Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂИЛАС НЕМА ПОЈМА: Ево како то ради једна од највећих престоница света

24.02.2018. 13:40
Пише:
Србија Данас

Добио простор да изрекламира своју кампању, а он показао елементарно незнање

Још пре две године је најављено да ће Стари савски мост бити замењен новим, и да ће нова саобраћајница преко Саве задржати препознатљиви лук Трамвајског моста, али је овај потез градских челника изазвао негативне реакције код опозиције и послужио као главни адут предизборне кампање Драгана Ђиласа, који сматра да је ово нечувен потез. Његово мишљење дели и председник Општине Нови Београд Александар Шапић.

Гостујући на РТС-у Ђилас је изјавио како никада нигде није видео да неко руши мостове и да би волео да му неко да неки пример за то.

-Зашто не дође неки стручњак на РТС и каже где је ко видео да се негде руше мостови, а да није био рат? То се никад не ради, мостови спајају људе. Ја бих то волео да видим- рекао је Ђилас, показујући елементарно непознавање теме о којој прича, јер истина је потпуно другачија – рушење старих, дотрајалих мостова и њихова замена новима је пракса која се спроводи у много већим европским метрополама.

Примери лондонских мостова најбоље показују потребу за функционалним решавањем актуелних проблема у датом тренутку. Тако су градитељи Лондона посегли за прагматичним решењем да се застарели, неупотребљиви и потенцијално опасни мостови сруше, како би се на њиховим местима саградили лепши и функционалнији мостови.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Прочитајте и:

London
Лондон / Извор: Профимедиа

Три лондонска моста: Блекфријарски мост, Вестминстерски мост и Ламбетски мост представљају одличан пример како су стари, дотрајали и неупотребљиви, а на крају крајева и небезбедни мостови срушени, а потом уместо њих изграђени нови и далеко бољи и функционалнији мостови. 

Мали о изградњи ГОНДОЛЕ у Београду: Циљ нам је да удвостручимо број туриста

Блекфријарски мост (први изграђен 1769, а други 1869. године) - у питању је путни и пешачки саобраћајни мост преко реке Темзе у Лондону и налази се између моста Ватерло и железничког моста Блекфријарског моста, на коме се налази пут А-201.

Железничка станица у Београду ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ (ФОТО)

Blekfrerijski most
Блекфреријски мост / Извор: Профимедиа

То је био трећи мост преко Темзе у тадашњем изграђеном делу Лондона, који је изграђен на месту древног лондонског моста који је стајао неколико стотина година пре њега и Вестминстерског моста. Било је потребно девет година да се изгради, па је за јавност отворен 1769. године.

Између 1833. и 1840. године било је неопходно обављање великих поправки, док на крају није одлучено да се изгради нови мост на истој локацији, што се поклопило са изградњом новог насипа на Темзи и изградњом нове улице Краљице Викторије што је захтевало значајну реконфигурацију тог дела Лондона.

Београд добија НОВИ БУЛЕВАР: До краја године саобраћајница која ће повезивати Бигз и Стари савски мост

London
Лондон / Извор: Профимедиа

Првобитни мост је срушен 1860. године, а одмах потом изграђен нови 1869. године, од много бољег материјала и веће фунционалности.

Вестминстерски мост (први је изграђен 1750, а други 1862. године) - ради се о путном и пешачком мосту преко реке Темзе у Лондону, који повезује Вестминстер на западној страни реке и Ламбет на источној страни. Преко 600 година, најближи мост до Лондонског моста био је у Кингстону.

НОВИ МОСТ на месту старог Савског моста ПОТПУНО МЕЊА ИЗГЛЕД БЕОГРАДА

Vestminsterski most
Вестминстерски мост / Извор: Профимедиа

Вестминстерски мост је грађен између 1739-1750. године упркос многим противљењима и неслагањима око његове изградње. Но, ипак је његовом изградњом решен велики проблем око повезивања двеју обала реке Темзе. Мост је отворен 18. новембра 1750. године и убрзо су грађани схватили изузетну важност његовог постојања. Изградњом моста, боље су повезани северни и јужни делови британске престонице.

Градски урбаниста Фолић открио: Београд добија још ДВА МОСТА и ДВА ТУНЕЛА

Vestminsterski most
Вестминстерски мост / Извор: Профимедиа

До средине 19. века, појавила се потреба за његовом реконструкцијом, а размишљало се и о изградњи новог моста, јер је постојећи постао доста скуп за одржавање. Убрзо је изграђен нов, бољи и јачи мост који је и званично отворен 24. маја 1862. године. Данас је то изузетно важан путни мост преко Темзе у централном Лондону.

Ламбетски мост - (први је саграђен 1862, а други 1932. године) је мост преко реке Темзе у централном Лондону који спаја Ламбет са Вестминстером. Отворен је за друмски саобраћај и пешаке и једна је од најважнијих саобраћајних артерија града.

Београђани одлучују: Нови мост преко Саве спајаће Земун и Лидо

Lambetski most
Ламбетски мост / Извор: Профимедиа

Садашњи мост је отворио краљ Џорџ В 1932. године. Мост је челичне конструкције и има пет лукова. Богато је украшен обелисцима са сваке стране, са каменим шишаркама које опкружују обелиске. Наиме, од римских времена, шишарке су симбол гостољубивости. На овом месту је, међутим, од 1862. стајао висећи мост који није био претерано сигуран и који су користили првенствено пешаци. Недостатак одржавања и корозија су значили да је он морао бити срушен и замењен.

Свечаност у Храму: У четвртак презентација мозаичке декорације и концерт Московског хора (ФОТО)

London
Лондон / Извор: Профимедиа

Савски мост у Београду

Да подсетимо, Савски мост је најмањи мост који служи за путни саобраћај у Београду. Поред путног саобраћаја преко њега прелазе и трамваји.

Мост је дугачак око 430 м док је распон између два главна стуба 157 м. Мост има по једну траку за друмска возила које у исто време користе и трамваји. Мост је саграђен за време окупације током 1942. године, јер је тада једини мост преко реке Саве (мост краља Александра) био срушен.

Градоначелник Београда на примопредаји возила: Нови ''Ластини'' аутобуси и попусти уз ''Senior картицу'' (ФОТО)

Savski most
Савски мост / Извор: Профимедиа

Пројекат изградње Новог савског моста

Са друге стране, Нови савски мост, са по две траке у сваком смеру, бициклистичким и пешачким стазама, прилагођен повећаним потребама Савског амфитеатра, биће круна на том делу Београда на води. Постојећи мост познатији као "Савски мост" биће сачуван и у договору са Београђанима премештен на друго место где ће служити као бициклистичко – пешачки мост.

Novi savski most
Нови савски мост / Извор: Фото: Beograd.rs

Овако је Лондон, једна од најпознатијих и најразвијенијих светских престоница, решила проблем дотрајалих мостова. То је модел који су садашњи градски челници одлучили да пренесу и на наш град, а то не представља исхитрен и ирационалан потез, каквим га представљају опозициони политичари у својим прљавим кампањама.

Заправо, да није у току кампања за београдске изборе, питање је да ли би било коме засметало што се стари мост мења бољим и новим.