Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАПОКОН ОТКРИВЕНО ОТКУД ЦРНИ ПАНТЕР У СРБИЈИ? Упозорење из ЗОО ВРТА: "Не глумите хероје, позовите полицију"

01.12.2022. 09:59
Пише:
Србија Данас/Татјана Васиљевић
Crni panter
Црни пантер / Извор: Shutterstock

За фамозним црним пантером трага се од 12. новембра када је дивља звер снимљена код Бање Јунаковић.

Алохтона зверка већ скоро месец дана гостује у нашој земљи, не да се ухватити још од тренутка када је први пут виђена у околини Апатина.

Биолог "Врта добре наде" Кристијан Овари, у разговору за портал Србија Данас, објашњава на који начин црни пантер преживљава у оваквим условима, чиме се храни, али и како треба поступати уколико се са овом животињом нађете очи у очи.

БИЛА ЈЕ ЗДРАВА БЕБА, САМО ЈЕ ОДЈЕДНОМ ПОЧЕЛА ДА СЕ "ГАСИ": Мала Нађа (8) болује од аутизма и треба јој ПОМОЋ СВИХ НАС

БИЛА ЈЕ ЗДРАВА БЕБА, САМО ЈЕ ОДЈЕДНОМ ПОЧЕЛА ДА СЕ "ГАСИ": Мала Нађа (8) болује од аутизма и треба јој ПОМОЋ СВИХ НАС

"НАСИЛНИК МОЖЕ БИТИ ИСКЉУЧЕН ИЗ ШКОЛЕ" Огласио се директор нишке Гимназије 9. мај: Дете је добро, то је најважније

"НАСИЛНИК МОЖЕ БИТИ ИСКЉУЧЕН ИЗ ШКОЛЕ" Огласио се директор нишке Гимназије 9. мај: Дете је добро, то је најважније

НОВЕ ЖРТВЕ ЦРНОГ ПАНТЕРА ПРОНАЂЕНЕ ЗАКЛАНЕ! Након раскомаданог пса, појавили се докази о дивљој звери?! (ВИДЕО)

НОВЕ ЖРТВЕ ЦРНОГ ПАНТЕРА ПРОНАЂЕНЕ ЗАКЛАНЕ! Након раскомаданог пса, појавили се докази о дивљој звери?! (ВИДЕО)

С обзиром на то да није поуздано одакле је дошао и чији је, не може се са јасноћом говорити о подврсти ове дивље мачке. Ипак, читаву ситуацију треба посматрати са великом дозом опреза. 

Овари тврди да зоолошки вртови не мањкају такве животиње на инвентару, прецизније, бег црног пантера није регистрован ни на подручју Србије, ни Хрватске, а ни Мађарске, те у наше крајеве, могао је доћи само као последица илегалне трговине или шверца.

Crni panter
Црни пантер / Извор: Shutterstock

- Свака подврста има неки предео који настањује, неки леопарди јако добро подносе хладну климу, па на пример, за њих, наши климатски услови не представљају велики проблем. Оно што је занимљиво јесте да је црна боја углавном типична за оне подврсте које настањују тропска подручја, зато што се они лакше сналазе у шумама, то им у суштини даје неку камуфлажну предност - објашњава Кристијан Овари.

Ипак, за сада, не може се са прецизношћу говорити шта се дешава са мачком коју су људи виђали код нас. Будући да смо не тако давно имали ситуације да се сусретнемо са лавом у Суботици, па и дивљом свињом у центру Београда, Овари наводи да разноразне дивље животиње на овај или онај начин, улазе у наше животе, и не треба искључити ни ову могућност, иако није сто посто идентификовано да је у питању леопард.

Међутим, уколико је реч о леопарду, Овари каже да је он у својој природи тајновита животиња, завлачи се, сакрива се, лови ноћу, изузетно је опрезан, па у том контексту њега је тешко детектовати. 

Crni panter
Црни пантер / Извор: Shutterstock

НЕ ТРЕБА ПРАВИТИ ХЕРОЈА ОД СЕБЕ

- Ја не сумњам у стручне екипе на терену које даноноћно трагају за њим, али у питању је јако велики простор на ком може бити. Ипак, највише је до грађана, ако га сретну, не треба нико од себе да прави хероја, јер ако је провоцирамо, то свакако може да буде јако опасна животиња. Најбоље је позвати полицију, а они ће правовремено одреаговати онако како треба, поготово ако се покаже да је опасност објективна по нечији живот, објашњава Овари, па упозорава:

- Ако се грађани сретну са црним пантером, никако му не треба окретати леђа, јер он увек напада с леђа. Докле год га држите испред себе, он ће се двоумити да ли да вас нападне или не. Смирено и полако напустити простор тако што је животиња увек испред вас.

- У суштини, најбитнија је наша мимика тела, тај невербални говор, јер ако ми кренемо да бежимо, можемо лако изазвати животињу, поготово ако узмемо у обзир то да је она нас видела да долазимо још пре него што смо стигли тамо, а није реаговала, самим тим, неће реаговати ни ако види да се ми повлачимо. Морамо је држати испред себе да не бисмо упали у већу невољу. 

Crni panter
Црни пантер / Извор: Профимедиа

ХРАНИ СЕ ОНИМ ШТО СА СИГУРНОШЋУ МОЖЕ ДА САВЛАДА

- Он је грабљивац, храни се другим животињама, зечевима, фазанима, ситнијим животињама које може да улови, међутим, овако у урбаним условима, неће да зазире од тога да улови и пса и мачку, било шта од домаћих животиња што је ситније, значи све оно што са сигурношћу може да савлада. 

Оно што је јако важно нагласити, јесте да не треба губити из видокруга да је у питању једна угрожена животињска врста, а њих је у природи јако мало. Свака јединка је изузетно вредна и значајна, како са генетичког, тако и са еколошког аспекта, а биолог Кристијан Овари, скреће пажњу и на друге ситуације од којих стрепимо:

- Ако размислимо реално,  у модерним урбаним градовима, у том мраку, данас нема класичних медведа, вукова, пантера и других звери, ту постоје други предатори који и те како могу да буду опасност, они којих би се требало много више пазити, него једног залуталог црног пантера. 

Подсетимо, прича о овој дивљој звери на нашим просторима, започета је 8. новембра када се наводи да шетка од града до града, где је први пут виђена у атару села Сонте, код Апатина. Иако је прошло скоро месец дана, пажњу грађана и даље држи, и поред тога што ништа налик овој животињи није уочено са јасноћом. Покрајинска инспекција за заштиту животне средине истражила је и околину Бање Јунаковић, с обзиром на то да је пантер, након села Сонте, виђен и у овој области. Поново у центар пажње, према наводима мештанина овог места, црни пантер долази с причом о његовој појави у Фекетићу. А као наредне локације, наводе се и Врбас и Србобран. Ипак, не зна се докле неуморни пантер може стићи, с обзиром на то да ова животиња грациозне, али агресивне природе, само током ноћи може да пређе и до 30 километара.