Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Београђанка поделила своје лоше искуство за "црни петак" у популарној радњи - УРАЛАЛА САМ!

27.11.2021. 07:23
Пише:
Србија Данас/Објектив
Šoping
Шопинг / Извор: Профимедиа

У једној великој београдској трговини, где највише пазаре млади, продавци су нудили панталоне готово по упола мањој цени, али она није важила приликом плаћања

Један од омиљених дана у новембру свих šopingholičara дефинитивно је Блацк Friday, односно Црни петак, који је званично почео јуче, иако су многи трговци већ данима уназад засипали грађане слањем мејлова или промовисањем снижења својих производа путем друштвених мрежа. Ана Р. из Београда (30) само је једна од многих који су у раним јутарњим часовима стајали у реду испред продавница не би ли пазарили жељени производ по сниженим ценама.

Ипак, како наводи ова изнервирана Београђанка, ни сањала није да ће у својој омиљеној радњи “Зара” доживети велику непријатност.

ПАМЕТНО ИСКОРИСТИТЕ ПОСЛЕДЊИ ТОПАО ДАН: Температура и до 16 степени, а онда следи прави ВРЕМЕНСКИ ОБРТ

ПАМЕТНО ИСКОРИСТИТЕ ПОСЛЕДЊИ ТОПАО ДАН: Температура и до 16 степени, а онда следи прави ВРЕМЕНСКИ ОБРТ

ПОДАТАК КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО ЛЕКАРЕ! У Србији чак 45 одсто деце пати од ове болести, педијатар загрмео: То је срамота родитеља

ПОДАТАК КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО ЛЕКАРЕ! У Србији чак 45 одсто деце пати од ове болести, педијатар загрмео: То је срамота родитеља

"ГДЕ СИ МОЈА ДЕВОЈЧИЦЕ?" Речи Барбариних родитеља кидају душу - о њој и даље нема ни трага ни гласа (ФОТО)

"ГДЕ СИ МОЈА ДЕВОЈЧИЦЕ?" Речи Барбариних родитеља кидају душу - о њој и даље нема ни трага ни гласа (ФОТО)

ОВО НИСАМ ДОЖИВЕЛА

-  Ово ми се никада у животу није десило. Дошла сам са мајком два сата пре него што се “Зара” отворила и чекала у реду као и сви остали. Када смо ушле унутра, одмах сам се упутила ка делу где се налазе панталоне које сам већ данима меркала да купим, али сам чекала дане попуста - прича изнервирана Ана, још увек не верујући шта јој се десило. Како Ана каже биле су остале једне панталоне у њеној величини, а на њима је писала цена од 2.990 динара са ознаком попуста од 40 одсто.

- Али на каси хладан туш. Продавачица каже: “Ваш рачун је 2.990 динара.”Упитах је како је то могуће кад стоји ознака са попустом, а она одговара да овај комад ипак није снижен. Стајала сам у реду толико дуго, а заврнули су ме за попуст - прича наша саговорница. Ипак, не дозвољавајући да се понви сценарио од прошле године, када јој се слична ситуација десила баш у овој продавници, Београђанка је почела да виче да је преварена.

kupovina
куповина / Извор: Профимедиа

- Урлала сам “Лопови, ви сте лопови! Заврнули сте ме прошле године, сада нећете! Нико више неће куповати код вас. Зар овако варате народ? У једном тренутку преда мном се појавила шефица продаје, која ме је смиривала пошто сам и њој поновила шта се десило. Уплашени да не узнемирим друге купце, одобрили су ми попуст уз реченицу: “У реду, изаћи ћемо вам у сусрет, добићете попуст.”Срам их било, попуст је и писао, него су хтели да навуку овај народ да дођу и да чекају испред да би купили нешто што уопште није ни снижено. Срамота! Објектив је јуче поводом непостојећих попуста контактирао надлежне у “Зари”, али до закључења овог броја нисмо добили никакав коментар.

БЕЗБЕДНИЈЕ ЈЕ ОНЛАЈН

Петар Богосављевић из Националне организације потрошача Србије каже за наш лист да купци не наседају на лажна снижења.

- Када потрошачи виде масовно оглашене попусте, не размишљају, нити детаљно гледају производ, а често има много несаобразности, односно неисправности. И када је роба купљена на снижењу, купцимају иста права. Ако је оглашен попуст, на пример, од 50 одсто, онда најмање једна петина робе у продавници мора да буде на том снижењу. Често се дешава да нема артикала за које је оглашен попуст. Такође, трговци намерно подижу цене одређени кратак период раније, а онда огласе снижење. Међутим, то купац тешко може да примети. Он упозорава да потрошачи купују онлајн како би избегли гужве, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију.

ПОТРОШАЧИ РАЗОЧАРАНИ

- Једна од најважнијих предности је да потрошач приликом електронске куповине има право да у року од 14 дана врати производ продавцу без било каквог образложења због чега то чини. С друге стране, када купује у продавници, онда трговац нема законску обавезу да му замени производ ако је исправан, а потрошачу, рецимо, не одговара величина или боја. То је онда питање добре воље продавца. Многи грађани похрлили су јуче у продавнице и тржне центре како би искористили снижења, а једна од њих је и студенткиња Ива Машић (26), коју смо затекли са пуним кесама.

- Свашта сам купила, чак сам се уморила, па сам села да одморим. Купила сам шминку, гардеробу, нешто од технологије и књиге. Спремала сам се финансијски за овај дан, међутим, уопште нису толики попусти као што сам мислила да ће бити. У појединим продавницама, као што је “Зара”, стоји табла са попустима, а када сам дошла на касу, наплате ми по пуној цени - каже Ива. И Марко Ј. (21) и Татјана К. (20) дошли су специјално због снижења, али како кажу за наш лист, нису баш одушевљени.