Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАЂАНИ ОПРЕЗ! Градом харају СЕКТЕ, сиромашнима нуде богатство, тужнима радост - стручњак открио СВЕ детаље

24.02.2023. 13:28
Пише:
Србија Данас/Телеграф
sekte
секте / Извор: Shutterstock

У Београду се наводно појавила секта која продаје уље које лечи и најтеже болести

Универзално царство Божије. Сиромашнима нуде богатство, тужнима радост, болеснима излечење. Ко све са друштвених мрежа привлачи следбенике? Како се улази у секте и колико тешко излази из канџи превараната? Колико се у Србији злоупотребљава туђа несрећа? О томе су овог јутра у „Уранку“ на телевизији К1 говорили психолошкиња Снежана Репац и сектолог Димитрије Пастуовић.

Према писању медија, у Београду се појавила секта која продаје уље које лечи и најтеже болести.

РЕШЕНА ВЕЧИТА ДИЛЕМА! Ево где се у цркви пале свеће за живе, а где за мртве - ЈЕДВУ СТВАР никако не треба радити са њима

РЕШЕНА ВЕЧИТА ДИЛЕМА! Ево где се у цркви пале свеће за живе, а где за мртве - ЈЕДВУ СТВАР никако не треба радити са њима

ЗИМА ПОНОВО НА ВРАТИМА! Метеоролог Бјелић упозорава на ову ОПАСНОСТ у недељу - спремите кишобране, чека нас кишни март

ЗИМА ПОНОВО НА ВРАТИМА! Метеоролог Бјелић упозорава на ову ОПАСНОСТ у недељу - спремите кишобране, чека нас кишни март

СРБИЈА ДОБИЈА ЖЕСТОКУ БОРБУ СА МОРТАЛИТЕТОМ! У јануару рођено више беба, преминулих драстично мање - објављени подаци који потврђују Вучићеве лепе вести

СРБИЈА ДОБИЈА ЖЕСТОКУ БОРБУ СА МОРТАЛИТЕТОМ! У јануару рођено више беба, преминулих драстично мање - објављени подаци који потврђују Вучићеве лепе вести

- Карактеришемо их као секту зато што јесу секта. Постоје званичне религије и постоје отпадници од матичних религија које ми пежоративно називамо секте, а они сами себе сектама никада не називају. Секте су мање групе које се одвајају од матичне религије. Култови су још мање групације које од секти разликује то што су још фанатичније одани вођи или идеји коју прате, а те идеје су углавном погубне по њих. Ова секта је регистрована као група грађана и она нема право да шири никакву духовност. Друго, све што чине је класична превара. Они то уље продају под погрешном терминологијом, не каже се освећено уље, него освештано уље. Њих сврставамо у псеудохришћанске секте. Њихови следбеници, односно жртве, нису свесне кога прате – рекао је сектолог Димитрије Пастуовић у „Уранку“.

Псеудохришћанске секте

Како је објаснио, код нас је нажалост много псеудохришћанских секти које се наводно темеље на хришћанском учењу.

- У њиховом деловању ниједним делом осим именом хришћанства нема. Оно што је невероватно је то колико се добро прилагођавају. Овде код нас, у Београду, пишу Исус Христос ћирилицом уз крст не би ли људима направили недоумицу, јер је то слично нашој православној цркви. Људи који немају знања о православљу то не знају и прате их, а то су најчешће људи са неком муком. Болесни. Увек су то осетљиви појединци, људи са трагедијама, они који болују од најтежих болести или којима је неко у породици тешко болестан. Они нуде спас, излечење. Сиромашнима нуде богатство. Гарантујем да ће сиромашнима само узети и оно мало што поседују или их навести да ураде нешто себи, што сам у пракси нажалост много пута видео – казао је Пастуовић данас на телевизији К1.

Секте су веома добро организоване. Секте раде по програму и за њих раде читави тимови психијатара, психолога, социолога, стручњака за рекламе, ИТ стручњака, казао је Димитрије Пастуовић.

