Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈОМ БИ ОПЕТ МОГЛА ДА ОДЈЕКУЈЕ МУЗИКА И ТО БРЖЕ НЕГО ШТО МИСЛИМО! Велики корона експеримент се спрема за две недеље

12.05.2021. 20:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona žurka
корона журка / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/Reuters

Наиме, заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је јуче да ће Град Београд дати логистику Републичком фонду за здравствено осигурање који ће заједно са Медицинским факултетом и свим релевантним учесницима "реализовати један контролисани експеримент"

У Београду је најављен велики корона експеримент попут оног у великим евопским градовима који би заправао био тест колико се корона преноси на масовним окупљањима, попут журки, концерата, на стадионима и слично. Како се незванично сазнаје, први такав тест могао би да буде организован већ за две недеље.

ТОП хотели у Турској по најбољим ценама за одмор у Јуну - Само 99€ за рани букинг!

ТОП хотели у Турској по најбољим ценама за одмор у Јуну - Само 99€ за рани букинг!

ТАКО СЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМ СА БАХАТИМ ПАРКИРАЊЕМ У БЕОГРАДУ! Оставио BMW на трамвајским шинама, бесни грађани га изгурали

ТАКО СЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМ СА БАХАТИМ ПАРКИРАЊЕМ У БЕОГРАДУ! Оставио BMW на трамвајским шинама, бесни грађани га изгурали

КИША И КОЛАПС У БЕОГРАДУ, НАЈБРЖЕ СЕ КУЋИ ВРАТИТИ ПЕШАКА - АКО ИМАТЕ КИШОБРАН! Ево где су тренутно највеће гужве

КИША И КОЛАПС У БЕОГРАДУ, НАЈБРЖЕ СЕ КУЋИ ВРАТИТИ ПЕШАКА - АКО ИМАТЕ КИШОБРАН! Ево где су тренутно највеће гужве

Који тачно догађај је у питању, још није познато.

Наиме, заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је јуче да ће Град Београд дати логистику Републичком фонду за здравствено осигурање који ће заједно са Медицинским факултетом и свим релевантним учесницима "реализовати један контролисани експеримент", попут оних који су урађени у Барселони, Амстердаму и у другим градовима.

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Експеримент ће подразумевати организацију концерта, а они ће одредити ко долази на тај догађај, да ли само вакцинисани или ће бити потребани антигенски тестови, негативни ПЦР тестови и слично. Пратиће се сви ти људи након тога - рекао је Весић.

Протеклих годину дана тишина је владала у концертним дворанама, клубовима и стадионима широм света, па тако и код нас. Међутим, ако је веровати обећавајућим резултатима "експерименталних окупљања" широм света, тим местима би опет могли да одјекују музика и граја - и то брже него што се надамо.

Овакви експерименти већ су спроведени у Шпанији, Холандији, Немачкој Великој Британији, Новом Зеланду, а сутра почиње и у Хрватској.

Ево како је замишљено да изгледа пробни концерт, али и свадба у Загребу. Наиме, на експерименталном концерту биће присутно 80 људи који су примили обе дозе вакцине, као и они који су прележали корона вирус. Журка ће се одржати на крову једног небодера у Загребу, а сви учесници ће се моћи кретати на тераси, али и унутра. Служиће се храна и пиће, музику ће пуштати Ђ, носиће наруквице које ће добити сви учесници, али маски и социјалне дистанце неће бити.

После овог експеримента следи други, односно у суботу ће се одржати свадба на којој ће учествовати 120 људи, а за разлику од концерта, свадба ће бити одржана у потпуно затвореном простору.

Након ова два експеримента, сви учесници ће већ у суботу бити теситрани у Хрватском заводу за јавно здравство, тако да ће се врло брзо знати резултати експеримената.

Експеримент успео у Барселони

После предугог периода изолација и самоизолација у којем су физички контакти били потенцијална смртоносна замка, а окупљања већег броја људи сведена на експеримент, одличне вести стигле су почетком маја из Барселоне - истраживачи нису пронашли високу стопу ширења корона вируса међу људима који су присуствовали тест концерту одржаном прошлог месеца.

Тачно 5.000 љубитеља инди рок музике пристало је да учествује у истраживању шпанских власти које би могао да поново оживи музичку индустрију у тој земљи, али и широм света. На надреалним сликама са концерта, људи су играли, певали и грлили се, а једино су лица прекривена маскама говорила о томе да се ствари нису сасвим вратиле у нормалу.

Поред обавезног ношења маски, учесници су морали пре уласка у халу да ураде брзи антигенски тест и измере температуру.

Организатори су јавили потом да је експеримент успео. Око 96 одсто од оних којих су присуствовали концерту појавило се на тестирању 14 дана касније, а само шесторо је тестирано позитивно. Наводно је четворо од њих заражено након догађаја.

