Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Софија је спасилац симбола Београда: Ради на врху Авалског торња и право са ужета шаље поруку свим људима! (ФОТО)

05.03.2019. 17:34
Пише:
Србија Данас
Sofija Kujundžić
Софија Кујунџић / Извор: Фото: Софија Кујунџић

-Ако мислите да нешто није исправно, пронађите алат и поправите - Софија Кујунџић

Град Београд препун је храбрих и иновативних припадница женског пола које свакодневно изнедре прегршт идеја како да наше друштво учине лепшим и бољим, а управо једна таква је и млада Софија Кујунџић. Она је дама од свега 23 године, која има веома важан пословни задатак и неки би сигурно додали и веома опасан.

Под рукама Пијанисте београдски зидови оживе: Упознајте муралисту који је осликао престоницу! (ВИДЕО)

Под рукама Пијанисте београдски зидови оживе: Упознајте муралисту који је осликао престоницу! (ВИДЕО)

Софија је спасилац симбола града на Авали. Она хитро узима уже у руке и алат и већ за неколико минута нађе се на висини од 100 метара, где започиње свој посао, сређује инсталације на Авалском торњу. Оно што је јавност посебно зачудило јесте то што једна девојка обавља тај посао, али она због тога објашњава да то нимало није чудно и да она није једина која се бави оваквим и сличним пословима.

- Једина сам жена која одржава торањ, али далеко од тога да сам једина жена која ради на ужету. Многе жене и девојке се баве спелеологијом, али пошто се оне завлаче у јаме и пећине, јавност нема прилике да их примети. На ужету сам скоро три године, али што се тиче висинских радова око две године већ бринем о згради Бигза, а Авалски торањ се десио сасвим случајно - каже Софија и објашњава како је започело њено ангажовање на овом послу:

Sofija Kujundžić
Софија Кујунџић / Извор: Фото: Софија Кујунџић

- Запослени у ЈП Емисиона техника и везе знају за нас (Авантура парк, где радим, и Анимал Ресцуе Сербиа чиме се бавим у слободно време) одавно, јер смо организовали хуманитарну манифестацију Ропе Оф Хопе на којој смо пружили могућност грађанима да се спусте ужетом са торња уколико су довољно храбри и хумани, јер услов за спуст је био да донирају некој хуманитарној организацији. Из ЈП Емисиона техника и везе, знали су да имамо опрему за корекцију рефлектора, те су нас препоручили извођачу радова - каже Софија.

- Анимал Ресцуе Сербиа се не бави само спасавањем животиња, већ тиме и спречава људе да ризикују своје животе. Тренутно се спроводи и један пројекат МЈАУ-ВАУ ЕКСПЕРТ у коме интерактивним радионицама са децом школског узраста учимо најмлађе како да се опходе према животињама и како да се снађу у разним ситуацијама, нпр. када се сретну са чопором паса. На предавања водимо пса и мачку, где деца могу одмах практично да примене неке од ствари које их учимо. Размишљамо се да читав овај пројекат проширимо, јер нам се и доста одраслих људи јавља који би желели да науче ове вештине - каже Софија.

Посетиоци се сваки пут изненаде када угледају девојку под пуном опремо и са алатом, како на ужету мајсторише, али како то Софија каже "сви су у неверици и мисле да је ово веома тешко, али истина је другачија".

- Док ме не виде изблиза, претпостављају да сам мушко, па некад чак све и док не скинем шлем са главе. Углавном следи неверица и изненађење када схвате да сам девојка. Људи углавном мисле да је неопходна велика снага да би се висило са ужета, што уопште није тачно. Цела поента је да познајете опрему и да имате технику којом надомешћујете снагу која вам фали. Истина, неке ствари би ми биле лакше да имам више снаге, али уз добру импровизацију, на ужету се то ни не осети. Тако да не могу рећи да ми је задатак тежак. Многима је тешко чак и да ме гледају са земље, али након доста времена на ужету постало ми је свеједно да ли сам на 10, 50 или сто метара изнад тла. Сва опрема ми увек мора бити повезана са појасом, јер уколико би ми и камичак пао са те висине, могао би некога да усмрти. У суштини, све ово звучи компликовано, а заправо и није - прича храбра Софија.

Разлог у Софијиној великој храбрости и посвећености у помагању људима и животињама крије се у њеном детињству и одрастању. Оно што је као дете заволела, наставила је да примењује и у садашњости, те је тако члан и удружења Анимал Ресцуе Сербиа са којим помаже у спасавању животиња.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Од малена сам заљубљеник у висине, одрасла сам у дворишту пуном дрвећа и увек сам се са братом пењала свуда и трудили смо се да "освојимо" свако стабло у дворишту, тако да имајући то у виду, онима који ме знају од малих ногу оваква ствар није уопште чудна. Све ово у суштини не бих ни радила да није удружења Анимал Ресцуе Сербиа, чији сам члан и један од најактивнијих спасилаца. Током спасавања користимо разне технике рада на ужету, те сам спасавајући животиње стекла разна искуства, иако ми је примарни циљ да биће коме нема другог спаса, извучем из шахте или спустим са висине, на безбедно - прича Софија.

Софија Кујунџић решила је да својим умећем и способностима допринесе друштву у целини, а за све оне који још увек нису кренули напред и предузели иницијативу да ову земљу учине бољом за све људе, имала је јасну поруку.

-Ако мислите да нешто није исправно, пронађите алат и поправите. Ако мислите да може бити боље, направите/урадите/реците то боље! Будите пример који ће поправити грешке, а не неко ко ће само седети у фотељи и очекивати да се ствари реше саме од себе тиме што сте се истресли на тастатури. Покрените се - поручила је Софија свим својим суграђанима.