- То су велике организације и њихов шаблон је уходан. У последње време више имам посла с манипулативним појединицима него са габаритним сектама. И појединци су секте, само делују сами, али увек је иза њих цео тај апарат – истакао је сектолог. – Нисам бројао колико их има, али рећи ћу вам да их је толико да бих могао сатима да их набрајам. Многи од њих се представљају као писци, филозофи... У хиљадама се броје на територији Београда. Неки пропагирају учења, неки лајфкоучинг, неки нову и бољу сутрашњицу. Они су део исте приче као и врачаре и гатаре. Они циљају на људе са проблемом, боготражитеље. Људе који нису утемељени у свом веровању. Мала је граница између вере и религије с једне стране, и магије и окултизма с друге. И једно и друго одудара од материјалистичке филозофије, и једно и друго верује у везу чулног и ванчулног. На то они иду – указао је Пастуовић. – То су људи који се појављују на националним фреквенцијама, говоре у подкастима...

sektolog
сектолог / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Jutarnji Програм ТВ HAPPY

Жртве су усамљене и психички лабилне особе

Психолошкиња Снежана Репац данас је у „Уранку“ казала је да је управо Димитрије Пастуовић особа која се бори против секти и која се бави саветовањем.

- За њега сви знамо и пратимо његов рад. Веома смо лепо сарађивали и срећна сам што га познајем. Овај проблем мора да добије веће размере, јер се за сада само медији баве овом темом. Укључени су сви али било би добро да постоје саветовалишта, али и да ова тема буде и део образовања. Верујем да ова тема постоји у оквиру предмета Грађанско васпитање, али то је подручје које у курикулуму није веома заступљено јер спада у сферу друштвене патологије па се само одређене средње школе и факултети тиме баве. Циљна група која је лишена тих информација подложна је манипулацији, јер шта знају деца у основним и средњим школама шта је секта. Они су више подложни деловању секти и то смо нажалост много пута видели у трагичним исходима који су се дешавали. Секте данас највише делују преко интернета и то нарочито на људе који су психички лабилни и пре свега усамљени. Који траже базу и уточиште за самоћу и проблеме. Они према свету кроз секте формирају однос који је мистичан, езотеричан, и веома често ирационалан – објаснила је Снежана Репац.

Секте, како је казала психолошкиња, најпре нуде дружење, говоре о стварима које се косе са насим религиозним вредностима и ставовима, са свиме што је системски утемељено у нашем друштву.

Анализирају зашто неко није способан да прихвати хришћанство као религију. Људи преферирају мистику, прихватају гуруа као лажног месију. То хришћанство говори: Појавиће се пуно лажних месија, и то је сада ово време. Поготово интернет погодује томе. Лажни месија обећава излечење, спас, богатство. Људи верују у то, али то јако одступа од праве вере и веровања и здраворазумског односа према религији – казала је Снежана Репац у „Уранку“.

Имамо и лажне цареве

Пастуовић је казао и да је Милан Изано човек који говори да има благослов с Хиландара.

- А онда ћете га чути да говори о чакрама, мантрама... Он улази и у медицинске теорије па тврди да је ДНК растегљив и да мушкарци имају три јајника... Нажалост, људи који су необразовани или жене жељне љубави га прате, или оне које су запостављене од стране својих мужева. Има и удовица, разведених жена... Он тврди да ендокринолози крију од народа да је ДНК растегљив, а људи не знају да се ендокринолози не баве генетиком. Имамо лажне цареве... – казао је сектолог. – Људи схвате да су преварени тек када изгубе паре. Те лажне месије су најчешће људи с нарцисоидним поремећајем личности. Људи који их прате су емпате. Нарцис тежи да загосподари емпатом и емпата га прати, и он када остане без динара, тада се јавља осећај стида и неретко се све завршави суицидом, а најчешће у душевној клиници. Жене су продавале своје и станове своје деце не би ли им се „освештале и оплемениле“ те паре како би да могли да напредују.

sekta
секта / Извор: Профимедиа

Жртве се не обраћају стручњацима

Психолошкиња Снежана Репац казала је данас у „Уранку“ да је трагедија у томе што се људи који имају емоционалне и душевне проблеме јављају манипулаторима и преварантима, а не стручњацима.

