Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ БИО МЕТА: Алексу нико није убио, али су му дали руку да се попне

24.09.2015. 08:00
Пише:
А.Крунић
Jankovići, Drug nije meta
Јанковићи, Друг није мета / Извор: Србија Данас

Случај Алексе Јанковића из Ниша, који се 2011. године убио због вишемесечног насиља које је трпео у школи, растужује, опомиње али и обавезује - на борбу против вршњачког насиља, како се сличан случај више НИКАДА не би догодио.

Емотивац. Хиперактиван. Популаран међу девојчицама. Добар син. Будући пилот. Све је то био Алекса. А онда је постао симбол. Симбол суровости вршњачког насиља. Данас би имао 18 година. Имао би, да је тог 10.маја 2011. године видео неки други излаз.

Aleksa Jankovic
Алекса Јанковиц / Извор: Facebook/AleksaJankovic

ПАКАО АЛЕКСЕ ЈАНКОВИЋА ТРАЈАО ЈЕ 8 МЕСЕЦИ

 Ученик сачекује Алексу испред школе, обара га на земљу и шутира.

 Исти ученик га изводи из свлачионице и брутално пребија у грму испред школе. Шутира га и удара у главу. Све бележе школске камере. Алекса завршава на инфузији у Војној болници.

 “Други ученик” физички напада Алексу и прети му. И млађи ученици из шестог разреда покушавају да га бију “по наговору старијих”. Он се сакрива у аутомобил наставника, они га опкољавају и “љуљају”.

 “Трећи ученик” Алексу хвата за врат, шамара га и пљује.

  “Трећи ученик” са чланом породице улази у одељење и вербално насрће на Алексу, а физички сукоб спречава Алексина разредна. Алекса тражи помоћ психолога и неуропсихијатра у нишком Клиничком центру.

 Неколико ученика прети Алекси на Фејсбуку да ће патролирати крајем и да нико неће моћи да му помогне.

 Група на челу са “првим учеником” брутално пребија Алексу испред ресторана “Ваздушна бања”, где је играо фудбал. Алекса завршава у Војној болници и на Неурохируршкој клиници КЦ Ниш са потресом мозга, подливима, модрицама, гипсом на нози, вртоглавицом и повраћањем. Претили су му да никоме ништа не каже јер њихови родитељи имају везе у полицији и суду.

  “Други ученик” га туче испред школе, а он удара главом у дрво. Поново завршава у Војној болници, са модрицама и огреботинама.

 Поједини ученици јуре Алексу низ улицу, али он успева да побегне. Неки ученици му говоре “П...о цинкарошка”, а неки да је “луд”, “ретард” и “менталан”. Гестикулирају да ће га силовати.

Излаз је за Јанковиће био далеко, месец дана, које Алекса није издржао. Тада су планирали да га испишу из школе, у којој се његова светлост гасила, током осам месеци пребијања, претњи, пакла. На крају се и угасила. Скоком са трећег спрата, пустио је да насилници "победе". Барем у овом животу.

Четири године Јанковићи живе са успоменом на свог Алексу, која боли, и опомиње. „Алексу нико није убио, то је његов лични чин - најгори могући, али су му дали руку да се попне.“, каже Драгана, Алексина мајка.

 

300 МЕТАРА ДО НЕСРЕЋЕ

Нису могли Јанковићи ни да наслуте шта ће Алекса урадити. А сада, након четири године, кажу да га никад не би уписали у ту школу.

- Пресудни фактор за избор школе у нашем случају било је пресељење и близина школе. Да парадокс буде већи о избору школе су одлучивали метри, конкретно 300-400м удаљености од друге школе, а не репутација школе која нам је говорила друго. Нажалост нисмо имали предрасуда, каже Драгана.

 

НЕКИ ДРУГИ АЛЕКСА

Већ на почетку су увидели да је школа била руралног окружења и схватања али то није сметало ни Алекси, па ни њима. Међутим они који су искакали из тог контекста одмах су били обележени, касније и изопштени, као и Алекса.

Кажу да би га, да су знали што сада знају, исписали из школе после прве назнаке насиља.

- Али се бојим и не бих била искрена ако то не кажем, да би се у тој школи вероватно десио неки други Алекса, закључује Драгана.

 

УГАШЕНА СВЕТЛОСТ

Алекса је био светлост која је гашена постепено, суровост вршњака , незаинтересованост и безосећајност оних који су требали да му помогну је на крају и потпуно угасила, ломили су га ломили и на крају сломили.

- Алексина судбина је била да он буде пилот неког авиона, што је јако желео и о чему је маштао, а не ова и оваква, болне су речи Алексине мајке.

- Говоримо деци о свему ономе што је Алекса трпео и доживљавао  са својих тек навршених 14 година, тешко би било и неком старијем да се са тим избори. Остаје порука да за сваки проблем ма какав и колики био постоји решење. Алекса, који је био веома емотивно и осетљиво дете није могао да се избори са вишемесечним притиском и великом неправдом где су његове несташлуке изједначавали са батинама које је добијао, иако је потпуно јасно био жртва вршњака и несавесних појединаца школе.

Aleksa Janković
Алекса Јанковић / Извор: Facebook/AleksaJankovic

 

Болне чињенице

 ОСАМ пута је Алекса претучен!

 "Вођа" насилника према Алекси је завршио школску годину са петицом из владања. Алекса је имао тројку.

 О насиљу су били обавештени школски психолог, разредни старешина, неколико наставника, школски полицајац, полицијска станица Црвени крст.

 Једна од наставница подржавала је насиље према Алекси, уз коментаре "Нека су те тукли, требало је још!"

 

 

Пресуда

 Основна школа “Сретен Младеновић Мика” и њена бивша директорка Сузана Поповић Ицковски осуђене су на казне од 500.000 и 50.000 динара у “случају ученика Алексе Јанковића”.

 Према наводима суда, прекршен је Закон о основама система образовања и васпитања, као и Закон о прекршајима.

 Школа и директорка су криви јер од 20. новембра 2010. до 10. маја 2011. уопште нису или нису благовремено преузели било какве или одговарајуће мере прописане Правилником о протоколу поступања у случају насиља, злостављања и занемаривања.

 

SOS telefon
СОС телефон / Извор: .

 

ПОРУКА: Будимо један тим!

Драгана је од самог почетка подржала и активно се укључила у промовисање акције „Друг није мета“, али је свесна да неком не одговара да се о насиљу у школама превише говори, јер се онда поставља питање „шта је са силним тимовима , јединицама, одборима, инспекцијама...":

"Када би већ требали да кажемо конкретну поруку, она би и родитељима и школама била иста, морају реаговати као једно, као целина, као тим. Уколико реагују као супарнички табори у којима једни због угледа школе , донација, лошег гласа, каријеризма и чега све још, не желе да признају да им се у школи дешава насиље, дешаваће нам се на жалост оно што се и дешава", поручује Драгана.

 

Придружи се акцији! Буди део таласа промена!

vršnjačko nasilje
вршњачко насиље / Извор: ,

Шеруј даље!

#DrugNijeMeta           #StopVršnjačkomNasilju