Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ђилас, Пајтић и Јешић хоће да преотму ДС, а кад су били на ОКУПУ нису могли очима да се гледају

09.03.2018. 15:33
Пише:
Србија Данас
ds
дс

Досадашњу сарадњу некадашњих страначких колега обележио велики број међусобних обрачуна и скандала

Драган Ђилас покушаће да искористи постизборно расуло у Демократској странци и да уз помоћ некадашњих високих функционера демократа Бојана Пајтића и Горана Јешића преотме партију коју је предводио од 2012. до 2014. године.

Није јасно, међутим, како ће некадашње страначке колеге функционисати, кад је њихову досадашњу сарадњу у ДС обележио велики број међусобних обрачуна и скандала, а било је и момената, руку на срце, кад нису могли очима да се гледају!

Нетрпељивост Ђиласа и Пајтића почела 2014. године

Драган Ђилас је место председника Демократске странке 2014. године препустио управо Пајтићу. Медији су месецима пре председничких избора у ДС писали о великој нетрпељивости двојице кандидата за позицију првог човека демократа.

Тако је један дневни лист пренео детаље једног од последњих разговора Ђиласа и тадашњег потпредседника странке Пајтића. Проблем је настао кад су новосадске демократе одбиле да усвоје Ђиласов извештај о раду. Ђилас је наводно позвао Пајтића у два сата ујутру и почео да виче на њега:

- Шта је магистре, пардон, докторе Пајтићу, ко су ови твоји лудаци у Новом Саду и да ли ти стојиш иза њих?

Bojan Pajtić
Бојан Пајтић / Извор: Србија Данас

Збуњени Пајтић, који није могао да верује да га шеф зове у глуво доба ноћи, покушао је да умири Ђиласа и да му објасни да је глупо да ноћу воде такве разговоре.

- Слушај, ако до јутра не промените одлуку, сматрај да ћеш летети из странке – наставио је Ђилас.

Пајтић није могао да отрпи и наводно му је одбрусио да је Борис Тадић био у праву кад је говорио да је Ђилас "проклети каријериста који гази преко мртвих".

- Макар ја остао на улици, Ђиласа ћу отерати из Демократске станке јер ми је доста тих његових уличарских фазона – наводно је рекао Пајтић најближим сарадницима.

Пајтић најурио Ђиласа из ДС-а

Сукоб је у корену покушао да спречи тадашњи председник политичког савета Драгољуб Мићуновић, упозоравајући да свађа двојице високих функционера демократа може да доведе до блокаде странке.

Епилог је познат. Пајтић је постао председник на изборима, а Ђилас је најурен из ДС-а.

Пајтић је иначе формално подржао Ђиласа на претходним локалним изборима у Београду. На друштвеним мрежама, међутим, не пропушта прилику да га подсети на неславну прошлост на месту председника Демократске странке. Тако је током преписке са члановима ДС на Твитеру индиректно оптужио свог претходника на челу демократа да је главни кривац за празну касу и вишемилионске дугове странке.

- Проверите ко је 2012. године потписао да се 10 милиона евра усмери једној агенцији па ћете имати одговор. Податак је јаван – одговорио је Пајтић на питање страначких колега зашто је каса празна.

У клинчу због Ђиласа

Тек је спорна евентуална сарадња Пајтића и Јешића који је још на изборима за председника демократа 2014. године на сав глас подржавао Ђиласа.

Јешић је и на изборима за страначког лидера 2016. године опет подржао Пајтићевог противкандидата – Драгана Шутановца. Тада је чак јавно поручио лидеру демократа да је његово време на челу странке истекло и да је време за новог лидера.

Goran Ješić
Горан Јешић / Извор: Фото: Facebook/printscreen/Goran Јесиц

- Пајтићу би више приличила функција потпредседника странке јер није дорастао да и даље буде лидер ДС – изјавио је Јешић за НИН.

Њих двојица су се потом месецима разрачунавали на друштвеним мрежама. Јешић се наљутио што тадашњи председник демократа Пајтић није хтео да га заштити од оптужби за проневеру новца из страначке касе па је на Твитеру затражио одржавање седнице Председништва ДС. Уследио је ироничан одговор Пајтића:

- Јел си изгубио мој број телефона, господине потпредседниче?

Уследила је трагикомична расправа двојице функционера ДС која је показала да ниједном није стало до угледа странке. Јешић је нешто касније, уочи председничких избора, жестоко оптужио свог шефа да води прљаву кампању против страначких конкурената који претендују на фотељу лидера ДС!

Ђилас отерао Јеремића, а Шапић побегао кад га је натерао да обрије бркове

Главни сукоб између Драгана Ђиласа и Вука Јеремића датира из 2010. године кад су били ривали на страначким изборима за потпредседника Демократске странке.

Јеремић је моментално испао из трке, а то је био само почетак трзавица између двојице страначких сабораца. Ђилас је касније искључио Вука Јеремића из ДС и то је била кап која је прелила чашу. Јеремић је тада изјавио да је Ђилас осветољубив и да се људи плаше да му се замере јер ће им се осветити.

Готово истовремено почиње сукоб између Ђиласа и његовог пулена Александра Шапића. Тадашњи лидер демократа наредио је Шапићу да обрије бркове јер изгледа смешно. Шапић је немушто покушао да оправда бријање рекавши да је само хтео да насмеје пратиоце на Твитеру.

То је ипак била иницијална каписла да се Шапић одвоји од Ђиласа, а затим и да напусти ДС.

Пљуштале прозивке на рачун Јанковића и Јеремића

Није познато ни како ће се актуелни Ђиласови коалициони партнери Саша Јанковић и Вук Јеремић снаћи у евентуалном савезу са Пајтићем и Јешићем. Велики број актуелних функционера демократа протеклих месеци често је знао да одапне отровне стреле ка њима двојици.

А предњачио је наравно Горан Јешић. Најпре је после прошлогодишњих председничких избора жестоко на Твитеру испрозивао Јанковића поручивши му да је потребна огромна вештина да се за само 60 дана растури 600.000 освојених гласова грађана!

- Морам признати да је неопходна огромна вештина и таленат да за 60 дана растуриш 600.000 гласова. Стварно сам веровао да је ДЈБ јединствен али... - написао је Јешић на Твитеру, јасно алудирајући на Јанковића.

Нешто касније је поручио Јанковићу да поштује људе који су за њега гласали и уради нешто корисно.

- Може ли неко екс кандидату да отме Твитер и објасни му да је 600.000 људи ипак гласало за њега и да нешто очекују да уради. Марак два пута салто на базену - написао је Јешић на Твитеру.

Потом се окомио и на Вука Јеремића.

- У ком тренутку схватиш да си неуспешан у послу којим се бавиш? Када те измишљени лик отресе на изборима или када схватиш да си слупао пет милиона евра за шест одсто - написао је Јешић на Твитеру недвосмислено алудирајући на изборни резултат Вука Јеремића.

Борба за опстанак

Наредни период је кључан за опстанак ДС на политичкој сцени Србије.

У недељу ће актуелни председник Драган Шутановац поднети оставку и вероватно отићи у политичку пензију. Сасвим је извесно и да ће на седници Главног одбора бити расписани избори на свим страначким нивоима.

Ако се у странку, која преживљава своје најтеже дане, заиста врате Ђилас и други некадашњи функционери, постоји реална опасност да је тотално униште бременом својих старих сукоба и међусобне нетрпељивости.

А посебно треба нагласити да Ђилас и свако од њих носи добар део одговорности што је ДС на недавним локалним изборима у Београду освојила петнаестак хиљада гласова.