- Ти људи које налазе су агресивни, а жртве немају ни довољно добре информације ни иницијативу да се јаве на право место. Постоји велики отпор за променом себе, већ им треба онај који ће да их прихвати такве какви су и ко ће да им обећа да ће им се ускоро нешто лепо десити. Особи слабих интелектуалних капацитета то прија. Оне немају способност да се одупру притисцима и то се злоупотребљава. Људи су узимали зајмове, банкарске кредите, јер тај човек о којем је Пастуовић говорио обећава да ће вратити паре. У великој већини било је то или наследство или су подизани банкарски кредити с вером да ће им то ићи у корист. И ја лично знам те људе. Прецизно им то преваранти разраде, опишу, целу шему им опишу. Они су сви јако добри психолози, не у научном већ у манипулативном смислу. Стално их држе на краткој узици јер су људи у сталном ишчекивању. Тако одбијају на времену и држе људе под контролом. И на крају нестану – казала је Снежана Репац. – Имате и случајеве завођења и обмана. Човек обећава да ће се оженити неком женом, месецима је са њом у комуникацији и онда жена проведе ноћ са тим човеком, донесе паре и тај човек нестане.

Интернет и друштвене мреже

Сектолог Димитрије Пастуовић каже да су манипулатори и секте активнији на друштвеним мрежама и да тако „хватају“ жртве.

- Постоје људи који су склони да постану жртве таквих људи. Нажалост, зато се људи ограђују од цркве, од своје матичне религије и традиције, зато што се такви преваранти позивају на цркву. Њима је интернет Мека. Они су преко друштвених мрежа у вашој кући, више не морају као Јеховини сведоци да вам куцају на врата. То се дешава и у развијеним земљама, али оне имају законе. Ми немамо адекватан закон као што на пример имају Француска и Немачка. У Немачкој је, на пример, 40.000 људи радило на случају сајентологије. Сајентолози су им направили хаос и то је сада у немачкој забрањено. Могу да постоје само под другим именом јер се баве и грађевином и другим пословима. Много сам пута у Америку одлазио да помажем људима с наших простора да се избаве из канџи сајентолога. Био сам у том гротлу.

sekta
секта / Извор: Профимедиа

Свака секта има своју циљну групу

Пастуовић је указао и на чињеницу да је свака секта обучена за одређену циљну групу.

- Зашто ви мислите да ако је Том Круз успео у глуми и направио огроман новац да он није лак плен за манипулатора? Није то само Том Круз, пола Холивуда је у сајентологији, а пола у кабали. Права кабала је мистични одељак јудаизма коју уче рабини и то је нешто друго, а ово је модификована кабала. Имате и овде људе који се тако представљају и измишљају сами своје ритуале. Сви ти људи који се овде представљају као магови су класични преваранти. У руралним срединама су углавном врачаре и гатаре, ове што изливају олово, а у урбаним срединама су то тета хеалинг курсеви, псеудохинду религије, медитације, вортекси, анђеоске медитације... То је new аге. Једни су за млађе, једни за старије, једни за образоване... Све су секте агресивне и опасне. Јеховини сведоци су познати и досадни страшно. Имамо отворено опасне секте као што су сатанисти где се отворено пропагира насиље, убиство, самоубиство, а имамо оне који се позивају на љубав. Увек им је љубав у устима. Позивају се на Бога и љубав, а раде на другу страну. Имате пасивно агресивне и отворено агресивне секте – објаснио је Пастуовић.

Како препознати секташе?

Сектолог Димитрије Пастуовић дао је у „Уранку“ савет грађанима како да препознају секташе.

Чим чујете да вам неко прича неке вама непознате ствари, нешто чудно за шта до сада нисте чули, да се сувише интересује за вас, да вам поставља сувишна питања, да вас пита да ли желите да пробате нешто ново... То може бити или само будала или је реч о секти. Углавном тако наступају. Чим чујете: универзум, енергија, вибрација... бежите одатле! – савет је сектолога.