Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗБУДЉИВО ОТВАРАЊЕ "БЕОГРАД ЦЕНТАР" У ПРОКОПУ Нови епохални корак ка модернизацији железничког саобраћаја

25.10.2023. 15:33
Пише:
Србија Данас
prokop
прокоп / Извор: Фото: Приватна архива

Где је и шта представља Београд данас? Швајцарски архитекта Ле Корбизије је једном приликом изјавио: “Београд је најружнији град на свету, на најлепшем месту на свету.”. Слажемо се са делом о најлепшем месту на свету, а у оквиру пројекта “Београд данас”, даћемо све од себе да демантујемо први сегмент Ле Корбизијеове тврдње и истакнемо колико је диверзитет, који је обележио богату историју нашег главног града, важан и колико се заправо лепоте крије у шаренилу стилова, епоха и култура, које су струјале градом кроз његову хиљадугодишњу прошлост.

Београд је крунисао своју железничку инфраструктуру импозантним отварањем нове железничке станице "Београд Центар" у Прокопу. Ова изванредна прекретница у развоју железничког саобраћаја обећава да ће унапредити повезаност града и понудити модерну, удобну станицу која одражава растуће потребе путника.

БЕОГРАД ДАНАС: Бисер Београдског Зеленила - Ботаничка башта “Јевремовац”Foto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Бисер Београдског Зеленила - Ботаничка башта “Јевремовац”

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и ПобедникFoto: Privatna arhiva

БЕОГРАД ДАНАС: Поносни чувар Србије и културно-историјско језгро Београда - Калемегдан, Црква Ружица и Победник

БЕОГРАД НА ВОДИ пројекат који је постао симбол модернизације и развоја Србијеbeograd na vodi

БЕОГРАД НА ВОДИ пројекат који је постао симбол модернизације и развоја Србије

У самом срцу града, на граници са Савским амфитеатром, "Београд Центар" у Прокопу се уздиже као нова икона јавног превоза. Са својом савременом архитектуром и функционалним дизајном, ова железничка станица обећава висококвалитетно искуство за све путнике.

Изградња железничке станице Прокоп у Београду је започета 1976. године као део пројекта "Београдски железнички чвор". У августу 2022. године, почела је изградња нове станичне зграде у којој су учествовали држава Србија, Град Београд, Железнице Србије и ресорно министарство. Према плану, станична зграда заузима око 6.200 квадратних метара и има препознатљиву фасаду и валовити кров.

Осим естетске вредности, "Београд Центар" у Прокопу се поноси богатом понудом услуга и погодностима. Путници имају приступ модерним терминалима за чекирање карата, ВИП чекаоницама, ресторанима и продавницама. Такође, нова станица пружаи приступ широкој мрежи јавног превоза, укључујући трамвајске и аутобуске линије које олакшавају кретање по граду.

prokop
прокоп / Извор: Фото: Приватна архива

Овај пројекат је плод дугогодишњих напора и инвестиција у модернизацију железничког саобраћаја у Србији.

Отварање "Београд Центра" у Прокопу представља важан корак ка унапређењу железничке инфраструктуре, што ће директно допринети ефикасности и конкурентности железничког саобраћаја у региону.

Завршетак изградње Прокопа представља значајну модернизацију српске железнице која је била запостављена током деценија. Поред станичне зграде, пистоје и четири објекта од по пет спратова са функционалном одвојеношћу. Око комплекса су урађени паркинг простори, укључујући нову гаражу ка Сењаку. Пројекат подразумева изградњу око 890 паркинг места на отвореном и у вишеетажној гаражи.

prokop
прокоп / Извор: Фото: Приватна архива

Ново поглавље у историји Београдске железничке станице симболички означава амбицију града за даљим развојем и модернизацијом. Очекује се да ће "Београд Центар" у Прокопу постати централно место сусрета, путовања и повезивања људи из различитих делова града и региона.

Уз отварање ове нове станице, Београд демонстрира своју посвећеност унапређењу јавног превоза и стварању одрживе и ефикасне железничке мреже. Ова инвестиција ће не само побољшати мобилност грађана, већ ће и допринети економском развоју града кроз јачање повезаности и олакшавање трговине и туризма.

"Београд Центар" у Прокопу не представља само ново стајалиште у железничком саобраћају, већ и симбол града који гледа у будућност са визијом модернизације и напретка. Отворење ове станице обележава нову еру у развоју јавног превоза у Београду, која ће користити садашњим и будућим генерацијама.

Предрачунска вредност радова на станичној згради у оквиру комплекса Београд Центар износи око 17 милиона евра. Прокоп је постао главна железничка станица у Београду од 1. јула 2018. године.  

Ова импозантна нова станица је прекретница која ће поставити нове стандарде за квалитет, сигурност и ефикасност у железничком саобраћају. "Београд Центар" у Прокопу је светла тачка у будућности путовања у Београду, обећавајући да ће постати епицентар железничке мреже у региону и непроцењив део развоја града.

Пројекат је финансиран из буџета Града Београда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.