Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УБАДАЊА НОЖЕМ, ПУЦЊАВЕ, ТУЧЕ! Ово београдско насеље пуно инцидената, све чешће жртве тинејџери - грађани узнемирени

14.03.2022. 20:11
Пише:
Србија Данас/Блиц
Karaburma
Карабурма / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/light2tube

“Ово је Карабурма, дрога, навијачи...”, кратко изговарају мештани овог београдског насеља и одмахују руком на помен учесталих сукоба у њиховом крају.

У последњих годину дана грађани Карабурме, махом они из улице Маријане Грегоран свако мало јутро дочекају уз звуке сирена полиције и Хитне помоћи. Убадања ножем, пуцњаве, туче хулигана, а сада и бацање бомбе, за њих нису страни, а кад падне ноћ родитељи тинејџера само моле Бога да им деца што пре дођу кући - последњих месеци најчешћи виновници и жртве сукоба управо су тинејџери.

Па ипак, на помен сукоба који им се дешавају пред вратима, тешким гласом готово свако од њих изговара: "Па ово је Карабурма, навикли смо". Кажу и да мисле да су напади везани за сукобе око дроге, али и због навијача.

СТРАВИЧАН ПОЖАР У БЕОГРАДУ! Ватрогасци на терену - стихија гута све пред собом (ВИДЕО)

СТРАВИЧАН ПОЖАР У БЕОГРАДУ! Ватрогасци на терену - стихија гута све пред собом (ВИДЕО)

ПОЖАР У БЛИЗИНИ АВАЛЕ! Ватрогасци на терену, огласио се МУП

ПОЖАР У БЛИЗИНИ АВАЛЕ! Ватрогасци на терену, огласио се МУП

РАДОВИ НА МРЕЖИ ШИРОМ БЕОГРАДА: Детаљан план активности ЈКП "Јавно осветљење"

РАДОВИ НА МРЕЖИ ШИРОМ БЕОГРАДА: Детаљан план активности ЈКП "Јавно осветљење"

О рањавању Вука Ј. (34) које се догодило пре две ноћи нико не прича.

- Не бих ни знао шта се десило, то је било око четири ујутру. Комшиница једна каже ујутру кад је дошла "Опет пуцњава овде, опет хаос". Каже чула је, било је пуно полиције, Хитна - прича и наводи да је то у њиховом крају постало готово учестало и да људи више и не коментаришу када се тако нешто деси:

- Овде се боре за то тржиште, за дрогу...

О мушкарцу који је рањен и о његовом брату који је, наводно, заправо био мета напада, каже, не зна ништа.

Vuk J
Вук Ј / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

- Не познајем их, нити сам после чуо причу о њима - наводи.

Инциденти који су се догодили у овом крају

Ово насеље су некада држали навијачи ОФК "Београд" познатији као Плава унија (Блуе Унион) док га није преузела екипа окупљена у групу "Алкатраз" која је навијала за ФК "Партизан". Тада на улицама овог насеља крећу све чешћи обрачуни, убадања младића, пуцњаве који се везују за сукобе око дроге, али и навијача.

То је било 2005. године, када је тада навијач "Црвене звезде" Александар Вавић у улици Салвадора Аљендеа због прежврљаног графита од стране навијача "Партизана" ножем избо Стефана Гајића. Током истраге овог убадања Вавић прелази у супротни табор и убрзо постаје један од вођа навијача групе "Алкатраз", на чијем челу су била још двојица младића са Карабурме Ђорђе Прелић и Љубомир Марковић Кића, који су касније осуђени због убиства навијача из Француске Бриса Татона (Кића је убијен 2019. године испред теретане на Вождовцу).

Већих сукоба у овом крају није било све до 2013. године када се готово свакодневно име овог насеља налазило на страницама црне хронике. Обрачуни који су се и у то време догађали слични су онима у последњих годину дана. Жртве су махом младићи до 25 година, нападнути су ноћу, најчешће са леђа.

Убоден с леђа

Те 2013. године у овом насељу убијено је најмање петоро људи за неколико месеци, а исто толико рањено. Међу жртвама је и новобеограђанин Владимир Живковић (35), звани Влаја, члан навијачке групе "Забрањени". Он је убијен је у заказаном обрачуну са супарничком фракцијом навијача Партизана - "Алкатразом". Туча два сукобљена табора црно-белих била је заказана у дворишту Основне школе "Филип Вишњић" на Карабурми, а тело партизановца је пронађено 20 метара даље на коловозу.

У тучи, у којој су коришћене шипке и ножеви, Живковић је покушао да побегне преко ограде школе. Али, на огради га је сустигао припадник "Алкатраза" и убо с леђа. Рањен, Живковић је прескочио ограду, прешао улицу и кренуо ка окретници аутобуса број 16. Ипак, убрзо је пао на коловоз.

Демолиран кафић вође

Исте године, кафић Александара Вавића "Холивуд" на Карабурми демолиран је, а због тога су ухапшена четворица припадника Партизанове групе "Јаничари". Код њих су нађена два пиштоља, а двојица су на себи имала панцирне прслуке.

Навијачи су се нашли поново у епицентру сукоба и 2018. године када у двориште породичне куће која је у власништву Александра Гајића на Карабурми, оца навијача "Партизана" Стефана Гајића, који је у жижу јавности доспео 2005. године, када га је Александар Вавић ранио ножем.

У том периоду, полиција је трагала за мушкарцем који је испалио више метака из аутомобила у покрету на Карабурми у "мерцедеса" којим је управљао У. С. (20). Меци намењени њему завршили су у стану у Уралској улици, а млади пар је имао среће и избегао рањавање.

На Карабурми је и 2018. године убијен кум Луке Бојовића Драгослав Милорадовић у самоуслужној ауто-перионици која је била у његовом власништву.

Подсетимо, последњих годину дана на Карабурми у потезу од само сто метара у улици Маријане Грегоран и околини исте 2021. године више младића је рањено, како се сумња у обрачунима због наркотика. Ипак, до данас ни за један случај то није званично саопштено.

Потрага за пуцачима

Београдска полиција и даље трага за нападачима који су у ноћи суботе на недељу тешко ранили Вука Ј. (34) испред зграде у којој живи. Како се сазнаје, тешко рањени мушкарац се налази у Ургентном центру у јединици интензивне неге. Како наводе у УЦ, стабилног је стања и наставља се даље лечење.