, а то је Нови савски мост и подземни тунел од Булевара деспота Стефана до Економског факултета.

– Реч је о пројекту „Мали метро” који спаја део града од Панчевца до Новог Београда који ће омогућити да за 6, 7 минута стигнете до центра Новог Београда – објаснио је Шапић и напоменуо да ће сви радови, заједно са изградњом тунела, трајати највише четири године.

Шапић је подсетио да се Град Београд већ осам месеци налази на привременом финансирању.

–Преузео сам одговорност на себе да Београђани што мање осете ово ванредно вођење престонице, јер Београд не познаје стање које је на привременом финансирању већ осам месеци, а биће тако најмање још месец, два до формирања нових органа власти.  Надам се брзом формирању градске власти, како би се Град Београд вратио у нормалне токове финансирања и функционисања – поручио је Шапић.