Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АЛЕКСЕ НЕМА, А ОДГОВОРНИ НАПРЕДУЈУ У КАРИЈЕРИ: Пет питања мајке Алексе Јанковића остала без одговора министра Шарчевића

10.02.2017. 10:36
Mladen Šarčević
Младен Шарчевић / Извор: СД/илустрација

Мајка Алексе Јанковића неће добити одговоре на својих пет питања које је упутила министру просвете Младену Шарчевићу

Драгана Јанковић, мајка дечака Алексе Јанковића који је 2011. године извршио самоубиство због вршњачког насиља неће добити одговоре на својих пет питања упућених министру просвете Младену Шарчевићу поводом именовања Маријане Бачанин за саветницу-сарадницу у Министарству просвете.

Мајка Алексе Јанковића је још 25. јануара ове године поставила пет питања министру Шарчевићу подсећајући да је Маријана Бачанин 2011. била разредни старешина једном од насилника који је малтретирао њеног сина. Портал SrbijaDanas.com је још тада први пут упутио њена питања Младену Шарчевићу путем електронске поште, али смо сутрадан добили одговор из Министарства просвете да је министар спречен да одговори јер је на путу.

Потом смо 27. јануара приликом прославе Савиндана у Основној школи “Душан Дугалић” уживо замолили министра да одговори на пет питања Драгане Јанковић, али нам је тада рекао да вршњачко насиље није тема на Светог Саву, о чему више можете прочитати КЛИКОМ ОВДЕ.

Пет питања мајке Алексе Јанковића министру просвете Младену Шарчевићу

Mejl
Мејл / Извор: Србија Данас

Потом смо од 28. јануара до данас Министарству просвете упутили двоцифрен број електронских писама са молбом да министар Шарчевић одговори на пет питања Драгане Јанковић, али на њих нисмо добили никакав писмени одговор.

Министар се неће више оглашавати по овом питању

На крају смо тек јуче, после више од две недеље констатног упућивања молби за одговоре на питања Драгане Јанковић, успели да ступимо у контакт са Тањом Крстонијевић из Службе за односе са јавношћу Министарства просвете.

- Министар је на та питања одговорио још онда (на Светог Саву - прим. аут) и не видимо разлог да на то било шта додаје у свом одговору - рекла је Тања Крстонијевић.

БРУКА! Министру Шарчевићу на дан Светог Саве вршњачко насиље није тема

Mladen Šarčević
Младен Шарчевић / Извор: Србија Данас

На наше инсистирање да министар ипак није одговорио на сва питања Драгане Јанковић, одговорила је:

- Мислимо да је овде нажалост у питању неспоразум. На пример, једно од питања Драгане Јанковић односи се на то зашто се министар предомислио приликом именовања Маријане Бачанин у оцени њеног рада. Министар се по овом питању уопште није ни могао предомислити јер је она именована на конкурсу на који господин Шарчевић није могао да утиче. На том конкурсу су постојали јасни услови, а она их је легално испунила. У питању је била погрешна интерпретација његове изјаве у једном медију. Маријана Бачанин иначе одавно не ради у школи у којој се десило вршњачко насиље 2011. године и није дошла као кандидат те школе. У судском поступку поводом смрти Алексе Јанковића није била помињана као одговорно лице - закључила је Тања Крстонијевић.

Драгана Јанковић: Лица која нису реаговала на насиље и даље раде у истој школи и напредују

Одговор из Министарства просвете пренели смо Драгани Јанковић. Њен коментар одговора преносимо у целости:

"Пре свега желим да се захвалим на одговору из Министарства просвете јер ово је било какав одговор у последњих 6 година који смо уопште добили из министарства, макар и преко медија, што свакако није добро и сплет је других околности. Зато ми је последња намера, али изнуђена, да полемишем са министром и министарством на овај начин поготово имајући у виду да је господин Шарчевић једини министар просвете који је почетком свог мандата разговарао са нама у његовом кабинету на чему смо се захвалили и дали му пуну подршку у даљем раду, нарочито у делу везаним за борбу против насиља у школама.

Што се тиче конкретно одговора из Министарства просвете, ја нисам могла да знам да је изјава министра погрешно интерпретирана у медијима како се тврди али је била промењена у року од 24 часа.

