Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСПЕЛА АКЦИЈА ПОРТАЛА СРБИЈА ДАНАС: Након нашег упорног инсистирања СОС линија КОНАЧНО РАДИ!

09.10.2017. 11:11
Пише:
Србија Данас
Drug nije meta
Друг није мета / Извор: Фото: СД/ илустрација

Након што је портал SrbijaDanas.com пуне две године упорно указивао Министарству просвете да СОС телефон против насиља у школама не функционише како би требало, линија је почетком ове школске године коначно почела да испуњава своју основну намену.

Када смо пре две године покренули пројекат "Друг није мета" са циљем превенције вршњачког насиља као једну од опција у решавању проблема, препоручили смо жртвама вршњачког насиља СОС телефон 0800 200 201 који је 2011. године основало Министарство просвете. 

Вођени идејом да информишемо јавност о броју позива и начинима решавања случајева насиља у школама, више пута смо позивали наведени број са циљем да поразговарамо са надлежнима. Међутим, како нам се нико није јављао, утврдили смо озбиљан и велики системски пропуст - СОС линија уопште није функционисала!

Сматрајући да је неприхватљиво да дете које се суочава са вршњачким насиљем, након што напокон скупи храброст да се неком пожали и позове наведени број, дође у ситуацију да му се нико не јавља - више пута смо контактирали Министарство просвете како бисмо утврдили због чега линија не функционише и када ће то бити решено.

Након што смо, покушавајући да добијемо било какав одговор из Министарства просвете, данима звали, слали мејлове, поруке и званичне дописе, одлучили смо да снимамо позиве, како бисмо им показали да овај број заиста не функционише.

Наиме, по успостављању позива укључује се аутомат, који каже да ће се јавити стручно лице Министарства просвете и науке, а онда увек добијете исто обавштење: да су сви оператери заузети, и да пробате касније.

Наша новинарка је тим поводом ступила у контакт са министарством, и на питање зашто се нико не јавља, добила је одговор да то није тачно. Ипак, након што је снимцима доказано да се ипак нико не јавља, одговор из министарства је гласио да се ,,нешто лоше преспојило”!

Sos telefon
Сос телефон / Извор: Србија Данас

Из министарства смо тим поводом добили одговор у коме су тврдили да за ову „техничку грешку“ нису знали, као и да им није било чудно зашто телефон ћути.

- Никоме није било необично. Деси се да цео дан телефон не зазвони, јер од кад постоји СОС линија, у септембру имамо свега десетак позива - тврдили су из Министарства.

Због тога је наш портал упутио јавно писмо тадашњем министру Вербићу, у чијој је надлежности и (не)функционисање ове линије, али одговор нисмо добили.

Наставили смо да тражимо решење и да захтевамо да линија што је пре могуће проради, а наша упорност је довела до тога да је после извесног времена било могуће оставити поруку на СОС линији.

Подстакнути овим успехом, желели смо да проверимо да ли ико реагује на остављане поруке, али на наше разочарење, опет није било никакве реакције.

Након 43 дана, стигао је одговор из министарства где нам је опет речено да је проблем са СОС линијом био техничке природе, те да су ти проблеми били озбиљнији него што се на први поглед чинило. Како су тада навели, успели су да коначно отклоне техничке недостатке, тако да је омогућено да се остави порука коју могу да преслушају, а онда и реагују, тврдећи да ова услуга функционише од 29.10.2015.

Након одређеног времена, поново смо контактирали СОС линију, поновила се ситуација од раније: НИКО СЕ НИЈЕ ЈАВЉАО!

Наставили смо борбу и отворено позивали Министарство просвете, науке и технолошког развоја да оспособи СОС линију, сматрајући да је овакав вид подршке неопходан деци која се суочавају са вршњачким насиљем.

Ништа боља ситуација није била ни 2016. године - идеја оснивања овакве линије као вида помоћи није реализована како треба, јер није задовољавала потребе, није функционисала у одговарајућем обиму. Иако је наша редакција упорно звала ову линију, она је све време прослеђивана даље на оператере, који се често у наставку телефонског разговора нису ни добијали.

Свакако, боља ситуација није ни била могућа  узевши у обзир да је бивши министар када смо на једној конференцији за медије покренули тему нефункционисања СОС линије, реаговао тако да би се рекло да није ни био обавештен да у саставу његовог министарства постоји и СОС линија за помоћ жртвама вршњачког насиља. 

СОС линија коначно прорадила

Овог октобра, две године касније, након безброј позива, постављаних питања и инсистирања нашег портала, СОС линија је коначно прорадила. Ово није само наша победа – ово је победа сваког детета и родитеља у Србији, али и самог Министарства просвете, као највише инстанце када је реч  о образовању и васпитању деце.

Како бисмо били сигурни да СОС линија испуњава своју намену и заиста помаже породицама које се суочавају са вршњачким насиљем, наставићемо да проверавамо да ли функционише, а уколико буде пропуста, о томе ћемо извештавати и самим тим наставити борбу за безбедније и срећније детињство.

Подсећамо, портал SrbijaDanas.com покренуо је пре две године пројекат "Друг није мета" који се бави превенцијом и сузбијањем вршњачког насиља. Придружите нам се у борби за безбедну и срећну децу!