Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Доживите природу, историју и културу Србије - Посетите седам тврђава на Дунаву

08.05.2023. 10:48
Пише:
Србија Данас
Tvrđave na Dunavu
Тврђаве на Дунаву / Извор: Фото: Предраг Вучковић / Shutterstock

Пролеће је право време за одмор на Дунаву, уз упознавање историје Србије обиласком тврђава које су на њему изграђене.

Река Дунав је сама по себи фасцинантна, али оно што је додатно чини још лепшом су утврђења која стоје вековима као сведоци прошлости. Дужина тока ове реке је друга по величини у Европи, а краси је више од 120 тврђава, од којих се у Србији налази седам које су своју судбину везале за Дунав, природну границу међу народима и цивилизацијама.

Место подизања ових тврђава пажљиво је бирано, а представљају симбол моћи, благостања и напретка. 

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије представићемо вам сваку од седам тврђава, а за неке од њих сте сигурно већ чули, обзиром да представљају туристичке атракције градова у којима се налазе. 

Београдска тврђава

Kalemegdan
Калемегдан / Извор: Shutterstock

Главни град Србије се развио на, сада већ добро познатој, Београдској тврђави која се са парком Калемегдан простире на преко 60 хектара. Више пута је рушена и обнављана, што је и оставило трага на њеној архитектури. 

Осим што је најпосећенија туристичка локација са културно историјским споменицима од непроцењивог националног значаја, ова тврђава је омиљено место за одмор и рекреацију многих Београђана.

Петроварадинска тврђава

Симбол Новог Сада, Петроварадинска тврђава налази се на десној обали Дунава и представља једну од најочуванијих тврђава у Европи. Налази се у самом срцу града и са ње се пружа прелеп поглед на све лепоте Новог Сада. Богата је музејима, знаменитостима и одличним ресторанима.

Petrovaradinska tvrđava
Петроварадинска тврђава / Извор: Фото: Аца Милутиновић

Поред Подземних војних галерија као највеће туристичке атракције, вероватно најпрепознатљивије обележје Петроварадинске тврђаве је њена кула са сатом. Специфичност сатног механизма старог више од 300 година је у томе што његова мала казаљка показује минуте док велика казаљка показује сате, па и у ретким моментима када не ради он четири пута дневно показује тачно време. 

На овој тврђави се одржава најпознатији музички фестивал у Србији, који привлачи туристе из целог света, те је за време трајања фестивала 2022. године Петроварадинску тврђаву посетило више од 200.000 људи. 

Тврђава Бач

Bač
Бач / Извор: Фото: Бранко Јовановић

Иако није директно позиционирана на Дунаву сматра се дунавским утврђењем јер се налази у непосредној близини реке. Ова тврђава представља један од најуверљивијих сведока богате историјске прошлости општине Бач, и несумљиво је изузетно вредан споменик средњевековне културе. Налази се код града Бача по коме је цела плодна равница између Дунава и Тисе добила име Бачка. Подигнута је на некадашњем острву и са свих страна је била окружена водом, а у тврђаву се улазило преко покретног моста. 

Више пута је рушена и паљена, али је 1948. године добила статус споменика културе, чиме је заустављено њено даље пропадање и разношење материјала и отворен пут ка организованој бризи за њено очување.

Смедеревска тврђава

Smederevska tvrđava
Смедеревска тврђава / Извор: Фото: Авантуре Духа1

Ову тврђаву је као управно, војно, привредно, културно и црквено седиште српске Деспотовине, након губитка Београда, подигао Деспот Ђурађ Бранковић. Својим положајем на ушћу реке Језаве у Дунав заузима површину од приближно 11 хектара, има облик неправилног троугла и састоји се из два дела - Великог града и Малог града. 

Смедеревску тврђаву можете посетити за време бројних манифестација које се на њој одвијају. Краси је чак 25 кула са којих се простире прелеп поглед на Дунав. 

Рамска тврђава 

Ramska tvrđava
Рамска тврђава / Извор: Shutterstock

На десној обали Дунава, на стрмој каменој литици, налазе се зидине средњевековног града Рама. Ту се данас налази мало село, некада познато као варош, које је име добило по истоименој тврђави око које се формирало и насеље.

Историјски извори говоре да је Рамска тврђава саграђена по налогу султана Бајазита II – деде Сулејмана Величанственог. Из овог периода потиче легенда, по којој је султан Бајазит ИИ, обилазећи своје војнике, застао да се одмори на брежуљку са кога се пружао леп поглед на Дунав. Када се пробудио осећао се као препорођен те је наредио да се на том месту сагради тврђава.

Заласке Сунца на овом месту „Национална географија“ прогласила је за једне од најлепших у Европи и то засигурно треба доживети. 

Голубачка тврђава

Golubac
Голубац / Извор: Фото: Предраг Вучковић

Тврђава припада Националном парку Ђердап и смештена је на високим литицима десне обале Дунава, на самом улазу у Ђердапску клисуру.

Ову чаробну тврђаву чине 9 кула, а препознатљива је по донжон кули, коју је Феникс Каниц назвао „Шешир кула“ због њеног облика. Грађена је као последња одступница и последња одбрана, а поглед са ње на Дунав и Ђердап је јединствен доживљај.

Тврђава Фетислам 

Даљим проласком кроз Ђердапску клисуру, Дунав нас води до града Кладова и Фетислам тврђаве, која се такође налази на самој обали реке. Изградња овог дунавског здања је дело султана Сулејмана Величанственог. 

Fetislam
Фетислам / Извор: Фото: Драган Боснић

Поред занимљиве архитектуре, Фетислам тврђава је идеално место за уживање. Временом је створен парк унутар зидина, који посетиоцима, а и мештанима Кладова служи за одмор и рекреацију. Поглед на Дунав и Турн Северин, румунски град са друге стране Дунава, употпуњавању доживљај и чине ово утврђење местом које треба видети.

Тврђава Фетислам има много тога да понуди свакоме ко се нађе у Кладову, јер представља средиште културно-уметничких догађаја читаве општине, али и шире.

Сада вам остаје само да што пре кренете у авантуру Дунавом и доживите све оно што природа, историја и култура Србије има да пружи! 

Свака од тврђава је културно-историјска целина од изузетног значаја за Републику Србију.