Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Брнабић се бори да што више младих остане у Србији: "Немамо ништа боље од вас"

31.08.2017. 16:28
Пише:
Танјуг
Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Танјуг

Биће тешко, али има наде

Премијерка Ана Брнабић и министар омладине и спорта Вања Удовичић уручили су данас плакете награђеним ученицима средњих школа за резултате постигнуте на признатим такмичењима у земљи и иностранству у 2016. години и поручили да ће учинити све да створе услове да млади остану у земљи и да ту раде.

Плакете је добило 1.407 најбољих ученика средњих школа, а Брнабић је рекла да је на дан као што је овај може да буде најпоноснија што је председница Владе Србије.

- Када се премијер често се, из дана у дан, свако јутро пробудите и дођете у канцеларију и углавном се бавите неким проблемима, гашењем пожара, решавањем неких текућих питања, али некако када прихватите да радите тај одговоран посао надате се да ћете имати повремено дане какав је овај дана -, рекла је Брнабић.

Забрањено кретање људи у овом делу Србије! Не излазите на улице! Очекује се пуцњава! Издато саопштење

Корак ка нормализацији одоса Београда и Приштине: Завршен састанак Вучића и Тачија

Обраћајући се добитницима плакета, премијерка је подсетила да је у свом експозеу рекла да су два основна приоритета Владе Србије образовање и дигитализација.

- Рекла сам то јер искрено верујем да без вас Србија не може да буде успешна и не може да има дугорочно одржив динамични развој. Мислим да смо пуно закаснили са подршком и вама и са стварањем образовања за 21. век. Све што смо урадили у последњих годину дана урадили смо да би поставили образовање поново у фокус Владе Србије и нашег друштва -, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да има пуно примера да је Србија права земља да остану у њој давајући им позитивне примере, попут Биосенс института у Новом Саду, компаније Нордеус, Севен бриџис, Инфостуда и других. 

- Важно је стално понављати те примере, јер често не знамо и не умемо да ценимо оно што имамо -, рекла је Брнабић и најавила да ће следеће недеље бити отворен студентски креативни старт-ап центар на Електронском факултету у Нишу. 

Ana Brnabić i Uroš Udovičić
Ана Брнабић и Урош Удовичић / Извор: Танјуг

Она је истакла да се влада неће мешати у то што раде, нити ће давати подстицаје за ствари које им нису потребне,нити ће се правити законе који ће сутра да отежавају јер нису довољно добри или нису у складу са савременмим временом.

- Желимо да вас слушамо, да вас чујемо и помогнемо само тамо где ви кажете -.

Брнабић је најавила да се у наредне четири године планира да се издвоји више од 50 милиона евра само у инфраструктуру за предузетништво, старт ап иновације, урпаво за људе као што су добитници плакета да остану овде и искорите сав свој потенцијал.

- Реално, Србија нема ништа боље од вас -, поручила је Брнабић.

Удовичић је рекао да добитници плакета, њихови родитељи и наставници врло добро знају како је тешко постићи овај резултат, колико је труда и одрицања потребно да би се до тог резултата дошло.

- Оно што сте ви данас постигли је само први корак у остваривању ваших снова и циљева и немојте да одустанете од тога. Не одустајете никада, чак и када је тешко и када други не верују довољно увас -, поручио је Удовичић.

Он је истакао да су добитници плакета бренд и најлепша слика Србије која ће мењати не само Србију на боље већ да ће имати и позитивног утицаја на промене у њеном окружењу.

Министар је додао и да је премијерка Брнабић у свом експозеу, а и доласком на доделу плакета и досадашњим радом, показала своју посвећеност ка стварању услова за квалитетнији живот младих у Србији.

Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Танјуг

Један од добитника стипендије Никола Спасић рекао је да је лепо што држава примећује и вреднује оно што су урадили, захваливши се у име награђених Фонду за младе таленте и министру Удовичићу.

Од 2008. године до данас Фонд је наградио и стипендирао близу 22.600 студената и ученика средњих школа и за ту намену је инвестирано више од 5,6 милијарди динара.

Фонд за младе таленте основала је Влада Србије са циљем да младим, вредним и образованим људима омогући што боље услове за школовање и академско и профеисонално усавршавање.

Фонд пружа конкретну финансијску подршку најбољим студентима и ученицима средњих школе за постигнуте академске и школске успехе, а такође кроз реализацију сарадње са компанијама, организацијама и институцијама пружа додатну подршку младима у циљу стицања првих радних искустава.Председница Владе је поновила да је знање свакако најважнија вредност у 21. веку захваливши пристунима на труду и упорности и храбрости да постигну то што су постигли.

Брнабић је честитала добитницима плакета њиховим родљитима и наставницима додајући да ће влада урадити све што може да уради да се створе услови да они у овој земљи остану и раде.