Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево како да исправно ГЛАСАТЕ и да се ваш глас ВАЖИ на данашњим изборима

02.04.2017. 10:57
Пише:
Србија Данас
izbori
избори / Извор: Профимедиа/илустрација

На бирачком месту постоје правила која се морају придржавати сви бирачи да би њихов глас био важећи

Бирач на бирачко место долази с важећом личном картом или другим службеним документом с фотографијом и ЈМБГ-ом (пасош, возачка дозвола), којим доказује идентитет. Важно је имати на уму да без неког од важећих личних докумената (пасош, лична карта, возачка дозвола) не сме бити омогућено гласање том лицу, без обзира што је уписано у бирачки списак.

Када уђе на бирачко место, бирач прилази члану бирачког одбора са УВ лампом, који проверава да ли је кажипрст десне руке бирача већ обележен невидљивим мастилом. Пошто се утврди да бирач није гласао, он прилази следећем члану бирачког одбора, саопштава му своје име и презиме, предаје му обавештење о гласању и доказује свој идентитет.

Бирач може да приступи гласању и без обавештења о дану и времену одржавања избора и бирачки одбор не може да бирача услови показивањем тог обавештења, већ мора да приступи проналажењу бирача у изводима из бирачког списка према доступним подацима о бирачу из његовог документа којим доказује идентитет.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

Морате се потписати у бирачком списку

Када се утврди идентитет, бирач прилази члану бирачког одбора који је задужен за руковање изводом из бирачког списка за гласање на парламентарним изборима. Он проналази бирача и заокружује редни број испред имена бирача, а након тога се бирач потписује на одговарајућем месту у изводу из бирачког списка.

Пошто се бирач потпише, члан бирачког одбора му предаје гласачки листић. Уколико бирач из било ког разлога не жели да се потпише неће му бити омогућено да гласа. Потпис је додатна гаранција да је заиста особа са бирачког списка гласала, односно да неко други ко личи на ту особу није злоупотребио његова документа.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

Заокружујете само број испред листе

На гласачком листићу се по правилу заокружује број листе кандидата за кога бирач жели да гласа.

Бирачки одбори имају упутство да признају и гласове када је цео кандидат заокружен, али само ако се недвосмислено може утврдити за кога је онај ко је тако заокружио заиста желео да гласа.

Да бисте избегли овакве ситуације и како не би оставили дилему за кога сте желели да гласате, правилно је заокружити само број испред жељене листе којој дајете глас.

glasanje
гласање / Извор: Профимедиа/илустрација

Нико не сме да зна за кога сте гласали

Бирач затим одлази у простор за гласање и попуњава гласачке листиће иза паравана за гласање и заокружује број испред изборне листе за коју се определио. Пошто попуни гласачки листић, бирач га сам пресавија тако да се не види за кога је гласао. Потом листић убацује у изборну кутију.

Иако је правилима предвиђено да бирач мора да пресавије гласачки листић, у историји српских избора било је политичара који намерно то нису желели да ураде, већ су намерно убацивали непресавијени листић на коме се види ко је заокружен. До сада су на ове неправилности чланови изборне комисије "гледали кроз прсте", али морате имати у виду да имају право да вас у том случају спрече да гласате јер се отворено показивање заокруженог кандидата може сматрати видом притиска на остале гласаче.

izbori
избори / Извор: Профимедиа

Слепи, слабовиди и особе са инвалидитетом могу повести помагача који ће заокружити уместо њих

Бирач који не може сам да попуни гласачки листић (слепа особа, особа са инвалидитетом или неписмена особа) има право да на бирачко место поведе помагача који ће уместо њега попунити гласачки листић онако како му бирач одреди.

Тада се у Записнику о раду бирачког одбора констатује колико је бирача гласало помоћу помагача и под којим редним бројевима су ти бирачи уписани у извод из бирачког списка.

Можете да гласате и од куће ако се разболите на дан избора

Бирач који због болести није у стању да гласа на бирачком месту обавештава бирачки одбор, најкасније до 11 сати на дан гласања, да жели да гласа.

Пошто утврди да је такво лице уписано у најмање један извод из бирачког списка, председник бирачког одбора задужује три члана бирачког одбора у проширеном саставу, који су представници подносилаца три различите изборне листе (повереници бирачког одбора), да спроведу гласање ван бирачког места.

Они потом одлазе на кућну адресу гласача коме утврђују идентитет и дају му гласачки листић. Бирачки одбор је дужан да потом гласача остави насамо са листићем у просторији одређено време како би он могао без притиска да заокружи кандидата кога жели.

Izbori u Srbiji
Избори у Србији / Извор: Профимедиа/илустрација

Смете доћи на гласање и у папучама и шортсу

Не постоји стриктно правило одевања на бирачком месту, али председник бирачког одбора може вас замолити да се удаљите уколико закључи да начином на који сте обучени ометате или унижавате изборни процес.

Од 1990. године у Србији није забележено да некоме није дозвољено да гласа због тога што је био непристојно обучен.

Међутим, иако можете на гласање доћи у папучама и шортсу, то не значи да треба да на тај начин омаловажавате изборни процес.

Строго је забрањено уношење на бирачко место било каквих страначких обележја и у том случају очекујте да ћете брзо бити удаљени.