Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БАЧ КРОЗ ВЕКОВЕ: Величанствени чувар војвођаске прошлости - Бачка тврђава

28.09.2023. 12:20
Пише:
Србија Данас
Foto: Privatna arhiva
Фото: Приватна архива / Извор: Фото: Приватна архива

Бач, град са кореном у бронзаном добу, исписује своју богату прошлост вековима уназад. Од првих трагова из римског периода до улоге моћне тврђаве, па све до значајних тренутака у време Арпадовића и сукоба са Османским царством, Бач је сведок промена кроз векове. У срцу Војводине, ово место је светионик историје и културе, чије приче и данас очаравају душу сваког посетиоца.

Бач, очаравајући град на северу Србије, својом историјом и архитектонским бисерима доноси нам причу која се простире кроз векове. А управо је тврђава у Бачу, његова највећа и најимпресивнија грађевина, кључна у тој причи. Сматра се најзначајнијим и најбоље очуваним средњовековним утврђењем у Војводини, чије присуство доминира плодном равницом Бачке.

ЗАГОНЕТНО ВРЕЛО И ШУМСКИ БОРИЋИ СОКОБАЊЕ: Где љубав и историја преплављују природу!

ЗАГОНЕТНО ВРЕЛО И ШУМСКИ БОРИЋИ СОКОБАЊЕ: Где љубав и историја преплављују природу!

БЕОГРАД ДАНАС: Пет најзанимљивијих позоришта у Београду - Културни бисери са широким спектром уметничких израза

БЕОГРАД ДАНАС: Пет најзанимљивијих позоришта у Београду - Културни бисери са широким спектром уметничких израза

ТАЈАНСТВЕНИ БИСЕР ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА: Очаравајући Радул-бегов Конак у Зајечару

ТАЈАНСТВЕНИ БИСЕР ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА: Очаравајући Радул-бегов Конак у Зајечару

Њена историја започиње у периоду од 1338. до 1342. године, када је изграђена као део ојачања граница Краљевине Угарске. Овај период обележен је успоном цара Душана и сукобима између српских и угарских трупа. Краљ Карло Роберт Анжујски, суочен са овим изазовима, наложио је изградњу ове тврђаве. Међутим, радови на тврђави нису били брзи, а њен развој и прилагођавање новим војним захтевима трајали су готово два века. Вођени су под надзором надбискупа, често и жупана, а посебно се истиче допринос Петра II Варадија, хуманисте, научника и уметника, који је током периода од 1495. до 1501. године обогатио грађевински опус тврђаве и проширио одбрамбене водене ровове око ње. О његовој страсти према лепоти тврђаве сведоче речи из једног од писама послатих из Бача: "Можемо уживати у најчистијој дунавској води, и да Нарцис жив, могао би се огледати у тој води и уживати!" Тврђава је коначно обновљена пре пада у турске руке за време фра Павла Томорија од 1523. до 1526. године, а њен одбрамбени систем био је тада потпун.

Тврђава се налази на природно узвишеном терену, који је формиран меандрирањем реке Мостонге, и заузима површину од 8.700 квадратних метара. Њена основна површина је трапезоидног облика, прилагођена терену, а на њеним угловима налази се пет избачених одбрамбених кула повезаних бедемом. Највише се издваја источни део тврђаве, где се налази бранилац-донжон кула и резиденцијална палата, док су економски објекти смештени уз западни бедем и низ складишта за жито. Сви ови објекти изграђени су од опеке, уз примену камена за декоративне елементе.

Тврђава је имала импозантан изглед извана, са моћним бедемима и карактеристичним кружним кулама које су се уздизале са каменим балконима. Посебно се истицала кула са готичком капелом на спрату, док је донжон кула доминирала целим комплексом, са својим спиралним степеништем и избоченим нишама на североисточној фасади. Палате су биле украшене елементима од теракоте, у духу ране италијанске ренесансе.

Унутар тврђаве, разне културно-историјске вредности пружају увид у бурну прошлост овог места. Кроз разне периоде турске доминације, тврђава је била напуштена и слабо насељена. Важне податке о Бачу, тврђави и околини оставио нам је Евлија Челебија, путописац из 17. века. Посетивши Бач 1665. године, забележио је: "То је дивна тврђава на језеру које добија воду из Дунава, има четвороугаони облик, и саграђена је од цигле... У овом граду налази се још једна велика кула; то је права косморама, окренута према језеру. На њој се налази дивно одмориште попут царског. То је дворац леп као Хавернек; у њему се састају сви просвећени и искрени пријатељи из града да се одморе и разоноде."

Тврђава је претрпела велике штете током Ракочијевог устанка у 18. веку. Након минирања 1704. године, постала је напуштена и препуштена пропадању, постајући плен трагача за благом и лопова који су односили циглу и камен.

Срећом, 1948. године тврђава у Бачу добила је статус споменика културе, што је зауставило даље пропадање и омогућило организовану бригу о њеном очувању. Данас, донжон кула са пет спратова је потпуно обновљен и реконструисан објекат унутар тврђаве, где су изложени археолошки артефакти пронађени унутар тврђаве. Са својим садржајем, кула је отворена за туристичке посете током целе године.

Тврђава у Бачу, заједно са својим окружењем, проглашена је просторном културно-историјском целином од изузетног значаја за Републику Србију. Ова импресивна грађевина, са богатом историјом и спектакуларним архитектонским детаљима, сведочанство је о прошлим временима и чувар успомене на богато наслеђе овог дела Војводине.

Пројекат је финансиран из буџета Града Бача. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.