Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Србија Данас будно мотри на рад СОС линије за вршњачко насиље: Проверавали смо да ли ради и ево шта смо открили

01.12.2017. 15:45
Пише:
Србија Данас
SOS telefon
СОС телефон / Извор: СД/илустрација

Портал SrbijaDanas.com у оквиру пројекта "Друг није мета" третира свако вршњачко насиље као недозвољено понашање против кога се треба борити на друштвено одговоран начин на највишем могућем нивоу

Ових дана у Србији сви смо сведоци алармантних призора који се дешавају по основним и средњим школама када је у питању вршњачко насиље је стога неопходно је поставити питање: Какву помоћ могу да затраже жртве у овим ситуацијама од стране Министарства просвете? Свакако да не треба заборавити како је СОС линија Министарства просвете, науке и технолошког развоја за вршњачко насиље један од веома битних начина пружања подршке у оваквим ситуацијама, јер би управо остављањем поруке на овај телефон, деца могла на најбржи могућ начин добити упутство шта даље да раде уколико се нађу у улози жртве.

Devojčica plače
Девојчица плаче / Извор: Профимедиа/илустрација

Између осталог, ова СОС линија је неопходна из разлога што ученици у данашње време имају мало поверења у своје наставнике и не би им се поверили уколико би се нашли у проблему. Неопходан им је овај вид  одговора као сигурна подршка из сенке која је увек ту да посаветује, помогне или реши деликатну ситуацију у којој се ученик налази.

САЧУВАЈТЕ ДЕЦУ: Ево шта је најчешћи УЗРОК вршњачког насиља!

Ипак, сведоци смо да ова СОС линија није била у функцији и да месецима није било могуће оставити поруку. Након што су portal SrbijaDanas.com и "Друг није мета" константно указивали Министарству просвете да СОС телефон против насиља у школама не функционише како би требало, линија је почетком ове школске године коначно почела да испуњава своју основну намену. Инсистирање нашег портала да контролише СОС линију и тиме омогући деци нешто безбрижније детињство трајало је пуне две године (током 2015. и 2016. године), а онда је овог октобра, након безброј позива, постављених питања и инсистирања линија коначно прорадила. Али, у наставку функционисања ове линије опет није било све најсјајније.

sos linija
сос линија / Извор: Србија Данас

Пошто сматрамо да је овај проблем итекако озбиљан, наш портал је испред себе поставио један веома озбиљан и одговоран задатак - а то је да прати, помогне или спречи сваки вид вршњачког насиља, али и да исконтролише оне које у тим ситуацијама обећава помоћ - што је између осталог било и постојање СОС линије.

Стога смо, у тренутку када је Србија сазнала да се тежак инцидент десио у аранђеловачкој школи, где су другови из одељења претукли другарицу, решили да проверимо да ли СОС линија ради. Наши новинари, 8. новембра позвали су СОС телефон у нади да ће моћи да оставе поруку, али се са друге стране чуло: "Жао нам је, ваш позив не може бити остварен".

Biljana Lajović
Биљана Лајовић / Извор: Фото: mc.rs

Координаторка Јединице за превенцију насиља при Министарству просвете Биљане Лајовић на питање зашто 8. новембра није могла да се остави порука оператеру на СОС линији каже да у том периоду заиста није било регистрованих позива, те да је "могуће да је реч о техничким проблемима" и да тада нису имали информацију да линија не функционише.

Наши новинари о функционисању СОС линије поставили су и питање министру просвете Младену Шарчевићу и том приликом обиласка Основне школе "Младост". Упитали смо га шта се дешава са СОС линијом и када ће она коначно прорадити без проблема. Међутим, Шарчевић није могао да да конкретан одговор, али је нагласио да се на томе ради:

- Ја сам општи тим који се бави превенцијом насиља затекао као једну неформалну групу, дакле она није била ни стиматизована. Колегиницу Биљану Лајовић, која је пре мог доласка отишла у пензију, а коју познајем преко 30 година, сам натерао да остане. Дакле, раније су то биле неке донације УНИЦЕФ-а, међутим ми смо успели да у реконструкцији Владе, доласком Ане Брнабић, бар осмислимо места која ће бити бар привремено покривена, а сада од новог буџета 2018. године и стабилна - рекао је министар и додао да то није само случај са СОС-ом, већ је то случај и са дигиталним сектором.

Mladen Šarčević
Младен Шарчевић / Извор: Србија Данас

- Наслеђеност систематизације је нешто што ја нисам могао да променим великом брзином, тако да када су ту нека ад хок решења имате такав резултат. Ми смо сад стабилизовали тај тим и сада имамо целу једну екипу. Нама је циљ да још сто сарадника-саветника упишемо, као што смо за евалуацију школа прошле године успели 200 људи да окупимо, са евентуално скромним средствима, али ипак где ће школски психолози бити задовољни и признањем за свој рад и неким хонораром. Ми дизајнирамо комплетно нову шему од управа које су лоше, од инспекција... Знате, кад дођете у систем који је деценијама труо, отприлике ни не знате шта да почнете прво, још кад немате паре онда је то све занимљивије, али мислим да стајемо на ноге, системски закони су донешени, крећемо у свим правцима. Тако смо ми и подигли причу о насиљу, да се не прикрива и то је нешто што сте видели да ће седам министарстава радити. Дакле све ово, није само од себе лоше, него то тако траје. Ја заиста покушавам да сваку ствар поставим на ноге и утемељим, да не буде импровизације - објаснио је Шарчевић.

Портал SrbijaDanas.com будно мотри на рад СОС линије!

Свакако, новинари нашег портала наставили су да прате функционисање ове линије, која је у међувремену прорадила. Саветници у року од 24 часа зову на број који је пријавио насиље, бар за сада. 

Улога наше медијске куће схвата насиље међу децом као нешто недопустиво и непримерено у друштву, па зато одговорно, уз велику сарадњу стручних лица, педагога, психолога контролишемо проблематичне ситуације, саветујемо и спречавамо да се смање овакви инциденти. Посвећеност овом проблему са аспекта највеће друштвене и моралне одговорности желимо да будуће генерације имају безбедно и срећно детињство које даље осигурава светлију будућност.

Наш портал у оквиру пројекта "Друг није мета" ће и даље константно бити елемент притиска који ће на дневном нивоу проверавати и пратити функционисање СОС линије, јер деца која су жртве насиља не смеју да чекају, ћуте нити да трпе! Сваки пропуст од стране оних који су обећали помоћ и сигурност може значити и губитак дечијег живота. А то никако не смемо дозволити!

Подсећамо, портал SrbijaDanas.com покренуо је пре две године пројекат "Друг није мета" који се бави превенцијом и сузбијањем вршњачког насиља. Придружите нам се у борби за безбедну и срећну децу!