Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГРОМНИ РЕДОВИ НА БАЗЕНИМА ШИРОМ СРБИЈЕ, А ЈАКО МАЛО ОПРЕЗА! Ових правила се обавезно придржавајте, све је већи број трагедија због немара

18.07.2023. 07:06
Пише:
Србија Данас
bazen
базен / Извор: Фото: Youtube printscreen/Light2tube/Shutterstock

Важна правила којих се морате придржавати.

Када одемо на летовање ретко размишљамо о потенцијалним опасностима. Делује да се о томе најмање размишља управо на базенима, узевши у обзир да нису претерано дубоки, врло су прегледни и не постоји страх од незгодних морских створења.

ТРАГЕДИЈА У ОМИЉЕНОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Девојчица (10) заронила по маску и удавила се у базену, мајка била у дворишту

ТРАГЕДИЈА У ОМИЉЕНОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Девојчица (10) заронила по маску и удавила се у базену, мајка била у дворишту

ОСМОРО ДЕЦЕ СЕ ОТРОВАЛО У АКВА ПАРКУ: Сви су хитно хоспиталиизовани, а једно је на ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ

ОСМОРО ДЕЦЕ СЕ ОТРОВАЛО У АКВА ПАРКУ: Сви су хитно хоспиталиизовани, а једно је на ИНТЕНЗИВНОЈ НЕЗИ

РОНИОЦИ ПРОНАШЛИ ТЕЛО ДЕТЕТА (5) Пријава о нестанку се завршила трагично

РОНИОЦИ ПРОНАШЛИ ТЕЛО ДЕТЕТА (5) Пријава о нестанку се завршила трагично

Изразито топло време у Србији многе је навело да се расхладе поред неког базена, а уколико сте се и ви на то одлучили важно је да пратите одређена правила. Поред подразумеваног туширања пре уласка у базен, предочавамо и листу других ствари којих се ваља придржавати, али и опасности које постоје. 

košutnjak
кошутњак / Извор: Фото: Printscreen/moj београд

Данима круже вести о трагедијама које су се догодиле на летовањима - већина укључује несреће у води, утопљавања из различитих разлога, а неретко због немара и неодговорности пливача.

На ово обратити пажњу

1. Пазите на децу: Утопљавање је највећа опасност на базенима, посебно за децу. Деца треба да буду под надзором одрасле особе у сваком тренутку док су у близини базена. Никада не остављајте децу без надзора, чак ни на кратко време. 

2. Неправилно пливање: Ако нисте вешти пливач, треба да се држите плитког дела базена или да користите пливачке припомоћке као што су појасеви за пливање или надуване рукавице. Никада не улазите у дубоки део базена сами ако нисте сигурни у своје пливачке способности. Пливање у пратњи искусног пливача или присуство спасиоца повећава безбедност. 

3. Клизање и падање: Подручје око базена је углавном мокро, па стога је најчешће и клизаво. Пазите да не трчите или скачете поред базена како не бисте изгубили равнотежу и пали. Ово је и једна од најчешћих повреда поред базена која може бити врло кобна.

bazen
базен / Извор: Профимедиа

4. Претерано излагање сунцу: Сунчање поред базена може бити пријатно, али претерано излагање сунцу може довести до опекотина, дехидрације и дугорочних оштећења коже. Користите квалитетан сунчани заштитни фактор (СПФ) и редовно га наносите како бисте заштитили кожу од штетних сунчевих зрака. Ограничите време проведено на јаком сунцу, посебно током најтоплијег дела дана, и редовно се хидрирајте.

5. Алкохол: Неретко се поред базена служи и алкохолно пиће, па за љубитеље пића ово делује као идеалан провод. Ипак, будите одговорни и водите рачуна. Уколико не желите сасвим да се одрекнете алкохола, покушајте да не попијете превише. Пливање у припитом стању може бити озбиљан проблем, ма колико веровали за себе да сте искусан пливач. Алкохол, сунце и хладна вода могу утицати и на губљење свести, а то је онда проблем и у базену и ван њега.

6. Електрична опасност: Базен може садржати електричне уређаје као што су пумпа за воду, осветљење или музички систем. Будите опрезни да не користите електричне уређаје који нису намењени за употребу у близини воде. Не користите електричне уређаје док сте мокри или стојите поред базена како бисте избегли ризик од електричног удара.

7. Хемикалије у води: Вода у базенима се третира хемикалијама како би се одржала чистом и безбедном за пливање. Међутим, неке од тих хемикалија могу бити иритантне или штетне ако се прогутају или удахну. Пре пливања, али и након, препоручује се туширање како бисте уклонили остатке хемикалија са коже.

8. Храна: Врло често занемарен проблем, који може довести до трагичних последица, како је то био случај и јуче у Грчкој, где се девојчица (10) утопила, претпоставља се, због тога што је јела неспоредно пре пливања. Пре пливања се препоручује да се не једе обилно или тешка храна. Храна која је богата мастима или протеинима може успорити варење и довести до нелагодности током пливања. Такође, постоји ризик од грчева или нелагодности у стомаку током активности у води ако се поједе превише хране пре пливања. Ако планирате да пливате, најбоље је сачекати најмање 1 до 2 сата након оброка пре него што уђете у воду. Ово ће омогућити довољно времена за варење хране и спречити нелагодност током пливања.

Хидратација је важна

Пливање је захтевна физичка активност, а јако Сунце додатно повећава потребу за хидратацијом. Пијте довољно воде или незаслађене течности како бисте остали хидрирани и избегли дехидрацију током физичке активности у води.