Свакако да министар не сме да утиче на конкурс где се поменута наставница пријавила, то свакако не би било у реду и по закону, као што није у реду и по закону да ниједан министар просвете до сада није ниједног тренутка и на било који начин реаговао на две одвојене правоснажне судске пресуде према одговорнима у овој школи, утврђеним веома озбиљним и појединачним пропустима у раду поменутих од стране просветне градске инспекције као и заштитника грађана РС који је исте те пропусте окарактерисао тешким и чије су налоге у овој школи једноставно и у више наврата одбили! Да ли министар и министарство немају права и на то да утичу или реагују и ко може!?

АЛЕКСИНА МАЈКА О РАЗРЕДНИ НАСИЛНИКА: Да ли је могуће да она спада међу 200 најбољих педагога у овој земљи?

Dragana Janković
Драгана Јанковић / Извор: Фото: Facebook Драгана-Гага Јанковић

Мало је чудно да неки наставници по Србији губе посао и лиценцу на часну реч и поред ослобађајућих пресуда док ови и даље раде без икаквих проблема !?

Госпођа Тања Крстонијевић из министарства просвете каже : “У судском поступку поводом смрти Алексе Јанковића, Маријана Бачанин није била помињана као одговорно лице”.

Јако сам задовољна овим одговором јер то ипак значи да у тој школи ипак има одговорних лица и да пропусти нису утврђени згради и није осуђена зграда већ жива бића, “помињана одговорна лица” са именима и презименима, али која нису сносила било какве консеквенце због тога, иако се њихова имена децидно помињу у свим поступцима!?

Та лица и даље раде, у истој школи и чак напредују у својим каријерама! Кад је већ све обесмишљено, зашто би онда и Маријана Бачанин сносила било какву меру и консеквенцу јер се не помиње у пресудама судова и инспекцијским надзорима и поступањима као одговорно лице, али се прелази преко тога да се у истим помиње као разредни старешина који је написао извештај “васпитног рада и праћења” ученика Н.Т који више личи на хвалоспев о њему и то за период од јануара до маја 2011. године, када је била на вишемесечном боловању, и за време којег је поменути ученик претио Алекси, психички злостављао и тукао га, наговарао друге да то чине што је утврдила и полиција и касније Виши суд за малолетнике који га је и осудио.

Биће да су министарству у свом одговору на ово питање надлежни из школске управе Ниш, прећутали ове чињенице као и много других ствари. Просто је невероватно да то никог од надлежних није брига или ни по овом питању министарство просвете не може да се меша!?

Да подсетимо, одговорни из Алексине школе су:

  • 2012. правоснажно осуђени на максималне казне (600.000 динара) као једина српска школа у историји правосуђа која је осуђена за пропуштање дужног надзора и прикривање насиља у школи над Алексом. Казна је плаћена из буџета РС.
  • 2011/12. у више инспекцијских контрола тј.надзора просветне градске инспекције у Нишу утврђени су веома озбиљни и појединачни пропусти у раду, наложена смена директорке и покретање дисциплинских поступака. (школски одбор на чијем је челу тада била садашња директорка Јасмина Станковић, одбацује и једноставно не реагује).
  • 2011/12.године Заштитник грађана РС је у својим контролама утврдио тешке пропусте у раду одговорних у овој школи и наложио им покретање дисциплинских поступака и утврђивање појединачне одговорности уз надзор школске управе Ниш. Заштитник грађана у својим редовним годишњим извештајима 2013/14/15 и 2016.године наглашава претходно и од министарства просвете тражи одговорност за непоштовање његових одлука, поставља питање одговорности школске управе из Ниша. (Школски одбор чак у три наврата одбија поступања ове институције).
  • 2012. на Вишем суду за малолетнике у Нишу осуђена тројица од седморице малолетника за насиље над Алексом и то само за дела када су имали 15 година док остали нису процесуирани из истих разлога. Школа им је дала петице из владања, а Алекса је сахрањен са тројком!
  •  2016. на основу пресуде Основног суда у Нишу, Апелациони суд доноси правоснажну пресуду на основу одштетног захтева што са судским трошковима прелази 2.300.000 динара и наглашава и додаје да је поред законске основе и права ова пресуда донета као озбиљна опомена надлежнима јер “одговорна лица у овој школи су морала знати да су њихова поступања супротна закону и прописима и то у дужем временском периоду".