Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СНЕГ НЕПРЕСТАНО ПАДА ОД СИНОЋ: Екипе на терену, измењен режим рада 65 линија - ево када се очекује нормализација саобраћаја (ФОТО/ВИДЕО)

12.12.2021. 16:12
Пише:
Србија Данас
Sneg, beograd, autobus
Снег, београд, аутобус / Извор: Shutterstock

Колапс у Београду

Снег непрестано пада од синоћ у Београду, дежурне службе су увелико на терену са потребном механизацијом, а у престоници се чисти и више него што је то законски прописано.

ПОТПУНИ ХАОС У БЕОГРАДУ: Снег изазвао колапс, аутобус се препречио - ЛАНЧАНИ СУДАР код Малог Пожаревца (ФОТО/ВИДЕО)

ПОТПУНИ ХАОС У БЕОГРАДУ: Снег изазвао колапс, аутобус се препречио - ЛАНЧАНИ СУДАР код Малог Пожаревца (ФОТО/ВИДЕО)

СНЕГ НАПРАВИО КУРШЛУС: Обреновчани остали БЕЗ ГРЕЈАЊА, заустављена допрема угља

СНЕГ НАПРАВИО КУРШЛУС: Обреновчани остали БЕЗ ГРЕЈАЊА, заустављена допрема угља

СНЕГ СТВОРИО МНОГО ПРОБЛЕМА! Обара стабла по Београду - једно пало на возила у Устаничкој, у Миријеву препречило пут аутобусу

СНЕГ СТВОРИО МНОГО ПРОБЛЕМА! Обара стабла по Београду - једно пало на возила у Устаничкој, у Миријеву препречило пут аутобусу

Наиме, закон налаже да четири сата по престанку падавина морају да буду очишћене улице првог приоритета, а у престоници су то оне којима саобраћа градски превоз. То је тачно 1.900 километара у Београду. Улице се чисте све време, али пошто снег све време пада - на понеким саобраћајницама ипак има снега.

Поред овога, 48 сати по престанку падавина чисте се улице другог приоритета, а то је 500 километара улица у престоници.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је данас да је на терену 200 радника Београд пута, 110 камиона, преко 350 радника Градске чистоће, преко 300 радника Зеленила. Отклањају се сви проблеми, као овај у Бебеловој који смо управо отклонили, где је сломљена грана блокирала саобраћај трамваја.

Град Београд спаковао је 68.000 џакова са по пет килограма индустријске соли и свака општина, њих 17, добила је по 4.000 џакова да их бесплатно поделе стамбеним јединицама. Њихова обавеза је да очисте тротоаре, односно јавне површине испред својих зграда.

Република перманентно чисти око 300 километара улица у Београду - аутопут, Зрењанински пут, обилазницу, као и Ибарску магистралу.

У наредних неколико сати саобраћај ће бити у потпуности нормализован.

Sneg
Снег / Извор: Профимедиа

То је најавио заменик градоначелника Горан Весић и истакао да је на улицама тренутно 45 градских и 20 приградских и локалних линија које су скраћене или преусмерене.

- Већина њих је преусмерена, то се односи на 45 градских линија. Скоро 20 стабала је потпуно препречило саобраћај, имамо пет пријављених бандера које су пале - рекао је Весић у Оперативно-контролном центру Секретаријата за јавни превоз.

Забележено је више од 100 пријава грађана за дрвеће које је пало, а како је истакао Весић, приоритет је дат улицама у којима функционише градски превоз.

- У овом тренутку определили смо се да радимо само оно што је најнеопходније, а то је да ослободимо улице како би функционисао јавни превоз, а онда ћемо током поподнева и сутрашњег дана отклањати друге последице, попут оних када неко дрво падне на паркинг или у парку, што у овом тренутку не смета јавном превозу - поручио је Весић.

Циљ је да до вечерас све линије јавног превоза нормално функционишу, истичући да су све екипе Београд пута на терену.

- Комунални милиционери чисте испред болница, клиничко-болничких центара, ту су радници Градске чистоће, Паркинг сервиса, Зеленила, који чисте прилазе вртићима, школама, јавним институцијама, домовима здравља, аутобуска стајалишта - навео је Весић.

Каже, у рад је укључено и шест екипа Градског зеленила који уклањају стабла, као и 12 екипа из јавне расвете.

- Великом борбом свих запослених у комуналном систему успели смо да одржимо улице проходним. Читаву ноћ ћемо бацати со како бисмо спречили појаву леда - рекао је Весић и апеловао на суграђане да воде рачуна, поготово због појаве поледице.

Због пада бандера нестанак струје забележен у Лазаревцу, Обреновцу, односно у рубним подручјима Београда.

Весић је рекао и да ниједна линија градског превоза није укинута, али да има 65 измењених или преусмерених.

Beograd, sneg, autobus
Београд, снег, аутобус / Извор: Shutterstock

- Због застоја на терминусу Звездара линија 65 сада ради на релацији Омладински стадион-Бежанијска коса, док је линија 89 преусмерена улицом Аце Јоксимовића. Такође, линија 507 је скраћена до улице Ослобођења због застоја у улици Илије Милићевића, а линије 47, 50, 54, 94, 59 су због снежних наноса у улици Борска на Миљаковцу у блокади. Измењен режим рада је и за линије 409, 42, 59, 78, 26л, 39, 308, 35, 403, 407л, 34, 66, 25, 25п, 26, 91, 33, 37, 50, 89, 601, 604, 605, 610, 52, 53, 56, 15, 67, 68, 71, 72, 75, 706, 704, 707, 84. Уколико грађани имају проблем у саобраћају због снега, могу се обратити Секретаријату за јавни превоз, као и Беоком сервису, подвукао је Весић.

Јовица Васиљевић из Секретаријата за јавни превоз нагласио је да Оперативно-контролни центар Секретаријата за јавни превоз ради 24 сата, али да су због обилних падавина појачана дежурства.

- Имамо више од 500 градских, приградских и локалних линија које пратимо и покривамо, све време смо у комуникацији са Београд путем и осталим јавно-комуналним предузећима, како би на време преусмерили све линије", рекао је Васиљевић.

beograd, sneg
београд, снег / Извор: Shutterstock

Он напомиње да информације стижу из минута у минут и наводи да је најпроблематичнији приградски део "због потеза који имају планинске услове одвијања јавног превоза". Васиљевић наглашава да у Оперативно-контролном центру раде искусни људи, те да су трасе куда се врши преусмеравање линија познате.