Та трансмисија међу публиком на концерту била је далеко мања него у остатку Барселоне у том тренутку.

Сличан експеримент, концерт са 500 учесника одржан у Барселони у децембру, дао је охрабрујућ резултат, пошто су антигенски тестови и употреба маски успели су да спрече инфицирање људи на концерту, иако нису примењивана правила социјалног дистанцирања.

Техно журка у Холандији

И холандски научници су хтели да провере да ли су манифестације ипак могуће у околностима пандемије. Уз подршку холандске владе, истраживачи су крајем марта организовали техно журку у забавним парком Бидингуизен.

Сваком од 1.500 посетилаца је на улазу измерена телесна температура, а поред улазнице морали су да покажу и негативни тест на корону. И свако је био дужан да око врата носи сензор који снима његово кретање кроз простор у којем се одржава журка. Тек онда је забава могла да почне.

То је заправо био седма манифестација у оквиру истог експеримента - претходно су организоване две фудбалске утакмице, један концерт и једна конференција за укупно 6.000 људи. Параметри су варирали од догађаја до догађаја, па су, на пример, посетиоци концерта били подељени у шест група и свака је добила тачан задатак, од ношења маски, па до тога да где могу да се крећу.

Резултати ранијих манифестација већ су доступни - од преко 6.000 особа које су биле на тим догађајима, након тога је било пет позитивних. Они су, дакле, заражени или на манифестацији или у непосредно након ње.

Концерт у Немачкој

Тим научника са Универзитета у Халеу решио је да на основу постојећих сазнања о корони и мера заштите изведе експеримент у којем је учествовала једна од најпознатијих немачких поп-звезда. Као и 1.500 добровољаца.

На концерту је наступао популарни поп певач Тим Бенцко како би се "понашање публике што више приближило стварности". Учесници су морали да носе FFP2 филтер маске, а било је коришћено и флуоресцентно дезинфекцијско средство које је, поред пружања још једног слоја заштите, научницима омогућило да прате које површине публика најчешће додирује. Најважније је пак да су добровољци добили уређај који је пратио њихово кретање и удаљеност од осталих присутних.

Резултати истраживања стигли су два месеца касније и били су охрабрујући. Ризик од ширења корона вируса на затвореним концертима је "низак до врло низак", све док посетиоци поштују хигијенске протоколе и место има добру вентилацију и ограничава капацитет, закључили су научници.

Пуни стадиони у Британији

Велика Британија је међу земљама које су одлучиле да потврде о вакцинацији, негативном тесту или присуству антитела, такозвани "ковид-пасоши", неће користити само за путовања, већ и као улазнице за разне догађаје и јавна места.

Стога британска влада наредних месеци планира да тестира увођење "ковид-пасоша" како би омогућила безбедан повратак масовних посета спортским теренима и ноћним клубовима. Пробни систем је тестиран на утакмицама полуфинална и финала ФА купа у фудбалу и Светском првенству у снукеру, као и на додели музичких награда "Брит".

Хиљаде фанова фудбала већ се вратило на стадион "Вембли". На улазу морају да покажу негативан тест, али то је, како кажу, мала цена за слободу.

Журка за 3.000 људи

Љубитељи ноћног живота из Ливерпула вратили су се недавно на плесне подијуме на првој великој британској журки од увођења локдауна. Њих 3.000 се првог дана забављало у ноћном клубу "Циркус", а још 3.000 исто то је чекало и сутрадан.

Реч је заправо о новом пројекту којим се истражује потенцијално преношење корона вируса у ситуацији када су сви учесници на журку дошли са негативним тестом. Нису биле потребне ни маске, ни дистанцирање. Штавише, људи су се грлили, љубили и плесали једни до других, као у "добра стара времена".

Ипак, није све било као пре короне. Журка је трајала од два поподне до једанаест увече, а испред клуба био је шатор са истраживачима који су пратили понашање учесника.

50.000 људи на Новом Зеланду

У међувремену, у неким крајевима света масовна окупљана нису спорадични експерименти, већ награде за успешну борбу против пандемије или успешно спроведену вакцинацију.

korona žurka
корона журка / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Videokings

Више од 50.000 људи присуствовало је прошле недеље рок концерту у Окланду на Новом Зеланду, након што је држава строгим ограничењима победила ковид 19. Бенд Six60 свирао је пред бројном публиком ослобођеном правила физичког дистанцирања, а концерт је био је финале турнеје и сматра се највећим у свету од почетка пандемије.

Израел, светски шампион имунизације, недавно је на стадиону у Тел Авиву организовао концерт за 500 потпуно вакцинисаних грађана. Публика је била ограничена на своја социјално дистанцирана седишта, на плесање у месту и певање кроз маске, али атмосфера је била весела.