Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА СВАКО НАСИЉЕ СЕ МОРА РЕАГОВАТИ! Завршена трећа конференција о вршњачком насиљу у Дому омладине (ФОТО/ВИДЕО)

28.05.2019. 10:53
Пише:
СрбијаДанас
slika
слика / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У Дому омладине одржана је конференција о вршњачком насиљу.

Трећу конференцију о вршњачком насиљу организовало је удружење "Друг није мета", а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и UNIQA осигурања. Главни пријатељ конференције била је компанија "Хонор". 

Након успеха који је постигнут  2017. и 2018. године када су одржане прве две конференције о вршњачком насиљу, а на којима је присуствовало око 1000 ученика основних и средњих школа, Удружење "Друг није мета" и ове године организује конференцију која ће окупити професоре, педагоге, психологе, ученике, као и целокупну стручну јавност која се бави превенцијом вршњачког насиља.

Конференција је започела у 10 часова, регистрацијом учесника, а свечано ју је отворио заменик градоначелника Горан Весић. 

Горан Весић је овом приликом истакао како се против сваког насиља треба одлучно борити. Посебно је истакао вршњачко насиље и напоменуо како се оно мора искорењивати, и да ће данашња конференција бити успешна ако са ње изађемо са сазнањем да свако насиље треба пријавити, да то није срамота, и да је друштвено одговорно пријавити насилника, јер је то помоћ и за нас и за њега. 

Drug nije meta
Друг није мета / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пре самог почетка панела, учесници конференције су обавештени о специјалном изненађењу које је за њих приређено, односно о наградној игри у којој ће неко за свог друга освојити мобилни телефон.

Учесници првог панела на конференцији биле су Љубица Богетић, психолог и аутор програма превенција вршњачког насиља; др Жељка Кошутић из Института за ментално здравље, и Соња Марић директорка сектора за маркетинг и корпоративне комуникације UNIQA.  

Drug nije meta
Друг није мета / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Учеснице првог панела конференције истакле су како је најбитније пријавити свако насиље, без обзира на том у ком се облику оно јавља. 

Истакнуто је како према подацима спроведене анкете родитељи врло често нису свесни како су и зашто деца осигурана школским осигурањем. Соња Марић, директорка сектора за маркетинг и корпоративне комуникације UNIQA објаснила је шта обухвата школско осигурање за млађу и старију децу. 

Жељка Кошутић говорила је о идеалном облику прве реакције детета када до насиља дође, као и симптомима по којима се може препознати да је дете жртва вршњачког насиља. 

Жељка је истакла да је у таквој ситуацији најбитније пријавити насиље, како би оно стало. Дете треба да се обрати или родитељима, или наставнику/учитељу или пак психолошкој служби у школи. 

Учеснице панела осврнуле су се на то и да је велики проблем да се пријави насиље, јер се такво дете често окарактерише као "тужибаба", "издајица" и слично. 

Битно је и да школе обрате пажњу на више детаља када договарају осигурање ученика са одређеном осигуравајућом кућом.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ана Мирковић, психолог и директорка Института за дигиталне комуникације одржала је предавање на следеће теме: Шта је дигитално насиље и зашто је ова врста насиља специфична? Да ли је и колико вршњачко насиље у свету у порасту?

Са присутнима у Дому омладине Ана Мирковић је на врло занимљив и интерактиван начин разговарала о дигиталној комуникацији и теми коришћења друштвених мрежа. Посебно је истакла колико је велика моћ свега што објавимо на друштвеним мрежама. 

Ана је указала на минималну конверзацију међу младима, и све популарније скраћивање исказа у писаној комуникацији, које је пропраћено потпуним урушавањем граматике и правописа, а често се своди и на употребу лајкова или емотикона уместо исказа. Говорила је и о све присутнијој "мобил фобији", односно страху од губитка мобилног телефона који је све присутнији код млађих генерација.

Ana Mirković
Ана Мирковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ана је присутнима указала и на то шта би требало да представља паметно коришћење мобилних телефона, али и истакла колико су честе несреће које се дешавају док, на пример, покушавамо да направимо добар селфи. 

У ову занимљиву интерактивну дискусију укључило се и више ученика из публике, који су постављали питањи и са својим вршњацима и свим присутнима делили своја искуства на ове теме. 

Дискусија је настављена причом и дигиталном насиљу, свим његовим облицима и крајњем негативном исходу до којег може доћи након дуже изложености дигиталном насиљу, али и најтежим забележеним случајевима, који су се завршили самоубиством жртве која је трпела неки од облика дигиталног насиља. 

Након овога на бину је са своја два ученика изашла наставница Драгана Можек. 

učenici
ученици / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ова наставница Десете београдске гимназије, која је пре пар месеци покренула јединствену акцију сакупљања новца како би сви ученици једног одељења отишли на матурантску екскурзију, подсетила је присутне због чега се одлучила на покретање такве акције.

Ученици Драгане Можек рекли су да њихово одељење није ништа другачије од осталих, већ да су они само сложно одељење, и да сматрају да је то што су урадили за другове из одељења нешто што је нормално и што сви треба да раде.

Baka Prase
Бака Прасе / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На завршетку конференције са окупљенима су се дружили и познати бологери и инфлуенсери Бака Прасе и Ва Вана. 

Двоје младих инфлуенсера поделили су са присутнима своја искуства на тему пријатељства, начину комуникације међу младима, а путем дигиталних технологија, али и о порасту дигиталног насиља међу вршњацима. 

Baka Prase
Бака Прасе / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 Ево атмосфере са конференције:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

На крају конференције о вршњачком насиљу срећном добитнику додељен је телефон који је обезбедила компанија "Хонор".