Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КЉУЧНИ ДАНИ ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ! Више од 550.000 људи примило вакцину, нови "ударац" задаће РЕВАКЦИНАЦИЈА

08.02.2021. 07:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcinacija, Sajam
вакцинација, Сајам / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Да бисмо остали успешни у имунизацији становништва и сада када почиње масовна ревакцинација биће отворени нови пунктови.

Наставак масовне вакцинација у Србији почиње, а како би се уз велики број људи који примају другу дозу наставило масовно цепљење грађана првом дозом биће отворени и нови пунктови на досашањим локацијама, али и "Белекспоцентар" на Новом Београду.

ОГЛАСИО СЕ ТИОДОРОВИЋ УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Епидемиолог открио да ли ће бити попуштања ковид мера!

ОГЛАСИО СЕ ТИОДОРОВИЋ УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Епидемиолог открио да ли ће бити попуштања ковид мера!

НЕМА МАСОВНЕ РЕВАКЦИНАЦИЈЕ У ФЕБРУАРУ: Погледајте у чему грешимо и да ли то утиче на нашу борбу против короне

НЕМА МАСОВНЕ РЕВАКЦИНАЦИЈЕ У ФЕБРУАРУ: Погледајте у чему грешимо и да ли то утиче на нашу борбу против короне

ДИВНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Стиже нам још 50.000 доза "Спутњик В" вакцине

ДИВНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Стиже нам још 50.000 доза "Спутњик В" вакцине

До сада је вакцинисано више од 550.000 грађана у Србији, а прави ефекат успешне масовне вакцинације осетиће се почетком марта пошто ће наредних недеља више од пола милиона људи примити другу дозу цепива против Covida 19 што значи да бисмо тада имали велики број грађана са готово потпуним имунитетом на корону.

Србија друга у Европи по стопи вакцинације

Иначе, према броју вакцинисаних на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије. На табели после Србије следе Малта, Данска, Исланд, Словенија, Литванија, Ирска, Пољска, Румунија и Швајцарска.

Када је реч о региону, Србија је прва по броју вакцинација на милион становника, а следе Словенија, Румунија, Мађарска, Хрватска и Бугарска. Према укупном броју вакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније.

Да бисмо остали успешни у имунизацији становништва и сада када почиње масовна ревакцинација биће отворени нови пунктови. То је, уосталом, најавио и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије Михаило Јовановић.

- Ми ћемо, осим пунктова који ће се радити давање друге дозе, обезбедити пунктове и за прву вакцинацију грађана који по критеријумима долазе на ред за имунизацију - рекао је Јовановић.

На другу дозу на исте пунктове као приликом прве вакцине

Како је нагласио, надлежни ће се трудити да грађани на другу дозу иду на исте пунктове где су вакцинисани, а да ће за оне који први пут треба да се вакцинишу бити организовани посебни пунктови.

- Два дана пре заказане друге дозе грађани ће добити подсетник путем СМС поруке и мејла да треба да дођу - рекао је Јовановић.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије поновио је да су за све вакцинисане грађане остављене дозе за други "круг" тако да нема места за забринутост.

koronavirus, vakcinacija
коронавирус, вакцинација / Извор: Профимедиа

Поред тога, треба знати да су код свих вакцина прва и друга доза исте осим код руског "Спутњика В".

- Једино су Руси направили вакцину с два вектора те се различит аденовирус даје у првој и другој дози вакцине. Значајно је када се прима вакцина да се погледа на бочици која је за прву, а која за другу дозу - истиче проф. др Нада Куљић Капулица.

Ипак, она напомиње да грађани не треба да брину и размишљају шта значи прва, а шта друга доза руске вакцине, јер о томе воде рачуна они који су задужени да нас вакцинишу.

Највећи размак између две дозе вакцине захтева "Спутњик В"

Такође, и неопходни временски размак између прве и друге дозе разликује се од вакцине до вакцине.

За "Фајзерово" цепиво период између две дозе је три недеље, мада су произвођачи званично саопштили да се може дати 19 до 42 дана након прве. Друга доза кинеске вакцине може се дати већ две недеље након прве, али је код нас размак три недеље. Коначно, најдужи временски размак између две дозе захтева руска вакцина "Спутњик В" - 21 до 28 дана.

Добра вест је и да је у потпуности завршено опремање новог пункта за вакцинацију на Новом Београду - у "Белекспоцентру".

Заменик градоначелника је прошле недеље истакао да је тај објекат у потпуности спреман за вакцинацију и да само од Министарства здравља зависи када ће бити отворен за цепљење грађана.

Подсећања ради, до сада се за вакцинацију пријавило скоро 900.000 грађана путем портала еУправа или кол центра на број 0800 222 334.

Вучић: Средином недеље стиже још вакцина

Како би било довољно цепива и за масовну вакцинацију и ревакцинацију председник Александар Вучић најавио је да ће држава током недеље набавити нове количине вакцина.

- Од среде, четвртка кренућемо у даљу масовну вакцинацију, јер ћемо од уторка, среде или четвртка имату још више вакцина - поручио је Вучић.

Председник је још једном ситакао значај масовне вакцинације.

srbija vakcinacija
србија вакцинација / Извор: Реутерс

- То је најважније за људе, шта ће бити са здрављем, да ли се осећају сигурно, какви су планови за будућност. То људе мотивише и интересује, а не како ће газде појединих фирми да се односе према не знам коме - рекао је Вучић.

У фебруару још милион вакцина

Како је прошле недеље објавила британска агенција "Ројтерс" Србија очекује да током фебруара добије 200.000 доза вакцине "Спутњик В", 500.000 доза вакцина кинеске фирме Синофарм, око 90.000 доза вакцине компанија Фајзер и Бионтек , као и прву количину од 100.000 доза вакцине компаније Астразенека.

До краја године Србија почиње да производи руске вакцине

Поред тога, Вучић је најавио да ће Србија инвестирати колико год буде потребно средстава како би до краја године почела да производи руску вакцину против коронавируса "Спутњик В".

Вучић је рекао да је са председником Русије Владимиром Путином постигао начелни договор о покретању производње коју је описао као "компликовану и тешку".

- У овом тренутку немамо (производне) капацитете (за Спутњик В), али ћемо их изградити. Није важно колико ће коштати, уложићемо - казао је Вучић.

Навео је да ће циљ Србије бити да производи руску вакцину не само за сопствене потребе, већ и за извоз у земље региона.

Тим руских стручњака, подсећа Ројтерс, требало би да посети Србију следеће недеље ради разговора о локалној производњи вакцине "Спутњик В".