Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАДУЖБИНА МИОДРАГА КОСТИЋА ОТКРИЛА ШТА ЋЕ СЕ СВЕ НАЛАЗИТИ У ПАЛАТИ НАУКЕ (ФОТО/ВИДЕО)

11.04.2024. 15:13
Пише:
Промо
Palata nauke
Палата науке / Извор: Иван Коцић

Активности ће бити намењене свим узрастима.

Задужбина Миодрага Костића доноси највећи интерактивни глобус у Европи, планетаријум и изложбену поставку од преко 30 научних експоната који ће бити на располагању свим посетиоцима Палате науке, уз посебне садржаје намењене деци и младима.

Задужбина Миодрага Костића представила је садржаје и активности које ће се одвијати у Палати науке, највећем центру за истраживање и популаризацију науке у региону, који ће према плану своја врата за посетиоце  отворити у децембру ове године. Јавност је крајем прошле године упозната са оствареном сарадњом са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, чији ће професори и студенти у Палати науке располагати са 19 најсавременијих истраживачких центара, док су сада презентовани садржаји намењени популаризацији науке свим генерацијама, са посебним фокусом на децу и младе.

У Палати науке налазиће се стална поставка која ће бројати преко 30 едукативних и интерактивних експоната који ће објашњавати технологију, појаве у свемиру и природи, као и људско биће. Поред тога, један део простора биће резервисан за гостујуће научне изложбе, како би посетиоцима редовно био на располагању нов и атрактиван садржај из различитих научних дисциплина.

Prof dr Goran Pitić
Проф др Горан Питић / Извор: Иван Коцић

- Велики број експоната у Палати науке укључиваће, уз обавезну едукативну компоненту, и елемент забаве и игре, како би се најмлађима на занимљив начин приближиле технолошке иновације и научни феномени. Спремамо и посебно опремљен дечији кутак, у коме су садржаји из области програмирања, роботике, геологије, али и уметности, осмишљени за предшколце. Задужбина ће у свом раду посебну пажњу посветити ученицима основних школа у циљу доприноса квалитету образовања, буђењу радозналости и интересовања за науку -рекао је Немања Ђорђевић, управитељ Задужбине Миодрага Костића, напомињући да је целокупни простор од 5.500м2 замишљен тако да посетиоцима нуди јединствена научна искуства и узбудљиве демонстрације, уз роботе, холограме, примену проширене и виртуелне реалности у изложбеним поставкама.

Nemanja Đorđević
Немања Ђорђевић / Извор: Иван Коцић

У Палати науке налазиће се највећи интерактивни глобус у Европи, пречника 3 метра, на чијој површини ће се приказивати више од 500 различитих пројекција Земље, планета, путања авиона, геолошких феномена и климатских промена, и то у реалном времену захваљујући НАСА бази података. Међу атрактивним садржајима издваја се и планетаријум, сферни биоскоп површине преко 100 м2 са 36 седећих места, у коме ће се, поред пројекција на тему свемира, емитовати и едукативни филмови из различитих научних области. Посетиоцима ће на располагању бити ВР есцапе роом, док ће предах у обиласку експоната моћи да потраже у научном кафеу и књижари, али и ресторану који ће бити отворен на последњем спрату. Задужбина Миодрага Костића такође ће у својој мултифункционалној сали организовати радионице, семинаре и научна предавања.

- Подршка науци и образовању били су мотив председнику и оснивачу МК Гроуп, Миодрагу Костићу, да кроз своју задужбину поклони 25 милиона евра за Палату науке и остави трајну вредност садашњим и будућим генерацијама, верујући да је знање највећа вредност и оно што друштво води напред. Овај простор ће омогућити младим научницима да раде у врхунским условима и померају границе у научним истраживањима, али ће такође отворити своја врата свима, у мисији да приближава научна открића и њихову примену у свакодневном животу - изјавила је Александра Стојановић, чланица Управног одбора Задужбине Миодрага Костића.

Aleksandra Stojanović
Александра Стојановић / Извор: Иван Коцић

Велелепно здање на углу улица Краља Милана и Кнеза Милоша, у коме ће се налазити Палата науке, управо ће ових дана открити своју реновирану фасаду. Рестаурација и конзерваторски радови изведени су у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, како би се очувала архитектонска и уметничка вредност зграде која ове године обележава 100 година од изградње.  

- Задовољство ми је што је Завод за заштиту споменика културе града Београда део пројекта као што је Палата науке. Њено отварање одвешће нас у много даљу будућност, а Задужбина Миодрага Костића представља прави пример како се штити споменик културе и како се приступа очувању објеката изузетне архитектонске лепоте и културне вредности. Ретки су објекти у београдској архитектури са овако богатом фасадном декорацијом - истакла је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Након једног века, згради на адреси Краља Милана 11, која је била дом различитих банака, Задужбина Миодрага Костића удахнуће нови живот у служби науке и друштва, у мисији развоја и размене знања која померају границе.

}